Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

Állatvédők kontra állatvédők, pert indíthat a Hungerit Zrt.

Szentes - Elárasztják szerkesztőségünket a Négy Mancs állatvédő alapítvány elleni tiltakozások. Az ok: az alapítvány bojkottot hirdetett hízottliba-vágással foglalkozó cégek ellen, ezért a Hungerit szeptembertől 200 dolgozójától kénytelen megválni.
Olvasóink is naponta telefonálnak Csörög rovatunknak, kifejezve nemtetszésüket. Tegnap elküldte tiltakozását a Baromfiipari Dolgozók Szakszervezete, és még egy állatvédő alapítvány is.

A Baromfiipari Dolgozók Szakszervezetének szerkesztőségünkbe eljuttatott közleménye szerint ők is fontosnak tartják az állatok védelmét. Ugyanakkor elfogadhatatlan számukra – áll a Farkas Andrásné ügyvezető elnök által aláírt állásfoglalásban –, hogy az állatok előnyt élvezzenek az emberekkel szemben. „Ki védi meg a munka nélkül maradó családokat, és ki biztosítja további megélhetésüket?" – teszik fel a kérdést. Köztudott ugyanis, hogy a Dél-Alföldön szűkösek a munkalehetőségek.

A szakszervezet szerint a magyar gazdaság hagyományos iparágát nem szabad a civilszervezetek és azok támogatóinak játékszerévé tenni (itt arra utalnak, hogy Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke és Simon József, az FVM helyettes államtitkára átvette a Négy Mancs petícióját, majd támogatásukról biztosították az alapítványt – a szerk.) és eltűrni, hogy az emberek az általuk gerjesztett félelemben éljenek. A szakszervezet tárgyalóasztalhoz ültetné a termelők, a feldolgozók és az állatvédők képviselőit egy közös megoldás érdekében.

Nyilatkozatot juttatott el egy másik állatvédő alapítvány is szerkesztőségünkbe: a HEROSZ Herman Ottó Országos Állat- és Természetvédő Egyesület szentesi csoportja. „Ne fordítsák az embert az állatok ellen" – kérik a Négy Mancstól. A szentesi csoport olyan kutyamenhelyet tart fenn térítés nélkül, ahol 150 kutya él, és amelynek élelmezéséről a Hungerit gondoskodik. Nem tudnak azonosulni a cég elleni bojkottal – írják –, szerintük a haszonállatok megmentése nem tartozik a legégetőbb problémák közé a világon. Itt most fontosabb azon emberek ezreinek sorsa, akik elveszíthetik állásukat az országban. Ugyanis nem csak a szentesi 200 Hungerit-dolgozó marad kenyér nélkül.

Pert indíthat a Hungerit Zrt.

Hitelrontásért bepereli a Négy Mancs alapítványt a szentesi Hungerit Zrt., ha az állatvédők nem veszik le feketelistájukról a társaságot - mondta Magyar József, a cég vezérigazgatója. A bécsi székhelyű alapítvány nemrég rávette az ottani áruházláncokat, hogy ne vásároljanak olyan vállalatoktól, amelyek mesterségesen hizlalt (tömött) állatokat dolgoznak fel. Az állatvédők feketelistáján a Hungerit Zrt. is rajta van, amely a külföldi eladások visszaesése miatt a termelés leépítésére kényszerül - a mostani 1500 dolgozóból 200-at küldenek el. A szentesi cég szeptembertől állítja le a hízottállat-vágást - ezzel eleget tesz az elvárásoknak, és megmentheti a fennmaradó termelést. Árbevétele viszont idén várhatóan 3-4, jövőre pedig csaknem 8 milliárd forinttal csökken.

Olvasóink írták

68 hozzászólás
 • 68. szjaori 2010. november 22. 12:30
  „http://konyv-konyvek.hu/az_allatok_es_az_emberek_pere_a_dzsinnek_kiralya_elott

  tanulságos”
 • 67. Barát Gábor 2008. szeptember 20. 12:39
  „Valószínűleg a legtöbben nem fogják elolvasni az ajánlott esszéket, így gondoltam, közzéteszem még, hogy e filozófia tulajdonképpen mit is mond a jelenlegi helyzetről.

