Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

ÁSZ: Rosszul működtek a minisztérium iskolái

Szentes - Többet költöttek a diákok képzésére, mint más intézmények, a tanulmányi eredmény mégis átlag alatt maradt – derítette ki az ÁSZ a Vidékfejlesztési Minisztérium által fönntartott szakképző iskolákról. Vizsgálták a szentesi Bartha-szakképzőt is.
18 mezőgazdasági szakképző intézmény – köztük a szentesi Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola – működését ellenőrizték – közölte tegnap az Állami Számvevőszék. A vizsgálat célja az volt, hogy kiderüljön, a régóta állami kezelésű, a Vidékfejlesztési Minisztérium által fenntartott iskolák működésének használt-e, hogy négy éve három térségi integrált központba vonták össze őket. A megfigyelt, 2008 és 2011 közötti időszakban az ÁSZ sok negatívumot talált. Az ellenőrök szerint az összevonás csak formális volt, „mivel a tervezett hatékonyságnövekedés és erőforrás-racionalizálás nem valósult meg". Ezekben az iskolákban egy diákra 2011-ben 71 százalékkal több pénzt költöttek, mint az önkormányzati fenntartású, hasonló képzést is folytató középiskolákban.

A tanulók a kompetenciaméréseken mégis az országos átlag alatti eredményeket produkáltak. Bár kértük, intézményre lebontott adatot nem tudott közölni az ÁSZ. Csak annyi derült ki, hogy a szentesi iskolát is magában foglaló Kelet-magyarországi Agrár-szakképző Központ tanulóinak eredményei egyik évben sem érték el az országos átlagot. Az évismétlésre kötelezettek száma mindhárom központnál emelkedett – igaz, kevesebben is morzsolódtak le, és többen végeztek, mint az összevonás előtti években.

A tanüzemekben megtermelt árukat jellemzően a piaci ár alatt tudták értékesíteni, és jellemzően nem készült jó kimutatás az egyes termékek eladási eredményeiről. A három központ tavalyi beszámolóit az ÁSZ elutasította, mert „felhatalmazás nélküli kifizetések történtek".
Az ÁSZ azt javasolta a minisztériumnak, valahogyan mérje a teljesítményt, vizsgálja meg a tanulólétszámot, szüntesse meg a párhuzamosságokat, és „tegyen intézkedéseket a közpénzek hatékony felhasználása érdekében".

Érdeklődésünkre – hogyan tudtak elhelyezkedni ez idő alatt a mezőgazdasági szakmát tanult diákok – Horváthné Herbáth Mária ellenőrzésvezető azt válaszolta, hogy bár a Kelet-magyarországi Agrár-szakképző Központ működtetett pályakövetési rendszert, viszonylag kevés elballagott tanuló jelzett vissza. A mégis beérkezett adatok alapján a szakiskolások 49,2 százaléka, a szakközépiskolások 27,5 százaléka tudott elhelyezkedni tanult szakmájában.

Olvasóink írták

 • 8. éljenszentes 2012. november 16. 11:44
  „A mezgé nagyrészt gyerekmegőrzőként működik, tele problémás diákkal, akiknek nemhogy szakmát, de általános ismereteket is nehéz a fejükbe ültetni. Szerintem el kellene különíteni a jófejű, tanulásra képes gyerekeket a színvonalat lehúzó diákoktól, különben a színvonal egyre rosszabb lesz. Továbbá ne adjanak érettségi papírt a hülye gyerekeknek is, mert már így is eléggé elértéktelenedett az érettségi bizonyítvány.
  Az ÁSZ jelentés hány évet vizsgált visszamenőleg? Tavaly volt igazgatóváltás. Javult vagy romlott a helyzet?”
 • 7. sz27 2012. november 08. 20:51
  „Ez a cikk nevezhető suttogópropagandának, már ezen sem csodálkozom!!!!!!!!!!!”
 • 6. csmano 2012. november 08. 09:29
  „Az Ász ilyet nem mondhat, mert másnapra kirúgják aki alá mer írni egy ilyen papírt az iskolaállamosítás idején.
  De azt mondja, hogy 71%-kal többet költenek egy diákra, és az átlag alatt teljesítenek a diákok.
  Ez elég egyértelmű.”
 • 5. makospite 2012. november 07. 18:02
  „A cím azt sugallja, hogy az ÁSZ kimondta, hogy "rosszul működtek a minisztérium iskolái." A cikkben ugyanezt a megállapítást így már nem találom. Akkor most ezt az ÁSZ mondta így, vagy Bakos András?”
 • 4. csmano 2012. november 07. 13:38
  „Nem baj jövőre minden iskola állami tulajdonú lesz, és egy két éven belül ugyan ilyen drágán nem neveli a diákokat, és fel sem fog tűnni, hiszen mindenki ilyen rossz lesz.”
 • 3. roxper 2012. november 07. 13:04
  „"Ezekben az iskolákban egy diákra 2011-ben 71 százalékkal több pénzt költöttek, mint az önkormányzati fenntartású, hasonló képzést is folytató középiskolákban. "

  Vsz kis létszámú évfolyamok ill osztályok voltak, ezért arányaiban drága. Meg is értem hogy csak nagyon kevesen akarnak földet túrni...”
 • 2. kobak 2012. november 07. 11:46
  „Ha az ÁSZ szerint rosszul működnek a minisztériumi ÁLLAMI iskolák, akkor miért is kell átvenni teljesen az általános iskolákat az önkormányzatoktól? Hogy azok működése is teljes K.O. legyen?”
 • 1. dodeka 2012. november 07. 11:45
  „Ahogy az elvtelen és mindeképpeni központosítás esetén az szokott lenni: silányabb munka, több pénzért, felelős nélkül.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változik az önkormányzati rendszer

Az Együtt Szentesért Egyesület lakossági tájékoztató előadást és fórumot szervez november 7-én 18 órakor a könyvtárban. Tovább olvasom