Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Alsónadrágra vetkőztettek a rendőrök három fiatalt Szentes belvárosában

Szentes – A fiataloknak épült, télen időjárásfüggően nyitva tartó Skate-park és egy névtelen jóakaró lett a BMX-s srácok veszte.
„Talán akkor is megírnám ezt az elrettentő és felháborító történetet, ha nem volna számomra családi vonatkozása. Mindennek azonban sokkal messzebbre mutató folyományának annak kell lennie, hogy az ilyen esetek eljussanak a közvéleményhez, és egy nagyon karakteres társadalmi nyomásra, s ennek nyomán központi intézkedésre ne fordulhassanak elő hasonló megaláztatások egy európai demokráciában!" – írta a történetben szereplő egyik fiatal édesapja.

Utánajártunk, mi és miért történt, 2011 januárjában, 3 fokban miért kellett az utcán alsónadrágra vetkőztetni három huszonéves fiatalt Szentesen, a város központjában.

Télen korlátozott a szentesi Skate-park nyitvatartása. Fotó: delmagyar.hu
Télen korlátozott a szentesi Skate-park nyitvatartása. Fotó: delmagyar.hu

– Télre bezár a Skate-park, arra hivatkozva, hogy a hótól, víztől csúszóssá válnak a „játékok" – mesélte Bence, a Mártélyon élő 23 éves fiatalember. – Emiatt a belvárosban, az 5 emeletes ház fedett átjárójában BMX-eztünk. Levegőben forgásokat, trükköket gyakoroltunk a közel 4 méter széles, gyalogosokat ritkán látó átjáróban. Ugyanis, a szentesiek a másikat, az alig 10 méterre lévő átjárót használják – mondta Bence, aki 3 társával együtt bicajozott január második hétvégéjén Szentesen. Rákérdeztünk: figyelmeztették-e őket, hogy zavarják a lakókat, beszóltak-e nekik, hogy menjenek el? – Semmi ilyen nem történt. Négy óra után nem sokkal – emlékszem, mert épp sötétedett, és pakoltunk, hogy hazamegyünk – megjelent egy járőrautó és az aluljáró két végétől a rendőrök úgy rohantak felénk, mint valami „gladiátorok". Közben ordítottak, hogy pakoljunk el és álljunk a falhoz, mert igazoltatnak – elevenítette fel a vetkőztetés előtti pillanatokat a 23 éves mártélyi fiú.

Vajon a srácok visszaszóltak a rendőröknek? Ezért kellett letolt gatyával a 3 fokban álldogálniuk?

A rendőrség hivatalos közleménye

„A szentesi rendőrkapitányság járőrei lakossági bejelentés kapcsán intézkedtek a város egyik alagsori átjárójában, miután jelzés érkezett arra vonatkozóan, hogy négy fiatal részben eltávolított egy csatornafedőt, majd azt rámpaként használva a BMX kerékpárjukkal ugrattak róla. A járőrök igazoltatták a fiatalokat, majd ruházatátvizsgálást végeztek. Az intézkedés figyelmeztetéssel zárult.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője soron kívüli parancsnoki kivizsgálást rendelt el az intézkedés jog- és szakszerűségének tisztázására. Ennek eredményeként a szentesi rendőrkapitány megállapította, hogy az intézkedés pontos körülményei csak nyomozás során tisztázhatók, ezért az eljárásra hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Szegedi Nyomozó Ügyészséghez fordult." 
– Meg sem mukkantunk. Korábban is igazoltattak minket – úgy tűnik, a BMX zavarja az embereket. Ez még Vásárhelyen történt, ugyanis ott még nincs Skate-park, emiatt a házasságkötő teremnél szoktunk gyakorolni. A mostani szentesi esetnél a tapasztalataink miatt nem mertünk megszólalni. Kipakoltatták a zsebünket és folyamatosan szidtak: „Most legyetek kemények, kis köcsögök!" De mi nem voltunk kemények – mesélte Bence. Kiderült: a pakolást, ruházatátvizsgálás követte, majd amikor az eljáró rendőrök a srácok térdéhez értek, megkérdezték: Mi van a sípcsontvédő alatt? – A lábam, feleltem, de úgy tűnik, ezzel tovább rontottam a helyzetünkön. A rendőr felszólított, hogy vegyük le a védőeszközt, mondván szúró-vágó eszköz vagy éppen drog lehet a sípcsontvédő és a lábunk között. Gatyára kellett vetkőznünk.

