Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Alföldi Róbert megvédi Nyugalmát - interjú

Szentes - A művészetnek az a dolga, hogy végletesen fogalmazzon – véli Alföldi Róbert rendező, akit a Nyugalom című film egyik jelenete miatt megrontásért jelentettek fel. Az ügyészség megállapította, hogy nem történt bűncselekmény. Filmje szentesi bemutatója előtt, a moziban beszélgettünk a volt drámais diákkal.
– Akik nem járnak színházba, moziba, láthatják Alföldit a televízióban, például a Társulat zsűritagjaként. A műsorban öné a bíráló szerepe.
– Engem elsősorban azért hívtak oda, hogy elmondjam, mit gondolok arról, amit látok.

– Kritikát a produkciókról a legbátrabban ön fogalmaz...
– Személyiségjegy ez, nem pedig szerep. Azok, akik oda kiállnak elém, komolyan vesznek engem, kutya kötelességem tehát, hogy komolyan vegyem én is őket. Csomagolás nélkül mondom el, hogy mit gondolok róluk, a színházban sem teszek másként.

– Alföldi Róbertet provokatívnak tartják, most én leszek provokatív...

– Legfeljebb nem válaszolok.

A Nemzeti Színház leendő főigazgatója, Alföldi Róbert színpadot épít Szentesen. Fotó: Tésik Attila
A Nemzeti Színház leendő főigazgatója, Alföldi Róbert színpadot épít Szentesen. Fotó: Tésik Attila

– A Társulatban énekelnek a versenyzők. Ön tud énekelni?

– Nem tudok. Aki nem tudja, az tanítja.

– A Nyugalom lett a magyar szemle legnézettebb filmje, csaknem kétezer-ötszázan ültek be a vetítésekre. Vajon minek köszönhető ez?

– Nyilván sok a barátom, és sok az ellenségem. Szerintem eljöttek azok is, akik igazán kíváncsiak voltak a filmre, és azok is, akik azzal az alapállással ültek be, hogy megnézik, mit kotnyeleskedett össze ez az Alföldi...

– A kétséges értékelést kapott jelenet miatt ez a film megosztotta a közönséget.

– Én inkább úgy mondanám, hogy mesterséges hisztériakeltés támadt körülötte, ami nagyon rosszat tett a filmnek. Az az állítólagos bűncselekmény, amivel engem vádoltak a film kapcsán, azt gondolom, elég sok embert elriasztott a moziból.

Mikor a rendező szorong

A mozielőadásra hívó plakátot kifüggesztették a szentesi gimnáziumban, ami körülbelül félóra múlva eltűnt, feltehetően annak erkölcsi, morális tartalma nem volt megfelelő – mondta Keserű Imre a közönségtalálkozón. Alföldi volt osztályfőnöke megvédte tanítványát, mondván, a filmet ért támadások után el kell gondolkodni azon, be kellene tiltani Szophoklész drámáját, Almodovar filmjeit vagy Jim Morrison szövegeit. A nézőtéren ülő drámaisok és volt tanárai előtt Alföldi Róbert azt mondta, ha újra megcsinálhatná a filmet, finomítana rajta, talán ki is hagyna belőle. A Nemzeti Színház leendő főigazgatója láthatóan kissé szorongott, és ezt meg is indokolta: a munkájával ott megjelenni, ahol fontos dolgok történtek vele, mindig nehezebb.

– Egy kritikus megvédte a művét, a jelenetet is, mondván, hogy a művészet csak azzal foglalkozik, ami van az életben. Sokan viszont elítélték önt.

– A művészetnek az a dolga, hogy végletesen fogalmazzon. Aki megnézi a mi filmünket, az én filmemet, az pontosan látni fogja, hogy semmi olyasmi nincs benne, ami miatt ez az egész hisztéria kirobbant. A film ugyanolyan végletesen fogalmaz, mint a regény. Bartis Attila könyve hat éve jelent meg, nagyon sokan olvasták, akik olvasták, tudják, hogy sok szempontból még végletesebben leírt jeleneteket tartalmaz a belőle készült filmnél.

