Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Alig várja, hogy a jég alá merüljön

Szentes - A Magyar Honvédség egyetlen mesterbúvára a szentesi 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezredben szolgál. Márton Róbert főtörzsőrmester élete a búvárkodásról szól, ez nemcsak szakmája, de hobbija is.
Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

 
Nyomdász szakmájában dolgozott Róbert, miközben már minden haverja megkapta a behívóját, csak ő nem. Elkezdett érdeklődni, melyik sorkatonának van jó helye, s mint megtudta, a búvároknak. Felkereste hát az akkori búvárklubot, ahol megtanulta az alapokat, hogy ne a nulláról kezdjen a katonaságnál. Miután 1994-ben levizsgázott, ő maga kérte besorozását, megválaszthatta, hova kerül, s ő a búvárokat választotta. A szentesi laktanyában a civil oktatója, Szűcs István lett a parancsnoka, mesélte búvárpályafutása kezdeteiről Márton Róbert. Ezután szépen végigjárta a szamárlétrát, a 3. osztályú búvárként kezdett, aztán feljebb lépett az 1. osztályig, s mentőbúvár, majd merülésvezető lett belőle.

A Magyar Honvédség egyetlen mesterbúvára Szentesen szolgál.
A Magyar Honvédség egyetlen mesterbúvára Szentesen szolgál.

Az összes kolléga kiment az akkor induló IFOR-misszióba, s nekem, mint „kopasz" őrmesternek kellett csinálnom a búvártanfolyamokat – mesélte Róbert, aki azóta is irányítja a kiképzéseket, immár, mint C fokozatú búvároktató és mesterbúvár. Mindkét vonalon van mesteri szint, de Róbert elmondta, egy akadálya van csak, hogy oktatóként nem lehet az: egy bizottságnak kellene összeülnie, amiben legalább három C-fokozatú oktató van. Csakhogy, leghamarabb is 5-6 év múlva lesz ilyen minősítésű oktató.

A katonabúvárok kiképzése egyébként sokkal komolyabb, mint a civileké, s nem gyönyörű, kristálytiszta vízben zajlik. - Olyat tényleg csak az elvetemült civil búvárok csinálnak, mint mi: alig várjuk, hogy befagyjon a Holt-Tisza, és már mehessünk is, de mi ilyenek vagyunk, és ezt élvezzük – mondta a főtörzsőrmester az alakulatnál jelenleg szolgáló 18 katonabúvár nevében. Büszkesége, hogy az összes itt szolgáló, sőt lassan az összes honvédbúvárt ő képezte ki. Róbert azt mondja, ha minden jól megy, két éven belül a szentesi búvárkiképző bázison mindenki 1. osztályú búvár lesz.

Bevetésre készen.
Bevetésre készen.

Részt vett SFOR-missziókban, illetve ott volt a dobolyi híd elbontásánál, de saját külföldi szerepvállalása helyett mindig is inkább az foglalkoztatta, a kiképzés menjen, igaz, volt olyan időszak, amikor valószínűleg nem is mehetett volna, mert nélkülözhetetlen volt a munkája. Viszont most már vállalkozhatna ő is külhoni misszióra, amit tervez is, mert Nagyné László Anikó B-fokozatú oktató a tanfolyamok nagy részét meg tudja oldani a távollétében. A katonai búvárnők egyébként is ritkaságszámba mennek, a szentesi laktanyában eddig hárman voltak, ma Anikó az egyetlen honvédségi búvár, a férjét váltotta.

Róbert még annak idején, tiszai gyerekként élt át veszélyesebb helyzeteket, amikor azzal játszottak, ki tud jobban bemenni a folyóba, s homokot felhozni. ­ A későbbiekben nem volt semmi gondom, mert odafigyelek a részletekre, betartok minden szabályt. Viszont Hegyeshalomnál egyszer 35 méterről kellett mentenem egy tapasztalatlan kollégámat, akinek elfogyott a levegője. Érdekes, mi annyit gyakoroljuk a mentést, hogy abban a pillanatban fel sem tűnt, hogy élesben megy - mesélte.

Róbertnek a hobbija is a merülés.
Róbertnek a hobbija is a merülés.

Amikor nyáron mennek a strandra gyakorolni, néhány katonatársuk megjegyzi, de jó nekik, ám akkor nem irígykednek rájuk, amikor a két ünnep között a jég alá merülnek, vagy a röszkei határban hullát keresnek, jegyezte meg a mesterbúvár. Róbertnek a hobbija is a merülés, a Honvéd Búvár Egyesület utódjaként 4 éve létrehozták a ClearWater Búváregyesületet, aminek több katona is tagja. Az Adrián is vizsgáztak, viszont Róbert a katonaságnál éppen ezt, a tengeri tapasztalatszerzést hiányolja, már csak a szentesi alakulat maradt ki a sorból. Az ezred vezetésével jó a viszonyuk, a parancsnok is büszke rájuk, s a legutóbbi állománygyűlésen éppen arra kérte az állományt, töltsék fel a három szabad helyet a búvároknál.

Terve rengeteg van a mesterbúvárnak, de például most a zacskós víz leterheli a szentesi és más alakulatokat is, így márciusig Róbert nem is tud búvár-tanfolyamot tartani.

A 36 éves főtörzsőrmester már évekkel ezelőtt elmehetett volna nyugdíjba, de nem tette, annyira szereti a munkáját. Most meg már nem is mehetne 65 éves koráig, de azt mondta, addig biztosan nem lesz katona. ­ Meg kell felelni évente a búvárorvosi vizsgálaton, s a minősítéseket is meg kell védeni 3-5 évente, de amíg tudom, csinálom – jelentette ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete pont: ősz óta sáros a szentesi átjáró

Egy Kossuth utcai üzletsor hátsó traktusánál az időjárástól függetlenül hónapok óta áll a sár, panaszolják olvasóink. Tovább olvasom