Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Ára van az új útnak Nagymágocson

Nagymágocs - Örülnek is, meg nem is a nagymágocsiak, hogy felújítják a falu határában húzódó 4405-ös út 2 kilométeres szakaszát. Bosszúságot az okoz, hogy az érintett útszakaszt lezárták, a forgalmat pedig beterelték a településre, így a temetői út erősen megrongálódott. Az még kérdés, hogy ezt ki és mikor teszi rendbe.

Ha Károlyi gróf a múlt század első felében nem rakatja ki macskakővel a nagymágocsi temetőhöz vezető utat, ma csak földúton tudnának közlekedni a falubeliek és az arra járók, annyira összetörte az aszfaltburkolatot az 1,4 kilométeres bekötőre terelt forgalom és a munkagépek tömege. Pedig nemrég még örültek a mágocsiak, hogy megújulhat a település határában húzódó 4405-ös út 2 kilométeres szakasza. A kivitelező Duna-Aszfalt Kft. március derekán vonult fel a munkaterületre, akkor zárták le az utat a forgalom elől. Azóta csak a falun keresztül lehet közlekedni, ha valaki Szentes és Orosháza között autózik.

Az elmúlt egy hónap megnövekedett terhelése mély nyomokat hagyott a temetői úton: az 5 méter széles úttest két széle teljesen összetört, kátyúk és gödrök sorakoznak egymás után, csak egy keskeny rész, a macskakőre leterített, 20 éves aszfaltborítás bírja a kiképzést.

Az 5 méter széles úttest két széle teljesen összetört, kátyúk és gödrök sorakoznak egymás után. Fotó: Tésik Attila
Az 5 méter széles úttest két széle teljesen összetört, kátyúk és gödrök sorakoznak egymás után.
Fotó: Tésik Attila

A majdnem porig rombolt úttest látványa a falubelieket is felbosszantotta. Stribál Róbert polgármester levelet is írt a beruházó közútkezelőnek, arra keresve a választ, hogy mi lesz a földbe döngölt temetői úttal, ami szintén a közútkezelőhöz tartozik. Az állami cég azt válaszolta, hogy tárgyalnak a kivitelezővel a megrongálódott útszakasz helyreállításáról, de ha nem lesz egyezség, az érintett út rendbehozatala bekerül a Nemzeti útfejlesztési programba. A közútkezelő egyébként azzal indokolta a forgalomelterelést, hogy a teljes pályaszerkezet cseréjére szükség van Nagymágocsnál, ezért nem lehetett félpályás útlezárással megoldani a munkát.

 házak is repedeznek a kamionoktól és a munkagépektől
A házak is repedeznek a kamionoktól és a munkagépektől
Fotó: Tésik Attila

– Örülünk, hogy megújul a 4405-ös út, de az már nem örömteli, hogy a falubeliek által használt utat teljesen tönkretették – fogalmazott lapunknak Stribál Róbert. A temetői út jelenti az összeköttetést a faluhoz tartozó Ótompaháttal. Nagymágocs saját úthálózata is megsínyli a forgalomnövekedést, de az már most biztos, hogy a kátyúzásra elkülönített félmilliós keret nem lesz elég az idén. A házak is repedeznek a kamionoktól és a munkagépektől, de május végéig még tűrniük kell a mágocsiaknak, szerződés szerint ugyanis akkorra kell elkészülnie az új útszakasznak.

Talán 2010-ben

Ha nem sikerül a kivitelezővel elismertetni felelősségét, az útfelújítási programban fogjuk szerepeltetni a mágocsi temetői utat. Idén biztos nem kezdődik el a munka az ismert gazdasági helyzet miatt, talán jövőre - ismételte meg lapunknak is Székely Tamás, a közútkezelő megyei igazgatója, amit a polgármesternek már elmondott. Kérdésünkre, hogy elkészülhetne-e az út hamarabb, azt a választ kaptuk, lehetne rövidebb idő alatt is teljesíteni a megbízást, de időjárásfüggő az ilyen munka.

Olvasóink írták

  • 1. mocskos 2009. április 20. 16:42
    „Az ott dolgozo munkasok sajat maguk meseltek el a helybeli lakoknak,hogy mar az uj ut egy bizonyos szakaszat amit most csinalnak mar tonkre is ment meg mielott a forgalmat ra engedtek volna es teljesen fel kell szedniuk es ujra csinalni.Az egeszben az a legszomorubb,hogy nem is lesz jobb hiaba csinaljak ujra szazszor is mert az alapba toltott sarga aprora zuzott ko selejt de muszaly nekik ezt a fajtat hasznalni mert a gyurcsany banyajabol kell nekik dolgozni!!! Undorito mutyizas ez is!!! Allitolag majus vegere kesz lesz de igy egeszen biztos,hogy junius elejen az autosok ujra katyuval teli uton kell,hogy jarjanak!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar–szerb pólómeccs és Boban Markovic-koncert

Szentes - Diplomáciai csúcsnak ad otthont Szentes a hónap végén. Tovább olvasom