– Egyik főhőse mellőzött színésznő, akit Udvaros Dorottya alakít. Nemrégiben Cserhalmi György – aki számos filmben volt az ő partnere – fogalmazta meg, hogy az elmúlt húsz év Magyarországon nem kedvezett a színészetnek. A Nyugalom szól erről is?

– A történet inkább arról szól, hogy az előző rendszer, a lezáratlan múlt hogyan mászik bele az emberek zsigereibe és kromoszómáiba, és teszi lehetetlenné azt, hogy normálisan éljenek a jelenben, esetleg normálisan éljenek a jövőben.

– A film végén nincs happy end, és tragédia sem történik.

– Van viszont egy olyan gesztus, amely formanyelvében és eszközhasználatában is teljesen más, mint amelyeket addig felvonultattunk. Amiről azt gondolom, hogy pucolkodás, tisztálkodás, megtisztulás, valódi segítség, ami talán esélyt ad arra, hogy erre vagy arra elinduljanak a főhősök, magasabb minőségben folytatva az életüket.

Nincs bűncselekmény

A Szövetség a Tisztességért Bizottság tett feljelentést Alföldi Róbert ellen megrontás bűntette miatt, azzal, hogy a filmben egy kisfiú édesanyja önkielégítéséhez nyújt segítséget, és ez a jelenet a feljelentő szerint felveti a megrontás bűntettének megvalósulását. A Fővárosi Főügyészség sajtóirodája által lapunkhoz eljuttatott közlemény szerint a beszerzett adatok alapján megállapítást nyert, hogy a cselekmény nem bűncselekmény – a filmben szereplő kisfiú 12 év alatti, a bűncselekmény passzív alanya pedig csak 12 és 14 éves kor közötti gyermek lehet. A film kifogásolt jelenete súlyosan szeméremsértőnek sem tekinthető, sem a kisfiú, sem az anya nem tanúsít kifejezetten szexuális magatartást, ezért sem más, nemi erkölcs elleni, sem házasság, család vagy ifjúság elleni bűncselekmény gyanúja nem állapítható meg. Az ügyészség megállapította, hogy a feljelentő a Fővárosi Bíróság nyilvántartásában nem szerepel, a feljelentésben megadott címen nem található."

– A magyar kultúrkörben aligha lehet szebb és megtisztelőbb feladatot elvállalni, mint a Nemzeti Színház főigazgatójának lenni. Mit jelent ez az életében?

– Én ezt megpályáztam, akartam. Mert abban bízom, hogy lehet XXI. századi színházat csinálni, ami a minőségről szól, és olyan szellemiséget képes sugározni, ami ebben az egyébként teljesen elmebeteg országban valamiféle egymás felé fordulást jelent, egymás iránti kíváncsiságot ébreszt. Ebben hiszek. Többször dolgoztam külföldön, volna is lehetőségem máshol rendezni, valamiért mindig hazajöttem: nekem itt van dolgom.

– Színház, film, televízió, castingok, sajtótájékoztatók, közönségtalálkozók, festés, kiállítások. Alvás közben is a művészetnek, a megjelenésnek él?

– Nem így van, alszom. Mindenki ennyi mindent csinál, csak nem a nyilvánosság előtt. Előny számomra, hogy nem kell azzal foglalkoznom, ezek hogyan szerveződnek össze, ezért ez sokkal egyszerűbb, mint amilyen bonyolultnak tűnik.

– Ezek szerint lesz alkalom a szentesi Petőfi Szálló színpadát is megalkotni. Úgy hallottuk, a beruházó felkérte önt erre.

– Valóban, a beruházó cég vezetője, aki szebbnek álmodta meg ezt az épületet, mint amilyen most, megkeresett engem ezzel az ajánlattal. Zsohár Árpádot megkérdeztem, számít-e a pénz. Azt mondta, nem. Mondtam, jó, akkor olyan színpadot építünk, ami nincs máshol Kelet-Közép-Európában. Ez olyan színpad lesz, ahol egészen biztosan történni fog valami. Annak, hogy engem keresett meg, nyilvánvaló oka van: a „szentesiségem".