  Tehát:
  Nem arról van szó, hogy a nonhumán állatok érdekei fontosabbak az ember érdekeinél. Fejlettebb lényként az ember érdekei többnyire előbbre valók más állatok érdekeinél. Mindössze arról van szó, hogy az emberi érdekek nem élvezhetnek igazoltan ABSZOLÚT elsőbbséget más állatok érdekeivel szemben. Tehát az egyetlen igazságos megítélés a szembenálló érdekek minőségének és komolyságának pártatlan figyelembevétele.

  Ha azonos minőségű és komolyságú humán és nonhumán érdekek állnának egymással szemben, például aközött kellene döntenünk, hogy azonos számú emberi lény vagy más állat maradjon-e életben, akkor nyilvánvalóan az emberek megóvása volna az erkölcsileg helyes döntés. De jelen helyzetben más, hozzánk hasonlóan érző állatok LEGALAPVETŐBB fiziológiai és mentális szükségleteinek VÉGELÁTHATATLAN sárba tiprása áll szemben IDŐLEGES humán MEGÉLHETÉSI problémákkal. Ugyanez pontokban:

  1) Alapvető fiziológiai és mentális szükségletek <--> Humán megélhetési problémák
  2) Időleges természet <--> Végeláthatatlan természet

  Nem szpécieszista szemmel szemlélve a helyzetet teljesen világos, hogy az egyetlen igazságos döntés az állatok melletti fellépés. Az emberek kisebb komolyságú érdekeit más állatok jóval nagyobb komolyságú érdekeivel szemben előnyben részesíteni csak erkölcsileg igazolhatatlan önkényes diszkriminációval lehetséges: azzal, hogy pusztán azért érdemelnek elsőbbséget, mert emberek.

  Bővebb levezés és magyarázat az esszékben található:
  http://www.metta.eoldal.hu/cikkek/allatfelszabaditas/

  Nem célszerű kategorikusan elutasítani ezt a filozófiát, mert a más állatok tisztességes figyelembevételének kötelezettsége csupán az egyik implikációja. Ugyanez a filozófia az emberi egyenlőségre és a rasszizmus, illetve szexizmus elutasítására is teljesebb magyarázatot és alapot kínál, mint bármi más.”
 • 66. Barát Gábor 2008. szeptember 20. 11:54
  „Nem úgy van ez azért. Az, hogy magyarországon (látod a kisbetűt?) miként gondolnak az állatok és az ember viszonyára, nem egészen tükrözi a fejlettebb országokban élők átlagos gondolkodásmódját és úgy általában a modern társadalmak jelen állapotát és irányát. Ha úgy gondolják a dolgozók az illuzórikus magyar gondolatviláguk miatt, hogy jogosan tiltakozhatnak, hát hatalmasat tévednek. Engem például - a nyugatabbra zajló események ismerőjeként, vegánként és úgy általában lelki életet élőként - mélyen felháborít a tiltakozásuk, és számtalan vegetáriánus ismerősöm is ugyanígy van ezzel.

  Nemzetközi viszonylatban a foie gras termelése az egyik legvitásabb dolog etikai szempontból, csakúgy mint a mozgás megvonásával és vérszegényen tartással készült borjúhús. Ezt a tartási módot is számos országban betiltották, ahogyan a tojótyúkok ketreces tartása is kivezetés alatt áll, és a disznótartással kapcsolatban is kilátásban vannak bizonyos reformintézkedések. Egészen egyszerűen paradigmaváltás előtt állunk más állatok kezelésének szempontjából. Ami jelenleg zajlik a világban, konkrétan a magyar fülnek idegen állatfelszabadítási mozgalomra gondolok, éppen olyan komolyságú és erejű, mint annak idején a rabszolga-felszabadítás volt: át fogja formálni azt, ahogyan az állatokra gondolunk.