Bence szavaiból kiderült, első barátjuk gatyalevétel nélkül leszedte a sípcsontvédőt, a többiek viszont cipőből kibújva, alsónadrágra vetkőzve tudták csak teljesíteni a rendőri „kérést". – Valóban arrébb húztunk egy csatornafedőt, de csak 3 centivel. Ezen ugrattunk – mondta a fiatal fiú, miután megemlítettük neki, hogy információnk szerint a csatornafedő elmozdítása miatt „jelentették fel" őket. Az igazoltatás befejeztével irataikat visszakapták, semmit sem találtak náluk. Nem rejtegettek kábítószert, nem dugtak kést a sípcsontvédő alá. – Mondta, hogy takarodjunk haza, így elindultunk. Az egyik, amelyik agresszívebben viselkedett, még utánunk szólt, hogy feljelent minket. Azóta kiderült, nem történt ilyesmi.

Valakinek nagyon csípte a szemét a négy BMX-s. Fotó: Segesvári Csaba
Valakinek nagyon csípte a szemét a négy BMX-s. Fotó: delmagyar.hu

A mártélyi fiatalember apja szerint az emberek belefásultak mindenbe. Több mint tízen nézték, ahogy a négy srácot átvizsgálják. – Nem is a vetkőztetés zavar. Hanem, hogy állat módjára beszéltek a fiúkkal. 2011-ben a rendőrségnél nem szabadna, hogy ilyen emberek szolgálatot teljesíthessenek. Köcsögözték a fiúkat, „keménykedtek" velük. Tudjuk, a rendőröknek joguk van az átvizsgáláshoz, de talán ez az eljárás túlzás.

A srácok megfogadták, soha többé nem fognak ott bicajozni. Talán kicsit drága volt ez a tanulópénz.

Ha szólnak, kinyitják

– A fiatalokkal közösen kialakított házirend szerint a nyirkos, téli időben zárva a Skate-park – árulta el a delmagyar.hu-nak Tomcsányi Ferenc, a szentesi sportközpont vezetője. Megtudtuk, mivel nincs állandó személyzet a téli nyitva tartáshoz, ezért egyeztetés esetén kinyitják a parkot. A szegedi Játékok kertje, télen-nyáron nyitva, mindenki saját felelősségére használhatja.

Olvasóink írták

245 hozzászólás
 • 245. novaklaszlo56 2011. január 23. 22:22
  „Hát, kedves Asd, nem tudok mást mondani neked, mint azt, hogy jobban figyelj, és vedd figyelembe ezeket a járműveket is, amelyek ma már kerékpárként vehetnek részt a forgalomban, feltéve, hogy a beépített (elektromos, vagy belső égésű) erőforrásuk teljesítménye 300 W-nál nem nagyobb. Mindenben a kerékpáros közlekedés szabályai vonatkoznak rájuk, beleértve a különböző utakon megengedett sebességeket is, amelyeket ezekkel e járművekkel könnyebb is betartani, mint az emberi erővel hajtott bringákkal, mert a többségüket sebességmérővel is felszerelték gyárilag, de ez a kerékpárokon nem kötelező. Így a jó erőben lévő átlag bringásokon nehéz is számon kérni az előírt sebességek betartását.
  De abban egyetértek, hogy sokan közlekednek felelőtlenül és figyelmetlenül - ezekkel a "villanybringákkal" is.”
 • 244. asd.. 2011. január 23. 13:28
  „más!
  ez most olyan mintha én aztmondanám egy dohányosnak hogy ne gyújtson rá 3 hónapig! kibírná? nemhiszem..

