Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Átsétáltak a Balatonon

Balaton, Szentes - Négy szentesi is volt abban a nyolcfős katonai búvárcsapatban, amelynek tagjai szombaton a Balaton-átúszáshoz csatlakozva a tó fenekén átsétáltak Révfülöptől Balatonboglárig. 76 kilogrammos nehézbúvárruhát viseltek, páronként 1,3 kilométert tettek meg.
– Roncsokba nem ütköztünk a fenéken, halakkal sem találkoztunk – sorolta Bagi László főhadnagy, a szentesi műszaki ezred búvárkiképző részlegének vezetője. Utóbbin nem csodálkozhattak, 70-80 centis volt a maximális látótávolság a Balaton-fenéken, nagy robajjal, mindent felkavarva haladtak, és mire megláthatták volna a halakat, azok kikerülték őket.

Szombaton nyolc búvár – négy szentesi és négy fővárosi – a Balaton-átúszáshoz csatlakozva, a tó fenekén, 76 kilogrammos nehézbúvárruhában gyalogolva teljesítette a Révfülöp és Balatonboglár közti 5,2 kilométert. Nem egyszerre voltak vízben, 1,3 kilométerenként váltották egymást, így mindig ketten sétáltak a Balatonban.

A szentesi Nagyné László Anikó és a fővárosi Vörös Mihály a célban. Fotó: Galovtsik Gábor (zrínyimedia)
A szentesi Nagyné László Anikó és a fővárosi Vörös Mihály a célban. Fotó: Galovtsik Gábor (zrínyimedia)

Bagi László mellett Mogyorósi Gábor szakaszvezető, Gazsi Tamás szakaszvezető, Nagyné László Anikó őrmester sétált a vízben; átkelésüket a kísérőhajón és a pontonon Márton Róbert főtörzsőrmester, merülésvezető, Debreczeni László és Brezovai Csaba szakaszvezető segítette. Az átlagos mélység 4,5 méter, a víz hőmérséklete az alján 23 Celsius-fok volt. 7.20-kor indultak, és 11.30-kor értek partot.

– Hasonló feladatot sem teljesítettünk még soha – folytatta Bagi –, én merültem először. A kikötői részen a fenék elég iszapos, ez nehezítette a „sétát", olykor lábszárközépig süppedtünk bele. Nem volt könnyű, alaposan leizzadtam a búvárruhában. A levegőt a kísérő tűzszerésznaszádról kaptuk, úgynevezett köldökzsinóron keresztül, a sűrített levegővel töltött mentőpalackot csak a biztonság kedvéért vittük magunkkal. A közhiedelemmel ellentétben nem közvetlenül az úszók alatt mentünk, hanem mellettük, nehogy összeakadjunk, vagy valami más probléma, baleset történjen.

A katonák 76 kilogrammos nehézbúvárruhában sétáltak a Balaton fenekén. Fotó: Galovtsik Gábor (zrínyimedia)
A katonák 76 kilogrammos nehézbúvárruhában sétáltak a Balaton fenekén. Fotó: Galovtsik Gábor (zrínyimedia)

– Nekem szerencsére nem akadt dolgom – vette át a szót Debreczeni László mentőbúvár főtörzsőrmester –, a többiek hibátlanul, profi módon teljesítették a nehéz feladatot. Gyakorlatnak nagyon jó volt, különleges élményt jelentett ez a víz alatti séta.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az új ciklusban döntenek a Kiss Zsigmond utcáról

Az átépítés szükségessége és a platánok megóvása is szóba került egy szentesi utca kapcsán. A Kiss Zsigmond utca nem jó úgy, ahogy most van, ebben egyetértenek a képviselők. Tovább olvasom