Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Amatőr tévésekből profi stáb

Szentes - Idén ünnepelte 5. születésnapját a szentesi Civil Tv, amely egyedi módon önfenntartó műsorszolgáltatóként működik. A főszerkesztői székbe a 25 éves Sinka Henrietta került, aki a kezdetektől az amatőrök alapította tévénél dolgozik.
Szegváron indult a kezdeményezés, aztán kis idő múltán Szentesen is felismerték, hogy érdemes az amatőr műsorkészítők mögé állni – így nőhette ki magát a ma már naponta 15–20 perces híradóval, hétvégén magazinműsorokkal jelentkező, élő közvetítéseket sugárzó Civil Tv, amely a kistérség legfőbb elektronikus médiuma lett. Kezdetben havonta egy, majd kettő, néhány hónap után pedig heti összeállítással csalogatta a nézőket az idén 5 éves televízió. Az is újdonság volt, hogy jó darabig mindezt senki nem honorálta, a riporterek és az operatőrök kedvtelésből készítettek műsort. Jelenleg 6 főt foglalkoztat a tévét működtető Szegvárért Közösségfejlesztő Egyesület, és több külsős is dolgozik nekik. Akik a fizetett stáb tagjaivá váltak, legalább fél évig – de volt, aki tovább – ingyen dolgoztak a Civil Tv-nek.

Sinka Henrietta (balra) a kezdetek óta a Civil Tv-nél dolgozik, nemrég főszerkesztő lett. A szerző felvétele
Sinka Henrietta (balra) a kezdetek óta a Civil Tv-nél dolgozik, nemrég főszerkesztő lett.
A szerző felvétele

Arra sem lehet sok példát találni, ahogy fenntartja magát ez a kistérségi műsorszolgáltató. A megye nagyobb városaiban működő helyi televízióknak leginkább az önkormányzat a támogatójuk, a Civil Tv-nél viszont ez másképp van. Idén például mintegy 18 millióból gazdálkodhat a tévé, de csak 3 millió származik a szentesi önkormányzattól, a többi pénzt pályázati forrásokból, egyéb támogatásokból, kommunikációs megbízásokból és hirdetésekből gyűjtötték össze. Az évek során be tudták rendezni stúdiójukat, a legújabb – egymilliós – fejlesztésnek, két speciális kamerának pedig a testületi ülések nézői örülhetnek.

– Hogy a biztonságos működéshez szükséges anyagiakat előteremtsük, külön kellett választani a műsorkészítést és a menedzselést – nyilatkozta lapunknak a főszerkesztői széket nemrég elfoglaló Sinka Henrietta. A 25 éves hölgy a kezdetek óta a Civil Tv-nél dolgozik, ahová tanára, Gellérfy László irányította. A hamarosan pedagógusként diplomázó televíziós szerint meg kell őrizni a Civil Tv fiatalosságát és nyitottságát, mert eddig is ez volt sikerük záloga.

Olvasóink írták

 • 10. gefy57 2010. december 16. 08:21
  „Boldog Szülinapot Kedves CivilTv!
  Gratulálok a fennmaradáshoz is, és a munkátokhoz is. Sok sikert, tegyétek a dolgotok tisztességgel és becsülettel, bármennyire is egyre nehezebb objektív, korrekt, mindenkit megszólító helyi televíziót csinálni.”
 • 9. utazó81 2010. december 16. 08:10
  „Én valahányszor oda kapcsoltam vagy a Szirbiket láttam vagy valamilyen sport eseményt.Lehet,hogy csak nekem nem volt szerencsém egy jobb műsort kifogni.”
 • 8. osszeomlas 2010. december 15. 21:42
  „Erre a cikkre egy jelző utal megfelelően: EPIC FAIL...
  Profi? Gagyi pps-ekkel hirdet. 8 millió ismétlés, ja Heni, most hogy sanyi országgyűlési képviselő lett, pénzednél is vagy, ugye...”
 • 7. szentgyuri 2010. december 15. 21:00
  „Egy valamit nem lehet elvitatni, önmagukhoz képest sokat fejlődtek. Volt honnan.
  Nálam viszont a két RUBICOM-s beszélgetéssel teljesen elásták megukat.
  Az még belefér, hogy a Kasik Béla semmibe veszi a szentesi polgárokat, de a Civil TV egyenesen ezen műsorában még le is köpi őket, ez szégyen.
  Számora ettől kezdve hiteltelenek, nemhogy profik.”
 • 6. Teutatas 2010. december 15. 20:54
  „Ne szapuljuk őket, mert nincs igazunk.
  1. A Civil Tv nagyon sokat fejlődött.
  2. A Heni is jó a kolléganője is, viszont sok vadhajtást kipróbáltak és szelektálásuk szerintem jó volt.
  3. A politika mentességük is megvalósult.”
 • 5. topper_hurley 2010. december 15. 15:17
  „A csatorna arculata, grafikai megoldásai egészen egyszerűen gyalázatosak. A profi szó, illetve a Civil Tv egy lapon említése pedig egyenesen röhej.”
 • 4. nádiposzáta 2010. december 15. 09:54
  „Egyhangú a műsoruk ,filmek,zenei klipek ,humoros műsorok hiányoznak ,ne csak az önkormányzathoz tartozó köröket sztárolják ,,legyen tv ,ne politikai fekvése az egész műsornak....”
 • 3. Marcsikaa 2010. december 14. 20:13
  „Gratulálok Heni ! Hajrá, további sok sikert !”
 • 2. kisscitrom 2010. december 14. 12:16
  „S talpraesettebb műsorvezetőket :D”
 • 1. niemand 2010. december 14. 11:19
  „Boldog születésnapot!
  Változatosabb riport alanyokat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranykapu Szentestől Makóig

Számos ötletet kínálnak az ajándékozáshoz a megye városaiban rendezett karácsonyi vásárok. Tovább olvasom