Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 21°C Még több cikk.

Az adóforint nem tünteti el a havat

Csongrád megye - Dolgoztak a hókotrók, mégis havasak, hókásásak vagy jegesek maradtak a kis utcák minden Csongrád megyei városban. Arra kerestük a választ, mi az összefüggés a befizetett kommunális adó összege és az utak csúszóssága között.
– A mi utcánkban miért nem takarítják el a havat az útról? Mi is fizetünk kommunális adót – harsogta a telefonvonal végén egy szentesi olvasónk. Azt is mondta a nő, hogy több adót fizettetne azokkal, akik a rendre letakarított, forgalmasabb utcákban élnek. Csörög rovatunkat is több panaszos hívta az elmúlt napokban, hogy bizonyos út- és járdaszakaszokról, illetve bicikliutakról el kellett volna már tüntetni a hókását. Hogy tisztán lássunk, utánajártunk, mennyi adót vet ki e célból a városi önkormányzat, és mennyit költ hóeltakarításra.
Szentesen például 5000 forint a kommunális adó összege, 2010-re 45 milliós bevétellel számoltak a városházán. A városellátó – amelyhez 150 kilométeres belterületi úthálózat tartozik – közel 9 millió forintot fordított a legutóbbi téli szezonban hóeltakarításra. Ha havazik, 15 jármű dolgozik a városban. Először a gyűjtőutakat kell letakarítaniuk és szórniuk, utána következhetnek a kisebb utcák, de ezeket addigra jórészt letapossák. Eddig közel 100 mázsa sót szórtak szét – ennek beszerzési ára 2 millió forint.

Csongrádon 6000 forint a kommunális adó, de az alsóvárosiaknak – ahová be sem tud jutni egy tolólapos jármű – csak 3000 forintot kell befizetniük. Az önkormányzat 2010-re 32 milliós bevételt tervezett. A városgondnokság 11 járművének 110 kilométeres úthálózatot kell hómentesítenie. Bodor János igazgató kiemelte, hogy az üzemanyagárak emelkedése miatt 3 milliós a többletkiadás az elmúlt évben.

Minden téli biciklis álma. Szentesen szórták a kisebb utcákat. A szerző felvétele
Minden téli biciklis álma. Szentesen szórták a kisebb utcákat.
A szerző felvétele

Hódmezővásárhelyen a lakóingatlan alapterületétől függ, hogy mennyi kommunális adót kell fizetni a magánszemélyeknek. 35 négyzetméterig 1500, 100-ig 4000, 150 négyzetméterig 6000, afölött pedig 12 ezer az adó éves összege. Kovács Páltól megtudtuk, hogy éves szinten 50 milliót fordít az önkormányzat a hó eltakarítására. A munkát elvégző A.S.A. Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft. ügyvezetője elmondta, náluk 3 kategóriába sorolták a 300 utcát, s ennek alapján a legforgalmasabb gyűjtőutakon kezdik mindig a takarítást. Kovács hozzátette, józanságra és szemléletváltásra lenne szükség a lakosság részéről: nem kellene elvárni, hogy minden utcát felszórjanak, az ugyanis a zöldfelületekre, de a járművekre is káros.

Makón – ahol 8600 forint a kommunális adó, és ebből 74 milliós bevétel származik – az önkormányzat cége magánvállalkozásokkal közösen végzi a téli síkosságmentesítést. Hat gép dolgozik a 124 kilométeres úthálózaton. Erre a legutóbbi téli szezonban 10 milliót költöttek.

Szegeden nincs kommunális adó

A megyeszékhelyen – ahol nincs kommunális adó – az önkormányzati kezelésű utakat a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. hókotrói tisztítják. 468 kilométeres út- és 38 kilométeres kerékpárút-hálózat tartozik hozzájuk. Az utcákat 4 kategóriába sorolták, és forgalmuk, valamint a hó vastagsága alapján kezdik meg a takarításukat. Mennyit költenek Szegeden hóeltakarításra? Erre lapzártánkig nem kaptunk választ a cégtől.

Olvasóink írták

 • 15. Semp 2011. január 12. 10:43
  „Annyit pontosítanék, hogy Vásárhelyen teljesen mások az adószabályok, mint a cikk szerint. Itt NINCS kommunális adó. Építményadó van, ami lakás esetén (több tényezőtől függően) évente 70-170 Ft közt van m2-enként.”
 • 14. medvejanos 2011. január 10. 13:08
  „9. hozzászólás utazó81 2011.01.06. 17:51

  Szentesen bűvészet közlekedni.Szirbik Urat kellene megsétáltatni a buszmegállótól a kórházig.Egyszerűen elképesztő milyenek a járdák,de még a kórház udvara is.Katasztrófa.

