Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Alig akarnak szakmát tanulni

Szentes - 440 diákot vettek fel a szeptemberben induló 9. évfolyamokra a szentesi középiskolák. A gimnáziumban több éves szünet ismét indulhat öt osztály, oda 149 nyolcadikos nyert felvételt. A Zsoldosban a férőhelyek harmadát sikerült feltölteni, a 105 kilencedikes közül 41 rendésznek tanul majd ősztől.
Nem igazán nyerte el a fiatalok tetszését az új szakiskolai képzés, a rendészet viszont népszerű körükben. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a Zsoldos Ferenc Szakközépiskola 3 éves szakiskolai képzéseire meghirdetett 90 férőhelyből mindössze 16-ot sikerült feltölteni – a felvett tanulók névsora már olvasható az intézmény honlapján.

Nem kapkodnak a szakmák után a Zsoldosban.
Nem kapkodnak a szakmák után a Zsoldosban.

A legnépszerűbb képzés idén is a rendészeti volt, az 53 férőhelyre 41 diákot vettek fel. A négy éves szakközépiskolai képzések közül a kereskedői és hegesztői iránt volt még nagyobb érdeklődés, előbbire 11, utóbbira 8 tanuló nyert felvételt. Azokra a szakiskolai képzésekre, amelyeknél négy év alatt lehet elsajátítani a szakmai fortélyokat, csupán 26 főt tudtak felvenni, pedig 110 férőhely volt, de ennél még rosszabb arányt mutat a már említett 3 éves, úgynevezett előrehozott szakképzésbe felvettek száma. Hegesztőnek, központi fűtés szerelőnek és festőnek is csak egy-egy tanulót tudtak felvenni. Ami a teljes őszi kilencedikes évfolyamot illeti: a Zsoldos 305 férőhelyén mindössze 105 gólya lesz. Ez azért sem örvendetes, mert a mostani tanévet még 128 kilencedikes diákkal kezdte az intézmény.

A Szent Imre herceg utca túloldalán viszont egy negatív folyamat szakadhat meg azzal, hogy szeptemberben öt kilencedikes osztályt tud indítani a Horváth Mihály Gimnázium. Erre évek óta nem volt példa. Az iskolavezetés tájékoztatása szerint 149 nyolcadikost vettek fel, közöttük akad olyan is, aki határon túlról választotta a szentesi gimit. Az új humán tagozat mellett az angol, a matematika-fizika, a biológia-kémia, az általános, a drámai, a sport, a földrajz és a média tagozat is sok fiatalt csábított az intézménybe.

A Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola ötféle képzésére összesen 58 főt vettek föl. Itt, ahogy az elmúlt években is, két kilencedikes osztály indulhat ősztől. Hasonló a helyzet a Bartha János Kertészeti Szakképző iskolával, ahol szintén két osztályba sorolták be a gólyákat: a szakközépbe 20, a szakiskolába 16 diák nyert felvételt. A Boros Sámuel Szakközépiskolában – rendhagyó módon – április 28-án, szombaton 9 órától lesz a ballagás, három osztály 91 végzős tanulója búcsúzik ünnepélyesen iskolájától, tanáraitól. Az intézmény tanulói létszáma érdemben nem fog változni ősztől, hiszen a vezetőség tájékoztatása szerint szeptemberben 92 kilencedikes kezdi meg náluk az új tanévet.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2012. június 19. 15:40
    „Minek és kinek?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elismerték a szentesi főorvost

A diabetológia szakterületén az egyik legmagasabb elismerést vehetett át a napokban Földesi Irén, a szentesi Dr. Bugyi István Kórház diabetológus főorvosa. Tovább olvasom