Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Átszervezték a szentesi buszközlekedést

Szentes - Hónapokat vitáztak Szentes vezetői, mire kimondták: tényleg fölösleges az egyik autóbuszvonal. A berekhátiak már nem mehetnek haza helyi bérlettel, de változott néhány, évek alatt megszokott indulási idő is.
Megbízás alapján egy évig még biztosan a Tisza Volán Zrt. végzi Szentesen a helyi személyszállítást. A menetrenddel kapcsolatban a város képviselő-testülete számos vitát folytatott, a döntést hosszadalmas egyeztetések után hozták meg. A cég – egyetlen pályázóként – előbb négy változatot terjesztett a grémium elé, később még öt lehetőségről vitáztak a városatyák. A novemberi testületi ülésen azt a döntést hozták, hogy nem hirdetik ki nyertesként az egyetlen pályázót, hanem további tárgyalások után bízzák meg a szolgáltatót a tevékenység végzésével. Decemberben végül elfogadták azt a menetrendet, amely alapján aláírhatták a közlekedési cég képviselőjével az évi 42 ezer kilométerről szóló közszolgáltatási szerződést. A városnak ebben az évben 9 millió forinttal kell hozzájárulnia a helyi közlekedés költségeihez.

Szentesen nem a tömegközlekedés a legjellemzőbb utazási forma – mégis mindenkit érdekelnek a változások. A szerző felvétele
Szentesen nem a tömegközlekedés a legjellemzőbb utazási forma – mégis mindenkit érdekelnek a változások. A szerző felvétele

Az életbe lépett menetrendváltozásokat sem szavazták meg első nekifutásra a városatyák. Az elmúlt év során többször szóba került például a Parkerdő otthonig közlekedő 2-es járat. A vállalat képviselői akkor elmondták: forgalomszámlálási adatok is alátámasztják, hogy az intézmény és a buszpályaudvar között közlekedő járműveken legtöbbször nincs utas, a megszüntetésére végül mégis csak decemberben mondtak igent. Hasonló polémia előzte meg a Berektől a Rigó Alajos iskoláig járó 9-es busz fenntartását. Képviselői vélemény szerint az idősebb berki lakosok igénylik a tömegközlekedést – bár az utasszámlálás ennek ellentmondott. A decemberi ülésen elhangzott: legfeljebb 4-5 iskolás ül rajta, ők is csak a hidegebb hónapokban. Szóba került, hogy az ő bejárásukat az önkormányzat másként oldja meg.

Idén a 9-es már csak a buszállomás és a Rigó Alajos iskola között közlekedik – tudtuk meg a Volán szentesi területi igazgatójától, Mészáros Zoltántól. – Azok a tanulók, akik más településről érkeznek Szentesre, így gond nélkül eljutnak a speciális iskolába. További fontos változás a közlekedésben, hogy míg társaságunk korábban, részben üzletpolitikai kedvezménynek is köszönhetően, elfogadta helyközi járatokon a helyi bérletet három útvonalon, ezt az illetékes minisztérium idén nem engedélyezte, így Berekhátra már csak helyközi bérlettel vagy menetjeggyel jutnak el az arra élő szentesiek, a Tescóig és a ruhagyárig továbbra is elfogadják a helyi bérleteket – fogalmazott Mészáros Zoltán. A Kurca-parti város lakosainak figyelniük kell arra, hogy néhány jól megszokott helyközi járat indulási időpontja is megváltozott. Ennek az az oka, hogy január 1-jétől Hódmezővásárhely és Szeged között úgynevezett ütemes menetrendet vezettek be, és ez érinti a Szentesről Szegedre induló járatokat is, ezért jobb, ha utazás előtt érdeklődnek a buszállomásokon vagy a www.tiszavolan.hu honlapon. 

Olvasóink írták

 • 4. egyszegvári 2013. január 18. 18:31
  „<moderálva>”
 • 3. tothmariaaa 2013. január 15. 11:17
  „2, sőőőőt......”
 • 2. nie 2013. január 14. 12:40
  „A Rigós gyerekek miért élveznek kivételt, ha spórolni akar a város, gyalog is meg tudnák tenni az utat, nem annyira sérültek ők, mint amilyennek sok ember képzeli.”
 • 1. saturnus 2013. január 14. 08:18
  „Tartson kecskét és ha még elmegy gombát szedni/szorgalmazók pártjának megállapítása ez/ akkor már utazhat ,de ezt is elintézte vezíretek akire szavaztatok most már gyalogolhattok is ha tudtok. Busz már nem lesz mert kell a foci akadémiára,tokaj szöllejére,felcsuti arborétumba,meg a puskás focipályára a pénz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adókról, járulékokról Szentesen

A Szentesi Művelődési Központ konferenciát szervez a közalkalmazottakkal kapcsolatos, illetve a személyi jövedelemadóra és a járulékokra vonatkozó szabályok változásairól. Tovább olvasom