  Aki szeretné megismerni az állatfelszabadítási mozgalom filozófiáját, és kész szembenézni azzal, hogy mindeddig kulturálisan, habituálisan és társadalmilag kondicionált erkölcsi vakságban élt, önkényes diszkriminációt gyakorolva más érző lényekkel szemben, annak ajánlom figyelmébe Peter Singer filozófiaprofesszor alábbi címen olvasható esszéit:

  http://www.metta.eoldal.hu/cikkek/allatfelszabaditas/

  Befejezésül még egy gondolat: ha a történelmünk során mindig a kortárs gondolkodás szerint legfontosabb réteg pillanatnyi érdekeinek biztosítottunk volna elsőbbséget, még mindig a rabszolgaság, a rasszizmus, a szexizmus, a gyermekmunka világában élnénk. Ennél jóval objektívebb megítélésre van szükségünk ahhoz, hogy ne váljunk akaratlanul is elnyomóvá, és valóban megfeleljünk annak, amitől ember volna az ember.”
 • 65. Csak egy hozzászolo 2008. szeptember 02. 09:42
  „Egyálltalán nemértek egyet az állatvédökkel, gondoljanak bele, mikor mamám tömte a libát sokkal veszéjesebb volt mint most!!!
  Most mivagyunk az állatokért vagy az állatok vannak érünk?? Hmm
  Szerintem az állatok vannak miértünk!!! Szerintem az állatvédök is megeszik a hizott libamájat!!! Papám még mostanájig is szabájozza a szaporodását a cicáinak és a kutyáknak, ha nem tenné az nekünk nemhiszem hogy jo lenne!!”
 • 64. Farkas Tamas 2008. augusztus 14. 22:47
  „Tisztelt Kaky! Ugye on nem Csongrad megyeben el, ha igen nem tett volna ilyen kijelentest ,,munka van eleg"! Mi van azokkal a 40-50 eves emberekkel akiket a ceg foglalkoztat! Ha lenne mas munkalehetoseg szerintem ok sem dolgoznanak verben! Ha van ideje nezzen fel a netre probaljon meg munkat keresni a delalfoldon es ha sikerul kuldje el emailben annak a 200 embernek! Ha nem kuldjon bocsanatkero levelet annak a 200 ember(verbenfurdo magyar testvertasanak) gyerekenek azzal Hogy: Ne haragudjatok gyerekek de a papa ma nem tud vinni vacsorat mert en es a magamfajta emberek elitelik apad es anyad munkajat!!!
  Egy kis emberseget Magyarok!!!”
 • 63. Állatvédő 2008. augusztus 11. 14:37
  „Ja és az okoskodó kakynak vagy kinek!
  Nem az állatvédők miatt zárják be az üzemet, hanem az általuk vezetett FEKETELISTÁRA kerülés miatt - tehát a cég a többi termékével is kiszorulna a piacról (értsd üzletláncokból!). Egyébként a köznyelvben ezt nevezik "zsarolásnak"!!!
  Ja és kaky (vagyis szar), a magyar libamájat tonnaszámra viszik nyugatra mert sokkal jobban eladható ahol van rá fizetőképes kereslet. Nehogy már azt hidd, hogy a francia és német parasztok poénból állják el sokszor az útját a magyartermékeket szállító kamionoknak - te lütyő.”
 • 62. Állatvédő 2008. augusztus 11. 14:23
  „Tisztelt Állatvédők és Környezetbarát Embertársaim!
  Az ellentmondás igazából abban áll szerintem, hogy a HASZONÁLLATOK tartását illetve fogyasztását akarják befolyásolni, külső cégek (a Hungerit Zrt versenytársainak) ki nem mondott támogatása mellett. Természetesen a magyar politika megint csak aszisztálni tud... A 200 becsületesen dolgozó magyar pedig szerintem csak a jéghegycsúcsa - ÖSSZEFOGÁS S.O.S!!!!”
 • 61. terefere 2008. augusztus 11. 00:09
  „Hát az EU-val én is megszívtam, mert egy jövedelmező munkám ugrott a tagsággal, de nem érdekelt senkit. Most én is vastagon szarok a cég vezetésére, a dolgozókra, meg mindenkire, mert talpra álltam, és nem egyszerűen, úgyhogy jó munkakeresést mindenkinek! Nekem sem segített senki, csakhát tovább tudtam lépni. Nem kioktatni akartam senkit, de én is csak egy ember vagyok, nem zseni, nem teli zsebbel születtem, és nem is különleges képességekkel!”
 • 60. májas 2008. augusztus 10. 11:10
  „Kedves Kaky!
  Örömmel látom, hogy ezen topicban is nyomul-nagyon szívenütötte a libamáj téma!
  Nos, ha figyelmesen elolvassa a cikkeket,azokból kiderül,hogy a cég BEFEJEZI a hízott állatokkal kapcsolatos tevékenységét.
  Amiért Ön harcol, tehát megvalósul...Ez tehát örömre, és egy kis pihenésre adhat okot ,lenyugodhat hát...
  Vagy mi egyebet szeretne még???Zárják be az egész céget?
  Ne egyenek az emberek többé húst?Sem az EU-ban, sem a világon?
  Ön ugye nem környezetszennyező járművel közlekedik??
  Jó pap holtig tanul: mennyetek helyesen: menjetek).”
 • 59. kaky 2008. augusztus 10. 02:35
  „Nem az EU, hanem pár milliárdos magyarka koncepciójába nem fér bele a szadizott állatokból kivett, és nyugaton eladhatatlan libamájaskodás... az ebből adódó probléma!

