Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Apja nyomdokain Szegvár egyetlen órása

Szegvár - Hajszálrugót igazít, billegőtengelyt rak a helyére, ha kell, felhúzótengelyt esztergál, sőt már kazánüvegből is készített óraüveget Szegvár egyetlen órása, Muzsik Sándorné Vidovics Erzsébet.
– Amikor 8. osztály után ki kellett találnom, mi is szeretnék lenni, egyből azt mondtam édesapámnak: órás. Kis híján kiugrott a bőréből, annyira megörült neki, hogy az ő szakmáját választom – avatott be pályaválasztása mikéntjébe Vidovics Ferenc szentesi órásmester lánya, Muzsik Sándorné Vidovics Erzsébet. A szakma gyakorlati részét a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban letett érettségit követően édesapjától tanulta meg, míg az elméletet a fővárosban sajátította el. – Eleve műszaki beállítottságú vagyok, így nem volt nehéz a szakmunkásvizsga gyakorlati része. Szét kellett szednem, megjavítanom, majd összeraknom egy órát.

Erzsébet a műhelyben. A szerző felvétele
Erzsébet a műhelyben.
A szerző felvétele

1989-ben fejezte be tanulmányait. Férjhez ment, és választaniuk kellett, hová költöznek. Szegvár mellett döntöttek, mert olcsóbban lehetett házat venni, mint Szentesen.

Norvég kesztyűk

Kézügyességét máshogy is kamatoztatja Muzsik Sándorné Vidovics Erzsébet: 6–7 esztendeje norvégmintás kesztyűket köt. Az elsőt egy norvég újság alapján készítette el – a mintát azóta ő találja ki –, majd beküldte a Fürge ujjakhoz. Hamarosan felhívták: jó, amit csinál, de tud-e ötujjas férfi változatot is. Tudott. Munkái zsűrizettek is.

– Mindenféle órát hoznak az emberek javításra. Volt, aki elővette régi időmérőit, hogy tegyem azokat rendbe, mert ajándékba akarja adni. Más fürödni szeret órával a kezén, és kérte, tegyem vízállóvá, mert beázik. Egyszer azzal jött valaki, hogy hegesztés közben a fröcsögő fém összeolvasztotta az óraüveg felületét, ezért hozott egy kazánablakként használt üveget, ugyan készítsek már abból egy újat. Éjjeli lámpán is cseréltem kapcsolót, mp3-lejátszón üveget. A szakma szépsége számomra az, hogy gondolkodni kell, hogyan lehet kijavítani a diagnosztizált hibát. Ez majdnem olyan, mint a gyógyítás, csak nekem – ellentétben az orvosokkal – mindig marad egy második esélyem.

Szegvár egyetlen órását nem zavarják az apró alkatrészek, úgy tartja, csak az számít kicsinek, amelyet állva nem lát meg a szőnyegen. És nem tartja rossznak a szakmáját, igaz, hozzátette: csak 2-300 év kell hozzá, hogy valaki milliomos legyen belőle.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sinka Zsolt: Afrika átformálja az embert

Mindenkinek látnia kellene Afrikát, mondta a szentesi Sinka Zsolt a Budapest–Bamako-raliról hazatérve. Tovább olvasom