Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Aranypáva Nagydíj Szentesre és Nagymágocsra

Szentes, Nagymágocs - Fennállásuk legnagyobb sikerét érte el a szentesi Pengető Citerazenekar és a nagymágocsi Nefelejcs Népdalkör és Napraforgó Citerazenekar. Püspökladányban Arany Páva Nagydíjas versenyen nyertek, mindkét formáció művészeti vezetője Mélykútiné Németh Kornélia.
A meghívásos gálaszintű versenyen már korábban országos minősítő versenyen Aranypáva-díjat nyert együttesek indulhattak, a szentesi zenészeknek 14 év alatt hétszer sikerült ezt elnyerni, míg Nagymágocsra három Aranypáva került az elmúlt években. Mivel a megmérettetésen már tényleg a legkiválóbbak, a hazai népzenei élet élvonalbeli együttesei vettek részt, a szakértő zsűri hibát nemigen találhatott a produkciókban. Egy hazai és egy szabadon választott tájegység népdalcsokrával indultak a zenekarok, idén tizenketten, s olyan nüanszokon múlott a siker, mint a ruhahossz vagy a pendítés íve. Alföldy Boruss István, a Magyar Rádió zenei együtteseinek igazgatója, Dévai János, a rádió népzenei osztályának vezetője és Birinyi József, a KÓTA (A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége társelnöke, népzenekutató) nagydíjjal jutalmazta a Pengető dél-alföldi és ormánsági népdalcsokrát, illetve a nagymágocsi együttes helyi és somogyi népdalokból összeállított műsorát.

 a nagymágocsi Nefelejcs Népdalkör és Napraforgó Citerazenekar.
A nagymágocsi Nefelejcs Népdalkör és Napraforgó Citerazenekar.
Fotó: Vidovics Ferenc.

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!
 
A nagydíjat, hasonlóan az országos minősítő versenyeken elnyert díjhoz, kétévente meg kell védeni. Azonban, mint Mélykútiné Németh Kornélia elmondta, nem egyetlen megmérettetésre készülnek, hanem egész évben, folyamatosan gyakorolnak, hogy mindig a megszokott színvonalat nyújtsák. Örömteli, hogy a főleg fiatalokból álló Pengetőben senki sem veszi észre, hogy egyre többet gyakorolnak, annyira élvezik a zenélést. Az idősebb korosztály alkotja viszont a Dóczi Jusztina által vezetett nagymágocsi népdalkört, melynek 20 éves jubileumi ünnepségén, április 20-án fellép a Pengető is. Az ottani citerazenekart Kornélia 14 éve alapította, míg a szentesi együttest már 18 éve vezeti.

Az Aranypáva-nagydíjas Pengető az alábbi felállásban zenél: Petesné Trupulai Erzsébet, Vinczéné Földesi Márta, Petes Krisztina, Petes Zsuzsanna, Debreczeni-Kis Helga, Mélykúti Kornélia, Laczkó Péter, Baranyi Imre, Komár Viktor, Németh Bence és Mélykútiné Németh Kornélia.

A Nefelejcs Népdalkör és Napraforgó Citerazenekar tagjai: Hegedűs Istvánné, Kajtár Jánosné Szabó Eszter, Tornyi Károlyné, Szabó Sándorné, Váczi Imréné, Gránicz Gáborné, Verók Péterné, Nagy Józsefné, György Pálné, Harmati Jánosné, Szilágyi Józsefné, Tóth Imre, Schefcsik Tibor József, Koszti Máté, Tóth János, Dóczi Jusztina és Mélykútiné Németh Kornélia.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leszerelt a rendőrségtől, majd kiütötte ellenfelét

Nagy Sándor márciusban Szentesen magyar bajnoki övet szerzett cirkálósúlyban. Emlékezetes meccsen szerezte meg T.K.O.-val az övet Bozai Gyulával szemben. Tovább olvasom