Délmagyar logó

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 31°C Még több cikk.

ÁSZ-vizsgálat: lassan javult a szentesi kórház helyzete

Szentes - A 300 milliós konszolidációs támogatás és a mintaszerű takarékosság ellenére csak nehezen kezdett javulni a szentesi Dr. Bugyi István Kórház pénzügyi egyensúlya az Állami Számvevőszék szerint.
Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

 
19 másik egészségügyi intézménnyel együtt a szentesi Dr. Bugyi István Kórház gazdálkodását is megvizsgálta az Állami Számvevőszék. A 2009-től tavaly nyárig tartó időszak adatai alapján arra volt kíváncsi az ÁSZ, hogyan működnek az állam fenntartásában az önkormányzatoktól átvett kórházak, és miképp éltek azzal az 55 milliárd forintos rendkívüli költségvetési támogatással, amelyet 2010 és 2011 végén kaptak a kormánytól tartozásaik rendezésére és a várólisták csökkentésére. A segítségre nagy szükség volt: az intézmények kötelezettségállománya 2012. június 30-án megközelítette a 100 milliárd forintot, és ebből több mint 35 milliárd forint lejárt határidejű szállítói tartozás volt. Domokos László, a szervezet elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón megállapította, hogy a konszolidáció javította a pénzügyi egyensúlyi helyzetet, de a hiány okait nem szüntette meg teljesen.

A tegnap óta nyilvános ÁSZ-jelentés szerint a Dr. Bugyi István Kórház pénzügyi egyensúlya 2009 és 2011 között billegett. 2010-ben 181,1 milliós, 2011-ben pedig 126,9 millió forintos konszolidációs támogatást kapott az intézmény, és az ehhez kötődő feladatokat megfelelően végre is hajtotta. Növelni tudta saját bevételeit, elsősorban közforgalmú gyógyszertárának köszönhetően. Saját gyógyszer-felhasználási költségét csökkentette. A korábban vállalkozásba kiszervezett mosodai munkát már 2008-ban „visszaszervezte", és ebből is lett 2011-re 7,5 milliós megtakarítása. Bár az összes szállítói kötelezettség csökkent, ezen belül a lejárt határidejű tartozások egy ideig nőttek. 2011 végén már 702 milliót tett ki az összes szállítói kötelezettség. Tavaly június 30-ára azonban már csak 336,7 millió forint volt ez a tétel, ebből 132,5 millió forint kifizetési határideje járt le ekkorra. Nem könnyítette meg a kórház helyzetét, hogy előző fenntartójának, a Csongrád Megyei Önkormányzatnak 363,5 millió forinttal tartozott, ez korábbi kölcsön volt.

Ami a gyógyító munka hatékonyságát illeti, bár romlott az ágykihasználtság a krónikus és aktív kategóriában is, és gondok voltak azzal, hogy több beteget kényszerültek ellátni, mint amennyit az OEP finanszírozott, az egynapos ellátási esetek száma két év alatt 50 százalékkal nőtt. Az egészségügyre jellemző munkaerőhiány Szentesen a vizsgált időszakban csökkent, 11 orvosi álláshelyet továbbra sem sikerült betölteni.

Olvasóink írták

  • 1. barátfüle 2013. március 02. 10:47
    „A teljes jelentés a
    http://www.asz.hu/jelentes/13012/jelentes-a-korhazi-ellatas-mukodtetesere-forditott-penzeszkozok-felhasznalasanak-ellenorzeserol/13012j000.pdf
    található. Érdemes elolvasni! Az egyes időintervallumhoz hozzá kell gondolni, hogy ki volt akkor a vezető.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tévé előfizetés, utazási kedvezmény jár a hadirokkantnak

Ma már csupán néhány hadiözvegy, -rokkant, él Szentesen. Utánanéztünk mennyi juttatásban, kedvezményben részesülnek. Tovább olvasom