Délmagyar logó

2016. 09. 28. szerda - Vencel 9°C | 22°C

Albummal tiszteleg Szentes Tokácsli előtt

Albummal tiszteleg Szentes Tokácsli előtt
Szentes - Koszta mellett Tokácsli neve fémjelzi Szentesen a festészetet - foglalta össze véleményét Tóth Attila művészeti író.
Részben az ő munkája az a napokban megjelent album, amelyet a száz éve született Tokácsli Lajos emlékének szenteltek.

– A mű tényleg hiánypótló, hiszen a város jelentős alkotójáról eddig nem született hasonló, a művészetét felölelő kiadvány. Szentes életében kiemelkedő helyet foglal el Tokácsli. Kifejező, drámai színkezelése, izgalmas formavilága minden festményéről visszaköszön. A kiadványba azokat a műveket igyekeztem beválogatni, amelyek munkásságának „csomópontjai". Ilyenek a Tisza, Szentes utcaképei, vagy a portrék – mondta Tóth Attila.

Az ezredfordulón elhunyt Tokácsli a festészetből szeretett volna megélni, nem is tagadta. Akkor is, ha a szakma nem mindig bánt vele kesztyűs kézzel, hallottuk. Archív fotók, családi képek teszik különlegessé az albumot, árulta el Labádi Lajos levéltáros. Ahhoz, hogy a könyvben minden festmény színhelyesen jelenjen meg, Vidovics Ferenc szentesi fotográfus – akinek fotói lapunkban is megjelennek – munkája kellett. Az album a könyvtárban kapható.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közutas autóra ragasztották Csanád rajzát

Közutas autóra ragasztották Csanád rajzát
A szentesi Őze Csanád nyerte meg a Magyar Közút Nonprofit Zrt. országos rajzpályázatát. Tovább olvasom