  az elektromos bicikli tényleg veszélyes, nyáron előfordult párszor, hogy motoroztam és utcából kihajtás előtt ugye körülnézek, körülnéztem, sehol senki, mire elindulok meg 30-al elsuhan előttem a nyugdíjas néni/bácsi a suttogó halállal. szóval ez a "segédeszköz" nem olcsó játék.. ha nekemjön, a motor összetörhet ami nem olcsó de akkor biztos orrbavágtam volna az illetőt! :D”
 • 243. novaklaszlo56 2011. január 22. 21:54
  „Nnah!
  :D”
 • 242. esda01 2011. január 22. 21:42
  „241. hozzászólás más 2011.01.22. 20:55

  Most ezt tőlem kérdezed? Ha <moderálva> összetudsz hasonlítani két olyan dolgot, aminek semmi köze egymáshoz, azért a biciklizéshez nem kell olyan terepviszony, mint a jégkorizáshoz, hogy csak egy adott felületen lehet művelni. És aki sportolni akar télen is, nem tudom mért kell megvetni. Annyi fikciót látnak már bele az emberek, ilyen alapon ne vigyenek gyereket a teszkóba, mert véletlenül elüti más a bevásárlókocsijával. Nem a duma sok IDE, az ész kevés ODA! Már lejárt lemez, minden csoda 3 napig tart. Ha meg bajod van, illetve bajuk van ott az utca, tök legális, tessék odajönni, szeretünk beszélgetni. De aki kérdés nélkül pofozkodni akar az ne is jöjjön oda, vagy ne várjon szép szavakat. :)”
 • 241. más 2011. január 22. 20:55
  „Sok a szöveg. Ha nincs télen megfelelő hely, akkor meg kell várni a kikeletet. Ha nincs télen jég, akkor hokizunk a főutca aszfaltján? Miért nem magától érthető ez, hogy, amit nem lehet azt nem lehet.”
 • 240. esda01 2011. január 22. 19:18
  „239. hozzászólás Fiúsanyuka 2011.01.22. 17:58

