Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

A Zsoldos önkénteseire is támaszkodhatnak az idősek

Szentes - Betakargatják az időseket, sétálnak, beszélgetnek velük, s a kerekesszéket is nagy magabiztossággal irányítják a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola önkéntes diákjai. A mozgalom a 2010/12-es tanévben indult útjára a Szentesi Református Idősek Otthonának lakóival, a közös tevékenységtől a diákok és idős emberek egyaránt sok jót kaptak.
Kísérleti jelleggel, pályázati pénz nélkül indították be a szakközépiskolában az önkéntes tevékenységet, s szájhagyomány útján csakhamar több mint 20 tanuló csatlakozott hozzá. A gyerekek a szabadidejüktől függően vettek részt a református otthon lakóinak életében. Munkájuk nyomán szépült az intézmény kertje, padok, sok esetben az idős, beteges emberek fizikai segítségére is vannak, s az sem ritka, hogy lelki társakká váltak a bentlakókkal. Kovácsné Madácsy Ágota, Balázsné Szabó Erzsébet és Csikai Judit tanárnők koordinálják a diákok ez irányú tevékenységét.

A múzeum Márton-napi előadására a 9.-es tanulók segítették a kerekesszékes néniket, bácsikat a megyeházán.
A múzeum Márton-napi előadására a 9.-es tanulók segítették a kerekesszékes néniket, bácsikat a megyeházán.

Induláskor nem tették kötelezővé, de azt tapasztalták, hogy a diákok megkedvelték az idősek érdekében végzett segítő munkát. Azóta viszont kötelezővé vált, a mostani 9.-esek már csak önkéntes munka igazolásával tehetnek majd érettségi vizsgát. Így most három szakközepes osztályban folytatódik a program, összesen pedig mintegy 90 tanuló érintett benne, ráérő időtől függően. A pedagógusok remélik, a legfiatalabb önkéntesek között is sokan megkedvelik ezt a tevékenységet. Balázsné Szabó Erzsébet elmondta: a tanulók ápoló munkát nem végeznek, ők inkább a támasz szerepét töltik be. Segítenek a rendezvényeken, sétálnak az idősekkel, vagy az iskolában tanult szakmájukat gyakorolva szépítik, teszik rendbe a lakók környezetét. A „kigyúrt" fiúk segítsége a buszutazásoknál jön jól, de tavaly nőnapra az iskola fodrásztanulói busszal vonultak ki az otthonba, s bizony nem csak a hölgyek álltak sorba frizura szépítésért. Ezt szeretnék újra megvalósítani, bár nehezen kivitelezhető. Az utazásokra református otthon nyert pályázati pénzt, de az iskola is próbálkozik: kerti eszközökre pályáznak.

A református otthon munkatársaiban remek partnerre leltek, ezért is működhet ilyen jól az iskola önkéntes programja, hangoztatták a tanárnők.

Az iskolában kezdettől önkénteskedő 12.-es Takács Krisztián és Vecseri László szívesen emlegeti a rendezvényeket, amelyeknek a két év segítőként alatt részesei voltak, vagy a diákok maguk szervezték. A „Generációk találkozóján" is ott voltak támaszként, de talán a Ki Mit Tud? volt a legjobb, emlékezett vissza László, aki szerint a soron következő bábműsor sajátságos lesz, kreativitásukat is kiélhetik. Utána humoros előadásra is készülnek a fiúk, akik egyébként is a vidámságot képviselik az önkéntes csapatban. Krisztián elmesélte, tavaly a Szarvasi Arborétumot látogatták meg, idén pedig Szegedre kirándultak az idősotthon lakóival. Van egy összetartó társaság, akik a mai napig visszajárnak az idősekhez, de az otthon falain kívül is meglátogatják például Pali bácsit, aki már kiköltözött. A fiúk nem ápoló, hanem műszaki szakmára készülnek, László egy elvágott vezetéket is megjavított az idősotthonban.

A pedagógusok számára is tartogatott új dolgokat az önkéntes program, hiszen ahogy Csikai Judittól megtudtuk, a diákokat más oldalukról is megismerhetik. ­ Amivel az órákon sokszor küzdünk, az az idősotthonba lépve azonnal megszűnik: a gyerekek is érzik, ott nincs helye hangoskodásnak, mobilozásnak, az idősekhez való türelem fejlesztése is fontos.

Az érettségihez kötelezően előírt 50 önkéntes órát elvileg négy év alatt kell összegyűjteni a diákoknak, de a Zsoldosban szeretnék, ha 9. és 10. osztályban teljesítenék, s akkor az utolsó két évben már inkább a tanulásra koncentrálhatnának. A két fiú pedig már nem is tartja számon, hány órát töltöttek az idősek körében. ­ Év végén az önkéntesek nem mehetnek el úgy, hogy munkájukat meg ne hálálnánk valamivel – ígérte Kovácsné Madácsy Ágota.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Arzénszűrő kancsókat osztanak

A Vöröskereszt az ArzénStop program keretében Csongrád megyében mintegy hatszázezer forint értékben speciális arzénszűrő kancsókat oszt a Best Water Technology adományaként. Tovább olvasom