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. maszop 2008. április 04. 20:19
  „Szeretem ezt a fiút hallgatni! Jól fog az esze, jó gondolatai vannak! Egy bajom van vele, hogy túl hosszú a nyelve!”
 • 20. fogyaszto 2008. április 03. 19:39
  „19-re Jol van kulturka legyen ez a legnagyobb boldogsagod hogy a tematol fuggetlenul masok irasat javitgatod a vilag szamara teljesen lenyegtelen nyelven.”
 • 19. kultura 2008. április 02. 19:35
  „en vagyok, te vagyol - a´hhhhhhh, hagyjuk, nem erted csak fogyasztod:)”
 • 18. fogyaszto 2008. április 02. 07:56
  „17-ra Jol van kulturka ha szinvonalas alfoldi azt mondja rollatok hogy elmbetegek vagyok akkor tenyleg azok is vagytok.O mar csak tudja.Egyedulallo ezt a hazai 0 onbecsules.”
 • 17. kultura 2008. április 02. 06:42
  „16-ra

  Szinvonalas kulfoldi forumokat latogatsz- otthon erezheted magad.
  Angol se megy, magyar se...de lokitek a hulyesegeiteket, osztjatok az eszt.
  Alfoldinek igaza van, ez egy elmebeteg orszag. Van aki dolgozik rajta, hogy jobba tegye, mas meg azon, hogy kiraly legyen belole.barmi aron.”
 • 16. fogyaszto 2008. április 01. 21:16
  „jol van huhh koszi hogy kijavitasz.sajnalom ha megzavartam nyugalmadat abban az orszagban amit a miniszterelnok "kurvanak,kurvarorszagnak a MNSZ igazgatoja pedig elmebetegnek" hiv.Jobb ha megszokod ha valaki kulfoldrol ir .Tudod mit jelent ez WWW?ja de ha te igy szereted akkor itt egy kis idezet egy kulfoldi forumbol magyarorszagrol.

  TOPIX :why Hungary sucks!
  why is our country so poor and ungly? why is it full of gypsies (10%)? why does nobody loves us?
  why are we so hateful against our neighbours who have successfully assimilated our Hungarian brotehrs into their cultures?
  Why is our language so ugly? why can´t we be cool like the Slovakians, Serbs or Romanians?”
 • 15. huhh 2008. március 31. 10:34
  „fogyasztó basszer: kiJJJJJelentés, magyarul így írjuk.
  és annyira unom már, hogy elkötelezett nagymagyarok külföldről mondják meg, hogy mi a tuti. és hogy miindegy, mi az alaptéma, egyfolytában ugyanazt szajkózzátok (plusz még sajnáltatjátok is magatokat, hogy "el kellett menni". Nem, nem el kellett, hanem el lehet, tudod?)”
 • 14. fogyaszto 2008. március 30. 09:42
  „#12 piczy MNSZ amagyar kultura csucsa ha ott a vezeto igy beszel az orszagrol tisztelet nelkul akkor o plane nem erdemel tiszteletet.
  Nyugaton egy ilyen vezetot egy ilyen kilyelentesert mar reges reg paros labbal rugtak volna ki az allasabol.
  TISZTELET hianya miatt kovetkezmeny nelkul lehet hivni vezeto pozicioban az orszagot "kurvanak,elmebetegnek...stb"ez az igazi problema es nem az hogy a hetkoznapi embereknek mi a velemenye.Talan neked sem kellett volna elhagyni az orszagot es mashol keresni a megelhetest ha a valasztott vezetoink a nemzethez huen tisztelet tudoan elkotelezetten vezetnek orszagunkat.


  Egy szinten kulfoldon elo.”
 • 13. kertesz 2008. március 30. 09:38
  „Kedves Piczy!