  Én is tapasztalatból beszélek és mindenki más, aki az általánosító, mocskolódó, hozzá nemértő aspektusát félre tette és pl: próbálja megérteni a mi helyzetünket is. Engem már ütöttek el zebrán, úgy hogy nekem volt zöld lámpám, kerékpáros átkelőn, ahol tudniillik nem kell leszállva áttolni az úttesten merőlegesen, sodortak már le az útszéléről és még az embernek állt feljebb, hogy majdnem kitaposta a belem gépkocsijával.
  Azért átjáróba, mert ugye bár fedett, gondolom más sem menne ki nyakig érő mocsárba focizni és a tér sem erre van tudtommal. Amikor ez az eset történt, nem nagyon volt ott járó kelő, vagyis azt hiszem volt egy család a túl végen a kirakatnál, de olyankor meg biciklizés nem folyt.
  "A 80 éves nagymamám is felülhet akkor a járdán a biciklire,majd azt mondja,hogy ő csak gyakorol!!Hidd el tud néhány trükköt!!!"
  ..éééés ez is tapasztalatból, bár nem általánosítok, de többségében azért így van. A 80éves nagy anyád - már elnézést, hogy bátorkodtam letegezni téged kedves számomra anonim anyuka -, nem hogy a járdán kerékpározni, de még egyenesen sem tud közlekedni, azt hiszem az öregek közt vannak a kirívóbb esetek, én még olyat nem hallottam hogy bmx, vagy bmx-es balesetet okozott volna, viszont az öregek reakció sebessége überel egy csigát is. Egy kifutó pályán és képesek lennének nem hogy saját magukat, de másokat (habár nincs ott egy lélek sem) is veszélyeztetni. Meg ezek az elektromos kerékpárok, betiltanám és igazából kerékpárra is kellene valamiféle jogosítvány minimál összeg fejében.
  Kérem szépen a rendőrséget se szidják, itt ebben a cikkben kifejezetten az igazoltatást végző két rendőrrel volt probléma és nem történt bármilyen nemű nem méltó megszólításuk sem. Nem történt baleset sem, a lényeg amit le kellett volna szűrnie mindenkinek, hogy ezt a maguk ártatlan gyermekeivel se tehessék meg, jogtalanul.”
 • 239. Fiúsanyuka 2011. január 22. 17:58
  „Még egyszer elmondanám,hogy TAPASZTALATBÓL beszélek!!!Ha nem érted akkor kérdezd meg a barátaidat,hogy történt-e olyan,hogy majdnem elütöttek egy kisgyereket!?Itt egyebben az átjáróban!!
  Nekem csak ezzel a konkret átjáróban való biciklizéssel van problémám!Ott a tér az miért nem jó??Régebben megfelelt!l”
 • 238. asd.. 2011. január 22. 14:16
  „rosenrot!
  Ha finanszírozod, lehet róla szó! :D
  Ez eddig szép és jó, csak nem tehetjük meg minden héten az utazgatást és egy rámpa sem 2000 Ft.”
 • 237. asd.. 2011. január 22. 14:13
  „A rendőrökkel alapvetően nekem se lenne bajom, csak sokan azthiszik közüllük, hogy egyenruhában vannak és bármit megtehetnek. Ez valahogy igaz, de néha már úgy viselkednek velünk mint valaféle háziállattal. Épphogy nem vernek el.”
 • 236. rosenrot 2011. január 22. 14:11
  „Egyszer láttam ebben az átjáróban bringásokat és szerintem nagyon balesetveszélyes volt csatornahúzogatás nélkül is amit csináltak. Könnyel előfordulhat, hogy sem a bringás sem az átjáró sarkán beforduló gyalogos nem veszi észre időben a másikat. Az átjárót meg persze, hogy elkerülik az emberek, ha ott bringásokat látnak ugrálni. Hogy a csatornát mennyivel húzták el meg tök mindegy. Nem kellett volna hozzányúlni és kész. Vigyenek magukkal saját rámpát. Ha meg komolyan veszik a sportot, rászánnak egy napot és elvonatoznak olyan városba, ahol biztosított a fedett pálya.”
 • 235. novaklaszlo56 2011. január 21. 20:26
  „"Azt hiszem van annyi eszünk, hogy felfogjuk szép szóból is, hogy nem ott kéne." Én is így gondolom. És általánosítani sem szoktam, annál sokkal objektívabb és körültekintőbb vagyok - szerintem. S hogy mit gondolok még, és milyen javaslataim vannak, azt már leírtam korábban, kedves Asd. Viszont örülök, hogy leírtad a véleményedet, amely alapján egyáltalán nem vagy antiszociális, csak kicsit hajlamos a fegyelmezetlenségre, legalábbis bizonyos esetekben. meg őszinte is vagy, és ez nagyon tetszik nekem. Tudod, én is bringázom, tavasztól őszig nem is keveset, és én is tudom, hogy vannak olyan helyzetek, amelyek kapcsán a szabálykövető magatartás veszélyesebbnek tűnik, mint a szabályok kikerülése. Például a szegedi Bertalan-hídon kerékpározni a 40 cm-re, a külső sávban elhúzó kamionok, buszok mellett nem éppen felemelő érzés, és butaságnak is tűnik, mert a híd járdáin alig sétál egy-két gyalogos. Nos, ha néha látsz egy balféket, aki ezen a hídon a járdán tolja a bringáját, az, lehet, hogy én vagyok. Balfék. Tudom. :) De én már csak ilyen vagyok, miközben azt is tudom, hogy valóban meg kellene oldani a bringások biztonságos közlekedését ezen a hídon is. Hely van, a legtöbb feltétel adott, csak éppen a szándék nem mutatkozik. Talán azért sem, mert a szakhatóságok is úgy gondolják, ahogyan te (és milyen sokan még!): ezek úgyis megoldják maguktól is a kérdést, ha máshogy nem, hát mennek szépen a járdán. Oszt´ jó napot. :) Szóval marad a káosz, itt-ott a rend éber őreinek a váratlan és következetlen lecsapásaival. Jó ez így? Ha igen, akkor nosza, rajta! ;)”
 • 234. asd.. 2011. január 21. 19:47
