Délmagyar logó

2016. 10. 22. szombat - Előd 7°C | 14°C

Anekdoták: Bugyi professzor mindent visz

Szentes - Szájhagyomány útján terjedő történeteket is lejegyzett és egykori levelezésekben is kutatott Vágvölgyi Zoltán, aki egy közeljövőben, városi támogatással megjelenő szentesi anekdota-gyűjteményen dolgozik.
Vágvölgyi Zoltán szentesi helytörténész-könyvtáros nevéhez korábban a 2010-ben megjelent Szentesi antológia c. szépirodalmi válogatás fűződött, ami Szentes szépíróinak műveit mutatja be, valamint szerkesztett egy a szentesi zsidóság történetével foglalkozó füzetes kiadványt is.

- A most készülő szentesi anekdota-gyűjteménynek milyen előzményei, előfutárai voltak könyv alakban?
-  Összefoglaló jellegű kiadvány ezen a téren még nem látott napvilágot, így önéletrajzokra, memoárokra, visszaemlékezésekre és persze régi újságok közléseire, kiadatlan levelezésekre, feljegyzésekre voltam utalva. Név szerint lehetne kiemelni a népi szájhagyomány lejegyzőjét, Gulyás Pap Etelkát, aki a két világháború között szenvedélyesen gyűjtötte a Szentesre vonatkozó mondákat, legendákat. Későbbi időkből Erdei Mihályt és Borbás Lajost, akik kubikosként keresték a kenyerüket, ám később országgyűlési képviselők lettek. Visszaemlékezéseikben sok a tréfás, anekdotikus elem. De lehetne említeni Dr. Mencser Andrást, aki két könyvet is írt orvosi pályafutásáról. Emlékei közt szép számmal akadnak anekdoták, leginkább Bugyi doktorról emlékezik szívesen. De ezek csak önkényesen kiragadott szerzők, sokakat lehetne még említeni, akik, ha nem is anekdotákat gyűjtöttek, de írásaikban itt-ott felbukkannak érdekes történetek. Ezeknek elolvasgatása szép feladat volt.

Szájhagyomány útján terjedő történeteket is lejegyzett és egykori levelezésekben is kutatott Vágvölgyi Zoltán.
Szájhagyomány útján terjedő történeteket is lejegyzett és egykori levelezésekben is kutatott Vágvölgyi Zoltán.

- Hány történetet tartalmaz ez a megjelenésre váró kötet? Ezek inkább humoros esetek, vagy akad köztük komolyabb mondanivalót is hordozó történet? 
-  Közel háromszáz történetet sikerült gyűjtenem. Többnyire humorosak, de vannak megdöbbentő, elgondolkodtató és két-három szomorú eset is, de azokban meg sok a tanulság.

- Volt-e a szerkesztésben valamilyen irányvonal? Kellett-e „színezni" egy kicsit a régi történeteken?
-  Az irányvonal az volt, hogy vagy szentesi (esetleg a szentesi kistérséghez tartozó) személy legyen az anekdota szereplője (bárhol a világban), vagy Szentesen játszódjanak az események. A történeteken nem sokat színezgettem, mert csak olyan sztorikat válogattam a régi világból, amik ma is közérthetőek és ma is érdekesek.

- Időben milyen messzire vezetnek vissza a könyvben megjelenő anekdoták? 
- Az első történet egy 11. századi eseményt beszél el: a városalapítás mondája. Érdekes történet, mert eddig csak egy hárommondatos változatát ismertük, ez egy annál hosszabb elbeszélés. Ezt még néhány rövidke mondás, legendás történet követi a középkorból, majd kronologikus sorrendben következnek az anekdoták a 19. századtól napjainkig. Nagy szerencsének tartom, hogy szép számmal voltak neves szentesiek között, akik szívesen meséltek nekem.

- Kik azok a személyek, akikről a legfurcsább, vagy legmulatságosabb anekdoták szólnak, vagy akiről a legtöbb történet fennmaradt? 
- Dr. Bugyi István mindent visz. Egy nagyon szimpatikus és humoros alkatú orvos volt, akiről minden idősebb szentesinek van valamilyen története, de Koszta Józsefről, a festőről vagy Csalog Józsefről, a régészről is sok érdekes történetet sikerült begyűjtenem.

- Mely történetek a szerkesztő kedvencei?
- Sok van, de elmondok egyet. Bucsány tanár úr mesélt egy aranyos történetet Mátyás Sándorról, a kiváló gimnáziumi tanárról, aki hét nyelven beszélt, műfordító volt, ugyanakkor nagy hipochonder. Állandóan a képzelt vagy valós betegségeivel traktálta környezetét. Nagy barátja volt Németh László író, aki egy alkalommal leutazott Szentesre. Mátyás tanár úr Bucsány Györggyel várta az állomáson a neves vendéget. A forró köszöntések után Mátyás tanár úr szokása szerint elkezdett panaszkodni, mire Németh László, aki szintén nem volt egy makk egészséges ember, így reagált: Sándorom, jó veled találkoznom, melletted az ember egészségesnek érzi magát.

-  Lesz-e olyan anekdota a kötetben, amely meglepetést fog okozni a szentesi olvasóknak, mert esetleg leleplez egy tévhitet?
-  Nem tudom, hogy ki milyen tévhitekben él egy-egy személy vonatkozásában. Számomra Brusznyai Árpáddal kapcsolatban volt meglepetés. Őróla jobbára csak azt hangozatják, hogy ártatlanul szenvedett ’56-os mártír. Mindig a szomorúság és a fájdalom kerülgeti az ember szívét, ha rá gondol, no és a politika: egy átpolitizált személyiség. Azt már kevesen tudják, hogy egy jó humorú, kedves ember volt, akiről sok tréfás eset is fennmaradt. Azt meg még kevesebben tudják, hogy Veszprémben, ahol vezető beosztást töltött be a forradalom idején, nem osztott fegyvert, nem akart vérontást, meg is haragudtak rá sokan, kővel dobálták meg. Máskor meg az ávósokkal szembeni népharagnak szabott gátat: nem engedte az önbíráskodást. Azt mondta, hogy igazságos bírói ítélettel kell megbüntetni majd azokat, akik tényleg bűnösök. A szélsőséges zsidózókkal szemben meg nagyon határozottan fellépett. Hát ez is hozzátartozik az alakjához.Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segélyhívót kaptak az idős emberek

Szentes - Tíz új készülék, az ügyeletes munkatársak használatára szánt három kerékpár, egy laptop és… Tovább olvasom