Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 18°C Még több cikk.

Alig akarták hazaengedni Ausztráliából

Szentes - Az interneten találtak rá Horváth Zoltánra az ausztráliai magyarok, akiknek zenészre volt szükségük szilveszterre Brisbane-ben.
A szentesi zenész-vendéglátós a világ túlsó felén mulatós nótákat, nosztalgikus dalokat játszott a magyar közösségnek, de az év végi buli után még nagyon marasztalták, összesen három hétig maradt.

A városunkban amatőr vízilabdásként és vendéglátósként, zenés-táncos rendezvények hangulatfelelőseként ismerjük Horváth Zoltánt, aki 1980 óta lépett fel zenekarával, a Modullal. Az együttes feloszlott a '90-es évek közepén, azóta egy-egy zenésztársával vagy egyedül vállalt fellépéseket számtalan buliban, bálon szintetizátorával. Azonban a legnagyobb meglepetésként érte a nyár végi felkérés Ausztráliából, mint mondja. A brisbane-i Magyar Ház szilveszteri mulatságába kerestek hazánkból zenészt, mivel a környékükön élő egyetlen magyar muzsikust éppen Sydney-be hívták. – Ez volt a szerencsém, de merész dolognak is tartottam eleinte, ugyanakkor kacérkodtam: miért is ne? - halljuk a zenésztől. Utánanézett, milyen típusú zenét szeret az ottani magyar kolónia, s rájött, pontosan azt, amit ő nagyon tud, majd kiküldött anyagot, végül meg is köttetett az üzlet, a brisbane-i magyarok kiutaztatták, meséli Horváth Zoltán, akivel hazatérése után pár nappal a legismertebb internetes videomegosztó portálon nézzük, hogyan húzta a talpalávalót az év végi rendezvényen.

Az interneten találtak rá Horváth Zoltánra az ausztráliai magyarok.
Az interneten találtak rá Horváth Zoltánra az ausztráliai magyarok.

Az Auszrália keleti oldalán, a Csendes-óceán partján fekvő kikötővárosban élő magyar közösség nagyobb részét az idősebb korosztály teszi ki, akik a magyar nótát, operettet és a nosztalgikus régi slágereket kedvelik. Zolinak hatalmas a repertoárja, de elcsodálkozott, hogy sok olyan dalt is ismertek vendéglátói, amiket idehaza már nem is hallani. Még december 29-én tartottak egy szűk körű nótaestet, mintegy 30-40 fős társaságnak, ahol harmónikázott a zenész, s úgy tűnt számára, hogy jó benyomást tett a hallgatóságra – később kiderült, jól gondolta. Aktív a kinti magyarok kulturális élete, gyakorta hívnak itthonról ismert művészeket, akik olyankor körbejárják az ausztráliai magyar klubokat, így a brisbane-i Magyar Házban is rendszeresen megfordulnak, ami bálak, nótaestek, történelmi megemlékezések helyszíne is.

A szilveszter estén az ausztrál lobogó ott volt a sarokban, de máskülönben minden olyan volt, mint ha idehaza tartották volna a rendezvényt, éjfélkor magyar himnusszal. Hajnal 5-ig lelkesen táncoltak Zoli zenéjére. Angol nyelvű számot egyáltalán nem kértek tőle, viszont kérdezték, ismer-e „fiatalabb", mármint Hungária- és Máté Péter-dalokat is.
A zenész rendkívül összetartónak és vendégszeretőnek ismerte meg az ottani magyarokat, többségében az '56-osok gyermekei ők, az unokák már keverednek más nációkkal, ők külön buliznak (a 30 év körüliek a Fiatalos Magyarok Baráti Körét hívták életre Brisbane-ben – a szerk.). Zoli, aki többeknél is vendégeskedett, semmiben nem szenvedett hiányt, az óceánra látott rá egyik vendéglátója lakásából. Szentest ugyan többségük nem tudta elhelyezni a térképen, de a Vajdaságból származó családok, s a kiskunfélegyházi ősökkel rendelkezők jól ismerték a vidékünket.

Egyébként az idősebb korosztály is nagyon igényli a zenés összejöveteleket, nem akarták hazaengedni. – Annyira szenzációsra sikeredett a szilveszter este, hogy mindenáron próbáltak rábeszélni, maradjak még, de én mondtam, értsék meg, azért haza szeretnék menni. Végül két nótaestre marasztaltak, az egyikből január 13-án 100 fős búcsúest kerekedett – meséli nevetve.

A zenész a pozitív fogadtatásból azt szűrte le, hogy benne van a lehetősége még újabb meghívásoknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keringő tízezrekért

Szentesen is tombol a szalagavató bálok szezonja, ami a végzős középiskolásoknak életre szóló élményt, szüleiknek pedig nem kis anyagi gondot okozhat. Tovább olvasom