  „Énis bmx-es vagyok és már tényleg kezd idegesítő lenni, hogy lassan már mindenki általánosít.. például ottvannak a rend sérthetetlen őrei! Mindig azzal jönnek, hogy "biztos ti rongáljátok" ugyanez előfordul a sok nyugdíjas/unatkozó emberrel is. De az senkinek nem jut eszébe, hogy esetleg hétvégén este a kocsmából kijőve valami vicces kedvű illető/illetők kiszaggatják a köztéri a padot a helyéről. Biztos mivoltunk. Egyébként ez a járdán biciklizés néha megérthető. Sokszor én is inkább a járdán biciklizek, mert biztonságosabb. Mert volt rá példa, hogy majdnem elütöttek. (nem az én hibámból, szabályosan közlekedtem) És ez a kisfiam megy előttem és elütöd dolog.. Mi is figyelünk, ti is figyeljetek ránk. Ha látjuk, hogy jön valaki de nincs hely nem fogunk poénból elindulni. És ha valakinek nem tetszik az amit csinálunk vagy ahol csináljuk ne az legyen már, hogy "hívom a rendőrséget" meg lehordanak minket mindennek. Azthiszem van annyi eszünk, hogy felfogjuk szép szóból is, hogy nem ott kéne.”
 • 233. 3795639 2011. január 21. 09:21
  „A rendőrnő .... közben izgatottan kérdezte : Mi van a ...védő mögött? Szúró-vágó eszköz, vagy drog? <moderálva..>”
 • 232. novaklaszlo56 2011. január 20. 20:10
  „Atkos Fiam, Atkos Fiam! :D
  Nem is tudom, mit mondjak hirtelenjében. Amíg kitalálom, addig is kérlek, nézd el nekem a megszólítást, s hogy ez könnyebb legyen, hidd el, szívből jön, és nincs benne semmiféle "leszólási" szándék a részemről.
  Nos, mint mondtam is már, elég különös néhányotok hozzáállása a hatályos jogszabályokhoz. De az is igaz, hogy én szívesen tanulok bárkitől, az életkor aztán végképp nem számít, ha okos, hasznos dolgokról van szó, mert tudom, hogy az ifjak roppant kreatívak, érdemes odafigyelni az ötleteikre. Most is tanultam: gyakran előfordul, hogy egy autópályán haladva azt tapasztalom, hogy zsúfoltak a sávok abban az irányban, amelybe én is haladok, viszont a sövényen túl szinte senki sem közlekedik. Ezentúl az adandó első alkalommal át is fogok menni a veszélyesen zsúfolt, "lökhárítószaggató" oldalról a másikra, ahol gyorsabban is haladok, meg alig zavarok pár embert. De majd vigyázok, ahogyan te is a járdán bicajozva, ha veszélyesnek érzed az úttesten (szabályosan) haladást. No, meg kedvenc színem a zöld, imádom ezt a színt a természetben is, meg az épített környezet egyes elemein is bámulni. Így van ez a forgalomirányító lámpa zöldjével is, amely különösen jól "el van találva": nagyon nyugtatja a szememet, és egész jókat pihenek, amíg ezt bámulom. Most, a bejegyzésed elolvasása után jöttem rá, hogy mekkora ökör voltam eddig! De eztán másképp lesz: kipihenem magam, nyugtatom a szememet a zöld jelzésre, majd, amikor a lámpa pirosra vált - ez a szín idegesít -, azonnal elindulok. De majd vigyázok. :D
  Mit szólsz? Nyilván azt, hogy ilyesmiket azért te nem csinálsz. Jó. De mi lenne, ha mondjuk holnaptól mindenki, aki eddig még törvénykövető módon igyekezett élni az életét (sajnos már rég nem ez a többség mifelénk, de azért még vannak efféle reliktumok, őskövületek is :D), hozzád hasonlóan, "rugalmasan" kezelné a jogszabályokat, a pillanatnyi érdekeinek megfelelően döntene afelől, hogy mikor, milyen szabályt tart meg, illetve hág át? Sokan vannak ezzel így, de azért - még - nem mindenki. Szóval mégiscsak azt javaslom - az érintett szentesieknek is -, hogy keressétek a közösség által is elfogadható, a jogszabályokat sem sértő megoldásokat! Biztos vagyok benne, hogy sikerrel jártok, ha elég kitartóak vagytok. Ezt is megismétlem: imádom a kölyköket, a fiatalokat, ismerem is őket elég jól, tisztában vagyok a szükségleteikkel is (ilyen a csapaton belüli bizonyítási igyekezet - versengés, a játék, a fokozott mozgásigény is), és minden erőmmel támogatom is őket minden, olyan törekvésükben, amely az épülésüket, testi, lelki, mentális fejlődésüket: egészséges felnőtté válásukat segíti elő. Ez, az én felfogásom szerint, az egyik legelemibb KÖZÉRDEK, amelyet szintén be kell illeszteni a társadalom együttélési rendszerébe. És ez nem is mindig egyszerű, mert bizony más, nem kevésbé fontos érdekekkel kell ezeket is szinkronba hozni. Próbáljuk meg! Hosszú távon (de már rövid távon is) nyilvánvalóan megéri, igaz? ;)
  Atkos fiam :) (nem gúnymosoly ez, hanem..., inkább nem írom le, mert a modi rosszul tűri a pozitív érzelmek nyílt kifejezését, párszor már törölte az ilyen magnyilvánulásomat; de hogy megfejthesd: ´sz´-szel kezdődik, és ´eretet´-tel végződik, Atkos fiam ;) :))”
 • 231. atkos 2011. január 20. 18:51
  „HA ennyire zavar titeket, akkor gyertek oda az utcán és mondjátok! Mert eddig az elmúlt 5 évben csak azért jöttek oda, hogy gratuláljanak, kérdezzenek apróságokat (nehéz-e, mennyibe kerül a bicaj stb...) és meg is dícsérnek.
  Például ami nagyon jól esett volt egy öregúr mondta hogy előző este rabolták ki a lakását, és most sétálgatott és meglátott minket és olyan jó látni hogy vannak rendes fiatalok. És ezt a Dugonics téren mondta nekünk.
  Bicajozás nem korfüggő, 80 éves is nyugodtan menjen a járdán ha akar. Én úgy gondolom hogy nem biztonságos az úton mennem akkor megyek a járdán, de figyelek mindig.

