Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Átvennék a fábiániak a mágocsi kastélyotthont

Nagymágocs nem pályázott, Fábiánsebestyén viszont jelezte, fenntartaná a kastélyotthont. A mágocsiak úgy vélik, a hátuk mögött már döntöttek is, a szomszéd falu vezetése szerint kár aggódni.
Új befektető kacérkodik a mágocsi kastéllyal – legalábbis ilyen hírek is szárnyra kaptak a községben. Az információ pontatlan, annyi az igaz, hogy esetleg új fenntartóhoz, a szomszédos Fábiánsebestyén önkormányzatához kerülhet át a most még megyei kezelésben, állami tulajdonban lévő intézmény. Nagymágocs polgármestere, Atkári Krisztián úgy érzi: a hátuk mögött történnek a dolgok.

– Nem elhanyagolható a kérdés: mi lenne a munkahelyekkel, hiszen a községünk legnagyobb munkáltatója a kastélyotthon – adott hangot aggodalmának. Az pedig nyilvánvaló, hogy bármelyik település örülne annak a közel 150 álláshelynek, amelyet az intézmény jelent. – Annak ellenére, hogy nekünk hivatalosan a mai napig nem jelezték a szándékukat a fábiániak, több beszélgetést követően az az érzésem: ez már egy elintézett dolog.

Sétány a Károlyi-kastély parkjában. Archív fotó: Tésik Attila
Sétány a Károlyi-kastély parkjában.
Archív fotó: Tésik Attila

Drága volna a kiváltás

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség is kiírt egy pályázatot. Az országban összesen 10, a Károlyi-kastélyhoz hasonló, turisztikai célra hasznosítható, fogyatékos személyek, pszichiátriai, szenvedélybetegek számára tartós bentlakást nyújtó intézményi férőhelyeket lehet kiváltani modern ingatlanokkal. Úgy tudjuk: a fábiániakat ez a lehetőség is érdekelné, ám a dolog ott bukik el, hogy Mágocson az ilyen ellátottak száma elenyésző. Arról nem is beszélve, hogy a mágocsi kastély kiváltása a szerényebb becslések szerint is legalább egymilliárdba kerülne. 

 
A Magyar Közlönyben még tavasszal jelent meg az a kormányhatározat, amely a megyei intézményfenntartó központok által átvett, a szociális intézményekkel kapcsolatos egyes feladatok ellátásáról szól. Ebben többek között az áll, hogy a nemzetierőforrás-miniszternek meg kell vizsgálnia, a szociális intézményeket hogyan lehetne átadni fenntartásba egyházaknak vagy települési önkormányzatoknak. Az impozáns Károlyi-kastély is kezelőt cserélhet, a működése azonban változatlan maradna, oszlatta el az aggodalmakat Kós György fábiánsebestyéni polgármester.

– Azt nem tudom, Nagymágocs miért nem pályázott, miért nem kívánt élni a lehetőséggel – reagált lapunk kérdésére. – A nyilvános felhívásra tudomásom szerint mi vagyunk az egyetlen jelentkező. A munkahelyek miatt nem kell aggódni: a jelenlegi létszámot megtartjuk, de korai még ez a felvetés, hiszen döntés sem született.

A mágocsi testület pénteken rendkívüli ülésen foglalta írásba, hogy ők is szeretnék átvenni a mintegy 300 idős embert ellátó intézményt. Ahogy Atkári fogalmazott: szerintük a falu halálát jelenti, ha ez idegen önkormányzathoz kerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lejtmenetben a helyi járatok

Tavaly már 3 millió forintot sem költöttek az utasok a helyi tömegközlekedésre, a szentesi önkormányzat viszont közel 8 millióval támogatta a buszjáratok működtetését. Tovább olvasom