Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Amikor egy tejesüveg a történelemről mesél

Szentes - A könyveiről, hazaszeretetről, a forradalom fájdalmairól, és a maradni vagy menni dilemmájáról is beszélt a szentesieknek gróf Nádasdy Borbála írónő.
– Délelőtt a gimnáziumban nagyon lámpalázas voltam. Nem tudtam, hogy a gyerekeket érdekli-e majd, amiről mesélek. Később megnyugodtam, mert láttam, hogy nem kényszerből ülnek az előadáson, figyelnek. Ilyen alkalmakkor megbizonyosodom arról, hogy a fiatalokhoz is szólni kell a múltról. Látniuk kell, hogy a legsötétebb helyzetekben is van remény – fogalmazott gróf Nádasdy Borbála. Az írónő Szentesen töltött két napot. Iskolákban diákokkal, a könyvtárban pedig az olvasóival találkozott. Az ünnep kapcsán azokat a fájó emlékeket is megosztotta, amelyet fiatal lányként élt át az 56-os forradalom alatt.

Sokan biztatták Nádasdy Borbálát az írásra. A szerző felvétele
Sokan biztatták Nádasdy Borbálát az írásra.
A szerző felvétele
– Miért kellene nekem könyvet írni? – kérdeztem azoktól, akik annak idején arra biztattak, vessem papírra a történeteket, amelyeket az életemről nekik mesélek. Később megértettem, hogy azért, mert azok a szörnyűségek nagyon sok emberrel megestek, így helyettük is le kell írnom az átélteket. Igaz, annyira fájdalmasak az emlékek, hogy munka közben sokszor félre kell tennem a tollat egy időre. De folytatom, küldetésem van: az eddig megjelent négy könyvem által talán érthetőbbé válik a 20. század – hallottuk tőle.

A történelem viharaiban a magyar emberek mindig azt bizonyítják: bizakodóak, toleránsak maradnak. Talán túlságosan is toleránsak, sok olyan dolgot lenyelünk, amit nem kellene. – Ma is sokan elhagyják Magyarországot, de ez inkább gazdasági migráció. Mi annak idején valóban menekültünk – mesélt a távozásáról a ma Franciaországban élő írónő. – Folyton küzdeni kellett egyrészt a honvággyal, másrészt hogy bizonyítsunk magunknak és a külvilágnak is. Azért nem tértünk haza, mert egy ideig esély sem volt erre. Manapság azonban, ha csupán anyagi megfontolásból megy el valaki, szinte biztos, hogy nem fog visszatérni. Ki tudja, talán éppen azért, mert lehetne.

A korabeli vélekedés szerint csak az a társadalmi réteg veszített a forradalom leverésével, amelybe a Nádasdy család is tartozott. A grófnő szerint ez tévedés: mindenki vesztese lett az eseményeknek. Az ő édesapja sem a vagyona, hanem a hazája elvesztésébe ment tönkre, mondta. Mesélt egy Nádasdy-címeres tejesüvegről, illetve egy hegedűről, amelyeket itthoni családok évtizedeken át őrizgettek, és nemrég visszaadtak az írónőnek. Vigyáztunk rá, mondták, mert tudtuk, hogy egyszer visszajön. – Ezek olyan dolgok, amelyektől gombóc lesz az ember torkában – idézte fel a pillanatokat.

Az írónővel a Horváth Mihály gimnázium tanára, Ráfi Dénes beszélgetett a könyvtárban. Azt mondta, számára Nádasdy Borbála művei azt bizonyítják, a memoár irodalmi műfaj.

Olvasóink írták

 • 3. macs 2012. október 25. 12:25
  „1. mazsolaszolo,
  szerintem csak részben van igazad. Ő egy születése jogán gróf.”
 • 2. kassis78 2012. október 25. 12:12
  „Ez azért tévedés, mert az újság a hölgy nevét írta le, ha ő így használja a nevét, hogy gróf Nádasdy Borbála, akkor azt így kell leírni, akkor is, ha Magyarországon a nemesi előnevek használatát még jelen pillanatban is tiltja 1947. évi IV. törvény, mert valaki elfelejtette hatályon kívül helyezni. De alapjában ha az újság így gondolkodott, akkor helyesen írta amit írt. A másik dolog az, hogy ha Habsburg Ottót trónörökösnek neveztük, és főhercegnek, bár ugye Magyarország jelen pillanatban "még" nem királyság, vagy már nem az, akkor ez a tiszteletre méltó hölgy is megérdemelhet ennyit, ugyanis az, hogy ő nemes eddigi életében úgy gondolom, számára nem sok előnnyel járt inkább hátránnyal. Azért nézzük meg, hogy a Nádasdy család mit tett Magyarországért. Fölösleges ezen puffogni:)”
 • 1. mazsolaszolo 2012. október 25. 08:26
  „Sajnálom, de ha szászor is Nádasdy, akkor sem gróf. Ő maga titulálhatja magát annak, de egy újság nem. Magyarországon nincs grófság, sem grófi rang.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódik a csalók pere

A Szentesi Városi Bíróságon ma a tanúk meghallgatásával folytatódik a helybeli F.-né D. Erika és társa ügye. Tovább olvasom