Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Aradi vizet kap Eperjes is - 2,1 milliárd áthozni

Az aradi kutak vizével fogják keverni a hazaiakét, így csökkentik az arzén és a káros anyagok arányát Békés megyében és a Csongrád megyei Eperjesen. Az átvezetés körülbelül 2,1 milliárd forintba kerül, de ez is olcsóbb, mint a tisztítás. Magyar–román vegyes vállalat alakult, az építés jövőre kezdődik.
Lajtos kocsival hordják az ivóvizet a Csongrád megyei Eperjesre, mert ami a hálózatban folyik, abban az arzén tízszerese a megengedett értéknek. Ez a szállítás évente 2 millió forintjába kerül az eperjesi önkormányzatnak, a pénzt az állam megtéríti, két részletben, májusban és szeptemberben. Kiss Csaba polgármestertől tudjuk, hogy az idei szeptemberi, 500 ezer forintos részletet már átutalta az állam, a korábbit, a nagyobb, 1,5 milliós májusit azonban még nem. Ez nehézséget jelent a 100 milliós költségvetésből gazdálkodó helyhatóságnak. Az önkormányzatnál egyelőre nem tudják, mikor lehet megint a csapról inni otthon.

Lajtos kocsi, állami pénzből. Hamarosan még messzebbről, de már csövön érkezik az ivóvíz. Archív fotó: Tésik Attila
Lajtos kocsi, állami pénzből. Hamarosan még messzebbről, de már csövön érkezik az ivóvíz.
Archív fotó: Tésik Attila

Az azonban már eldőlt, hogy mivel a település a Békés megyei székhelyű szolgáltatóval, az Alföldvíz Zrt.-vel áll kapcsolatban, onnan várhatja a megoldást is. Békésben szintén gondot okoz uniós szabvány szerinti ivóvizet szolgáltatni, de egyedi megoldást találtak: Arad megyéből vásárolnak ivóvizet, azt az ittenivel vegyítik megfelelő arányban, így érik el a kívánt minőséget. Eperjesre a 7 kilométerre lévő Gádorosról érkezik a víz vezetéken, Gádorosra a 20 kilométerre eső Orosházáról. Arad onnan 60 kilométerre található. Ez bizarrnak tűnik, de kivitelezhető, és olcsóbb megoldás, mint tisztítóműveket szerelni minden városi, községi kútra. Mester Dávid, a Belügyminisztérium helyettes sajtóosztály-vezetője nemrég arról tájékoztatta lapunkat, hogy a hazai oldalon már megvannak a környezetvédelmi engedélyek, Romániában még zajlik ez az eljárás.

A nem mindennapi projektre az Alföldvíz Zrt. és az Aradi Vízművek vegyes vállalatot alapított, Aquatrans néven, a hazai és a romániai szolgáltató 50-50 százalékban tulajdonos. Bajó Arnold, a cég vezérigazgatója azt mondja, remélik, az év végéig megszületik a romániai engedély is. – Nem az aradi vízműtől vesszük a vizet: koncessziós szerződést kötöttünk az Arad megyei tanáccsal 20 kiválasztott kútra, ezek fogják termelni a vizet, és vezetéken hozzuk át a határon. A Főmterv Zrt. tanulmánya megbecsülte a kiépítendő rendszer költségét, amely körülbelül 7,5 millió euró, ez lehet több, de kevesebb is – mondta Bajó Arnold. Az építkezés jövőre kezdődik.

Olvasóink írták

 • 6. reader 2012. december 04. 22:00
  „Siralmas!”
 • 5. szegedi07 2012. december 04. 20:42
  „Köszönjük az EU-nak, hogy már a saját vizünket sem ihatjuk meg. Mi lesz még ezután?”
 • 4. Egyolvasó 2012. december 04. 19:32
  „Na végre, majd csak el kel már az ivóvíz is.
  És még azt mondják, hogy a Magyar mindent meg tud oldani, meg persze, eladja olcsó pénzért és megveszi a szolgáltatást dupla tarifáért.
  Ahogy már írtam több hozzászólásban is ez az ország már régen nem a Magyaroké, csak az emberek még nem veszik észre, vagy nem akarják észrevenni, de megérdemeljük, hiszen mi választottuk vezetőinket.”
 • 3. anya57 2012. december 04. 10:34
  „Hány év tizede arzénos vizet iszunk és ittunk és még élünk ,ezért jó az hogy van furott kút majd nem minden háznál és igy nem probléma az arzénos víz .Mert mit csinál a józan paraszt a furott kut vizét használja és az még pénzbe sem kerül HA HA”
 • 2. bambulla 2012. december 04. 10:08
  „faca
  kötelezzük el magunkat megint egy másik országnak
  nem elég , hogy a gáz és az áram sincs magyar kézben”
 • 1. haresz 2012. december 04. 09:17
  „Ezért kellett nekünk a mocskos eu?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Régi formáját mutatta Vipera

December 2-án, Szentesen léptek idén utoljára szorítóba a Felix Promotion ökölvívói.
Tovább olvasom