  Így az állatvédőket kihasználva, mondvacsináltan... sporolnak...

  Kirugott emberek: a pap is holtjáig tanul... mennyetek és dolgozzatok vérfürdőtől mentes, becsületes munkát!

  Munka van elég... nem kell félni!”
 • 58. Jucika 2008. augusztus 09. 15:53
  „Baranyi Zoltán elnézést kell hogy kérjek! Elolvastam a levelét.
  Én ennyire nem is gondoltam bele. Így még elszomorítóbb és borzasztóbb a helyzet, mint gondoltam!”
 • 57. tisztahiszti 2008. augusztus 09. 15:10
  „Komoly probléma amikor a gyarmatosító EU ilyen kétes és alantas eszközökhöz nyúl Logikus, hogy neki az a jó ha a franciás testvére termel csak egyedül liba májat, hiszen azzal a nemzet gazdagszik .mimeg hát tűnünk a süllyesztőbe. Ismételt álláspontom ebből a gazdasági maffia bandából minél előbb kiugrani. Semmi olyan jót nem látok benne ami nemzetemen egy picit is segítené. Hazaárulónak érezném magam ha az EU-ban maradást támogatnám.Most kell kezdeni népszavazást az eus tagságunkról.!!”
 • 56. Baranyi Zoltán 2008. augusztus 08. 19:26
  „Végre amikor visszanyal a fagyi!Ne hagyátok,hogy emberek százait tegyék tönkre,pár ember szélsőséges nézetei miatt!Jucika nem 200 emberről és a családjaikról van szó,ennél lényegesen globálisabb a kérdés!!Ha érdekel nézd meg a levelet amit írtam az állatvédőknek amire a mai napig nem kaptam válasz és láthatod a vázolást!Az előző cikknél van!”
 • 55. kaky 2008. augusztus 08. 11:42
  „Strok!

  a libamájat eddig is kifelé vitték, nyugatra!

  A liba többi része meg nem ér semmit, megy a hiperszuper marketbe!”
 • 54. Jucika 2008. augusztus 08. 10:01
  „Az a 200 dolgozó igazából 200 családot jelent, amelyek egy része két-három gyereket nevel, akiket ovodába és iskolába járatnak (járatnának)!
  Az állatvédők védjék inkább a védett állatokat!
  Amit az ember azért nevel, hízlal és tart, hogy megéljen az nem védett állat, hanem a saját szükségleteinket szolgálja.
  (Ja és maguk szerint mit esznek az állatvédők? Szerintem kizárólag libamájat!!!)”
 • 53. Stork 2008. augusztus 08. 00:08
  „Ha a Hungerit nem szállít, hiány lesz. Utána meg jön a külföldről behozott áru. Ismerős "recept": tedd tönkre a magyar vállalatot, aztán majd mi adunk el. Az alapítvány miért nem esik neki a többi ország hasonló üzemének? Nyílvánvaló: az ő érdekeiket képviselik. Ébredjetek magyarok!”
 • 52. sevenof9 2008. augusztus 07. 23:57
  „re: 50. hozzászólás PankaSopron 2008.08.07 22:47

  NOx biodizelbol TOBB keletkezik a motorban az oxigentartalom miatt.