  Én is éltem külföldön, és határozottan jól esett, hogy nem kellett azokat a földszintes purparlékat hallgatnom, ami a magyar közéletre oly jellemző. A baj, hogy "ebben az elmebeteg országban" ezek a percemberkék határozzák meg mindenki életét, ergo az elmebetegséget neked is magadévá kell tenni - ha itt akarsz élni. Alföldi filmjét azért megnézem, de nem a támadott jelenet miatt (határozottan taszított inkább), hanem mert kiváncsi vagyok, mihez kezdett a filmben a fel nem dolgozott múlttal.”
 • 12. Piczy 2008. március 30. 05:35
  „Egy ideje nem otthon elek, de probalok kepben maradni, ezert olvasom a Delmagyart is.
  Ami nekem a cikkekbol, de meginkabb a hozzaszolasokbol lejon, az csak megerositi a rokonaim, barataim elkeseredett velemenyet, miszerint " csak haza NE gyere ebbe az elmebeteg orszagba."

  Alfoldi mondataban nekem inkabb dominal ami az "elmebeteg orszagban"-t koveti, "valami egymas fele fordulast, egymas iranti kivancsisagot ebreszt. Ebben hiszek."

  Nem lenne jobb ebben a szellemben figyelni es velemenyezni egymast es egymas dolgait, velemenyeit? A gyulolkodest, szidalmazast, mocskolodast pedig meghagyni az igazan elmebetegekre.

  Errol mit gondoltok?”
 • 11. szkeptikus 2008. március 29. 23:21
  „Úgy tűnik a "bolondok Királyt választottak maguknak"...
  -legyen hetihetes a Nemzetiből is))))))))))))”
 • 10. tekno 2008. március 29. 22:58
  „Róbert? Az ország elmebeteg? Akkor te is az vagy!!! És egy elmebeteget kinevzetk a MNSZ élére??? Jól értem?... Úgy látzsik igen!”
 • 9. poka 2008. március 29. 22:55
  „Alföldi???Számomra röhely az a figura!”
 • 8. kultura 2008. március 29. 22:51
  „egy ilyen kiLYElentes nem kevesbe:)”
 • 7. fogyaszto 2008. március 29. 22:05
  „"A magyar kultúrkörben aligha lehet szebb és megtisztelőbb feladatot elvállalni, mint a Nemzeti Színház főigazgatójának lenni.
  alfoldi:egyébként teljesen elmebeteg országban "

  MNSZ foigazgatoja tehetsegevel majd helyreteszi az orszagot.
  ego az mar magvan hozza.

  Egy ilyen kilyelentes egy ilyen pozicioban minositi az egesz orszagot!!!”
 • 6. kultura 2008. március 29. 18:06
  „te meg csak siman sotet.”
 • 5. joy 2008. március 29. 16:43
  „Méghogy jó?
  sötétlelkű vagy.
  De nagyon!”
 • 4. kultura 2008. március 29. 16:18
  „Alfoldi eddig is nagyon sok erteket alkotott, tovabbi jo munkat neki.!Kritizalni lehet, de azt akkor ervekkel lenne jo, nem zsigerbol, gyulolkodve.”
 • 3. Gábor1 2008. március 29. 15:07
  „Ez annyira primitívség, hogy "majd mi eldöntjük, hogy ki értékes szerintünk, és aki nem azt kipakoljuk". Mi alapján? Milyen jogon? Ezt úgy hívták, hogy cewnzúra a diktatúrában.

  Így van senki nincs kötelezve arra, hogy megnézze, és fizessen érte amit csinál. Ha nem tetszik nem kell megnézni, és ha ezt elég sokan teszik, akkor meg fog bukni, ilyen egyszerű.”
 • 2. szikveez 2008. március 29. 13:51
  „Szerintem meg nagyon jól csinálja, amit csinál. Ha valaki nem szereti, akkor ne nézze...”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kocsmarendeletet elnapolták Szentesen

Szentes - Levették a napirendről a kocsmarendeletet a képviselő-testület pénteki ülésén Szentesen. A… Tovább olvasom