  És látom a feltételezés nagyon megy. És mi van ha a ti gyerekeitek kitalálják, hogy BMXezni akarnak? -akkor beszállok én is a játékba.”
 • 230. más 2011. január 20. 17:38
  „Ha, már van főiskola meg jó nevelés, akkor miért nem ugrott be, hogy nem jó helyen művelitek. Vagy legalább egy "bocsi máskor nem csináljuk".”
 • 229. agilaci 2011. január 20. 14:15
  „"gyalogosokat ritkán látó átjáró" -már itt sántított a dolog.
  A Bmx-es fiúktól és apukájától megkérdezném , hogy akkor mit tennének ha a családommal sétálva éppen arra járok és a 3 éves kisfiam mondjuk 2-3 méterrel előttem halad és befordul az átjáróba , valamelyik bmx-es meg ugrás közben van és nem bírja kikerülni... Mert Én tudom mit tennék !!!
  A cikk írójának üzenem, hogy járjon utána a tényeknek mielőtt hetet-havat összehord !

  A vetkőztetésről annyit . hogy valóban túlzás ha ezt az utcán tették! Mondjuk a kocsiba beültetthették volna őket!”
 • 228. nelek 2011. január 20. 13:24
  „Leszállni biztos sokféleképpen tud.”
 • 227. Fiúsanyuka 2011. január 20. 12:02
  „A 80 éves nagymamám is felülhet akkor a járdán a biciklire,majd azt mondja,hogy ő csak gyakorol!!Hidd el tud néhány trükköt!!!”
 • 226. nelek 2011. január 20. 10:27
  „224: Te jó Isten! Hogy miből mi nem következik! Tudok én is ilyen párhuzamot: ha valaki ma petárdázik, annak egyenes következménye az atombomba felrobbantása.”
245 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feszített víztükör a szentesi medencének

Tavasszal másfél-két hónapra le kell zárni a szentesi uszoda 33 méteres medencéjét, ha az önkormányzat jövő pénteken rábólint az átalakításhoz szükséges 25 millió forint biztosítására. Tovább olvasom