  Olom edig sem volt a dizelben.

  SOx-ben egyetertunk.

  re 51. hozzászólás PankaSopron 2008.08.07 22:56

  A korom nem elemi szen. Lehet,hogy a kamiakonyvben az van,de nem az.”
 • 51. PankaSopron 2008. augusztus 07. 22:56
  „A korom elemi szén. A többi anyag legfeljebb szennyezheti attól függően, hogy mi ég. A H meg az O légneműek, tehát nem szilárdak, mint a korom, de általában víz képződik belőlük az égés során.”
 • 50. PankaSopron 2008. augusztus 07. 22:47
  „Figyelj! Háromnegyed 11 és én még mindig dolgozom dél óta. Utána kijavítottam magam, de fáradt vagyok. DE a biodízelből akkoris kevesebb kén tartalmú oxidok, niztózus gázok meg ólomvegyületek kerülnek a légkörbe. (Legfeljebb a DNS-ekből meg fehérjékből, amik a préseléssel szennyezhetik az olajat.) Aztán meg kell a biodízel is: először hogy a magyar gazdák végre kivágják a sok parlagfüvet és megműveljék a földjüket, másodszor meg mert olvad a sarki jégtakaró, és a szomszédos országok már azon vitatkoznak, hogy kié legyen az alatta lévő kőolaj, és háborúzni is készek érte. Érted? Ez a fő problémájuk! Nem az, hogy víz alá kerülhetnek a szárazföldek, meg fajok tűnnek el... jó ha van valami alternatív megoldás...”
 • 49. sevenof9 2008. augusztus 07. 22:41
  „re: 46. hozzászólás PankaSopron 2008.08.07 22:26

  olom mar evek ota nincs a benzinben. BENZIN. A dizelben nem is volt.

  Azert ennel az egesterben lezajlo folyamatok sokkal bonyolultabbak,mint a kis kemiazseni megmagyarazza nekunk a tokeletes egest. A korom nem szen. A korom C,H es O, valamint P,S,,Si,Ca,Na,K es egyebek kevereke,vegyulete,zagyvaleka.
  Ugye elfeledkeztel arrol,hogy minden auto egeti a motorolajat? Na?

  A korom melle felaromas-felig kettos kotes,konjugalt kotesrendszereket tartalmaz,igy elo szervezettel erintkezve nemkivant mellekhatast fejthet ki.

  Azert arra is kivancsi lennek,hogy az 55-os ut mellett termelt szojabol sajtolt olaj mennyi olmot tartalmazhat...ugye 40 ev nem mulik el nyomtalanul...

  hidd el nekem,hogy a biodizel kipufogogaza is ugyanolyan karos,mint az asvanyi olaje. Sot,mivel oxigent tartalmaz,magasabb homersekleten eg,igy tobb NOx keletkezik. Ujje. Adtunk a szarkanak egy pofont. Nem beszelve a foszforrol,ami ugye az elo szervezet resze,igy a biouzemanyagban joval tobb van,mint az asvanyiban. Ugy altalaban nem tanacsos a gyufat nyalogatni...

  Meg egy dologrol nem beszeltel,a formaldehidrol. Az is keletkezhet,nemde?(megsugom,keletkezik is). Mi ujsag a kennel? Na ugye a bioetanolban nincs,de a biodizelben se. Tehat ezzel pozitiv a merleg. Nem oly gyeszeru am ez...”
68 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy ajánlat érkezett a szentesi légimentő-bázisra

Szentes - Négy ajánlat érkezett az Országos Mentőszolgálat és a Légimentő Kht. közös tenderére a… Tovább olvasom