Délmagyar logó

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Álvevők jelentkeznek az ingatlanhirdetésekre

Szentes - Kockázatokkal jár ha az ember maga akar túladni lakóingatlanán. Egyre inkább előfordul, hogy álvevő-jelöltek érdeklődnek, a vételből azonban nem lesz semmi, mert kifosztják a lakásokat. A veszélyekről Tályai Boglárkával, az egyik szentesi ingatlaniroda munkatársával beszélgettünk.
- Miért érdemes ingatlanközvetítőhöz fordulni?
- Általában az embereknek a legnagyobb értékű vagyontárgya a háza, lakása. Egy-egy lakás vagy ház eladása rengeteg buktatót rejthet magában mind az eladó, mind a vevő részéről. Ezek közül a teljesség igénye nélkül néhány: nem reális áron hirdetik meg az ingatlant, vagy olyan ingatlant hirdetnek meg, ami nem az illetőé. Volt olyan eset is, amikor telefonon egy kedves, szimpatikus hangú nő érdeklődött, de a házat már négy tagbaszakadt férfival együtt nézte meg. Ilyenkor természetesen nem az ingatlan, hanem az abban lévő értékek, valamint a zárak és ajtók állapota érdekelte a „vevőket". A tulajdonos szokásait kilesik, és a ház megnézése után akár hetekkel is-amikor az eladó el is feledkezett az „érdeklődőkről", feltörik azt. Ha egy vevőjelölt bejön hozzánk, akkor elbeszélgetünk vele, megpróbáljuk kideríteni, tényleg van-e az ingatlan vásárlásához megfelelő anyagi háttere, komolyan gondolja-e a vásárlást, egyáltalán érdemes-e potenciális vevőként számításba venni, tehát előzetesen megszűrjük.

- Mit tanácsol annak, aki magánúton árulja az ingatlanát?
- Fontos az, hogy senki se egyedül fogadja vevőjelölteket. Ha kérdezik, ne mondja meg, hogy mikor megy dolgozni, nyaralni, vagy mikor megy kórházba. Van aki úgy megy házat nézni, hogy visz magával fényképezőgépet. Ne engedjük, hogy a zárakat, plazmatévét és a nagy értékű, könnyen mozdítható ingóságokat fényképezze. Ne beszéljünk megtakarításainkról, idegennek ne dicsekedjünk vagyontárgyainkról. Ne tévesszen meg a jólöltözöttség, a kedves modor.

- Albérletekkel kapcsolatba mi a tapasztalatuk?
- Ezzel kapcsolatban is rengeteg a trükközés. Vannak olyanok, akik úgy szeretnének ingatlant venni, hogy előtte 2-3 hónapot ott laknak albérletben, és azt mondják, hogy csak ezután jutnak nagyobb tőkéhez, amiből ki tudják fizetni a vételárat. Ezeknek a fele szokott igaz lenni, de mivel a Magyarországon a birtokjog erősebb mint a tulajdonjog, rendkívül nehéz őket kitenni. Aki albérletet ad ki, annak azt tanácsolom, hogy érdeklődjön a lakóról kicsoda, honnan jött, mivel foglalkozik. Kérjen kauciót, tételesen írja össze a berendezési tárgyakat, azok állapotát, akár fényképezze is le őket. Ezeket írja bele a bérleti szerződésbe, nem baj, ha az 10 oldal. A közüzemi mérőket írassa rá a lakó nevére. Ha valamivel nincs tisztában, kérje szakember vagy akár ügyvéd segítségét!

Olvasóink írták

  • 1. kefe353 2013. április 02. 19:47
    „Amennyiben az alábbi szöveget "jogtudor" írta le, megkérdezném, hogy az instrukciókat egy "vadidegenről", kitől és hogyan szerezné be? / Négy tagbaszakadt lakásnéző, nem hiszem, hogy őket faggatná/. A legnagyobb baj, hogy a " birtokjog erősebb mint a tulajdonjog," no ezen kellene sürgősen változtatni. Itt miért nem követik az USA jogszabályait a magántulajdon védelme tekintetében? Nálunk, Mo-n/ a legnagyobb probléma az a törvényekkel, hogy nem a "józan paraszti ész érvényesül" hanem a "jogi mutatványok tömkelege", ezért vannak a "kiskapuk" amiket a "jogtudorok" ki is használnak, miután Mo-n a jog értelmezése nem egyértelmű, ezért van az, hogy az elsőfokú bíróság kiszab 20 évet, a másodfokú lecsökkenti 8 évre, nem kellene a hibázó bírót "utánképzésre küldeni", vagy elzavarni a "ha... f...ára", mint munkakörére alkalmatlant? /Mundér védelme/ Egy régi mondás, " Ne bántsd a részeg embert, hogy holnap Téged se bántsanak" Sajnos nálunk az /I/gazságügyi szolgáltatás nem egyértelmű. Ahogy a vicc is mondja, hogy a "jó ügyvéd és a sztárügyvéd közti külömbség az, hogy a jó ügyvéd a paragrafust ismeri, a sztárügyvéd, meg a bírót". Idézet a cikkből, amire ez a válasz született.
    "Ezzel kapcsolatban is rengeteg a trükközés. Vannak olyanok, akik úgy szeretnének ingatlant venni, hogy előtte 2-3 hónapot ott laknak albérletben, és azt mondják, hogy csak ezután jutnak nagyobb tőkéhez, amiből ki tudják fizetni a vételárat. Ezeknek a fele szokott igaz lenni, de mivel a Magyarországon a birtokjog erősebb mint a tulajdonjog, rendkívül nehéz őket kitenni. Aki albérletet ad ki, annak azt tanácsolom, hogy érdeklődjön a lakóról kicsoda, honnan jött, mivel foglalkozik. Kérjen kauciót, tételesen írja össze a berendezési tárgyakat, azok állapotát, akár fényképezze is le őket." A berendezési tárgyakat avagy az ÉRDEKLÖDŐKET? Sok a kérdés, amelyekre nincs konkrét válasz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pély Barna és az aktok

Júniusban a hagyományos aktfotó biennáléval nyit az addigra megújuló Tokácsli Galéria, de addig is zajlik az élet a művelődési központ háza táján. Tovább olvasom