  Utazó 81. Ne fogjunk mindent a városra, mert az jogos felvetés, hogy az utak szarok, de a járda meg a kórház más. Meg honnan származik az a hülyeség, hogy lesózták Szentesen a kis utcákat is ? :)

  A kórház a megyei kezelésben van ami Fideszes (csak, hogy rájöjjön mindenki, hogy a hóeltakarítás párt független). A járdák letakarítására meg jó lenne ha most már a kedves polgártársainkkal, de főleg a nagy pofájúak összefognának és elkezdenék letakarítani a házuk előtt a havat. Ez a társasházakra is vonatkozik, mert nekik lenne dolguk. Az üzlet előtt pedig az üzlet tulajdonosnak vagy alkalmazottnak.”
 • 13. más 2011. január 08. 15:00
  „Való igaz, hogy nem történik semmi. Az látszik, hogy az , aki az operatív munkát irányítja nem egy észlény, hisz , akkor már rájött volna, hogy amit csinálnak nem hatékony. Az ilyet nem felelősségre kell vonni hanem egyszerűen kirúgni. Az igazi felelős az, aki elnézi, hogy ez így történjen. Az pedig már egy olyan személy, aki a város polgárainak tartozik magyarázattal. Egy öntudatos társadalomban ilyenkor megkérdezik a polgármestertől, hogy tudja-e miért ültették oda a szavazók és, hogy esetleg akar-e még polg. mester lenni. Nem akarok idealistának tűnni, de van erre példa tőlünk nyugatabbra. Amíg ide felnövünk marad a bosszankodás.”
 • 12. purgator 2011. január 07. 16:30
  „A legszomorúbb az egészben a mi szófosásunk - végeredményben úgysem történik semmi változás. Ha egyáltalán illetékes olvassa is ezeket a dörgedelmeket/jogos reklamációkat, szerintem csak legyint egyet, vagy ha jó a hangulat, röhög a markában a sok adófizető birkán...”
 • 11. más 2011. január 07. 15:50
  „Én nem a befizetett kommunális adó összege és az utak síkossága közötti összefüggést keresném, hanem azt, hogy mi az összefüggés a szórás időpontja és a hóesés között. Mert, ha már jó vastagon beterítette a hó az utat és azt szépen letaposták az autók nincs az a hókotró, ami letakarítsa.( ha éppen nem lesz másnap +10 fok) Jártam pár országban, ahol a "hülyék" már a jegesedés és a hóesés előtt kiszórják a sót és már meg sem áll az úttesten. És ez csak azon múlik, hogy a felelős nem úgy ébred fel reggel, hogy " jéh, esett a hó"!.
  Két lábbal rúgnám ki azt, aki ezért a trehányságért felelős.
  Nem tudom ki vállalja a felelőséget a jeges úton történt balesetért, mert azt nagyon tudták szabályozni, ha valaki nem takarítja le a járdáját.”
 • 10. purgator 2011. január 07. 00:33
  „Szegeden pedig az egész nagykoalíciós önkormányzati brigádot meg kellene sétáltatni a latyakban/jégen. A Vízkereszt dátumának tologatása helyett vennék inkább vissza a városgarázdálkodási, vagy környezetakármitcsináló vállalatot! A közterületek tisztántartása a város kötelessége. Ebben a szezonban még nem találkoztam sem hótúró autóval, sem jégeltakarító közmunkásokkal. Vagy Szeged autonóm az elseje óta jogerőre lépett közmunkarendelttől?”
 • 9. utazó81 2011. január 06. 17:51
  „Szentesen bűvészet közlekedni.Szirbik Urat kellene megsétáltatni a buszmegállótól a kórházig.Egyszerűen elképesztő milyenek a járdák,de még a kórház udvara is.Katasztrófa.”
 • 8. niemand 2011. január 06. 17:04
  „Szentesen nem beszélhetünk a közutak takarításáról, sem a központban , sem a mellékutcákban. A forgalmasabb utakon a közlekedő járművek segítenek, a kerékpáros utak veszélyesek, központra kimenő utakat, már csak a jó Isten takarítja. Bizony a kommunális adót követelik, de elszámolást nem látunk soha, ami kicsit részletesebb lenne. De az is lehet, hogy nem jó helyen lakunk, és "csak" becsületes emberek a szomszédaink, nem a város vezetőségéből valaki.”
 • 7. allwin 2011. január 06. 15:26
  „Nem kaptak választ Szegedről, mert akkor kiderülne, mennyit loptak el hótakarítás címén!!!
  Alig várják a hétvégi +10 fokot, amikor minden bizonyíték el is tűnik...”
 • 6. manningi 2011. január 06. 14:51
  „Ez is csak egy szélhámos átverés, de úgy látszik nem csak Szögedében.”
 • 5. randika 2011. január 06. 14:03
  „Szentesen milyen hókásáról van szó a kisebb utcákban????? ha már hókása lenne öröm lenne közlekedni!!! tükörszerű összefüggő jég van a mi utcánkban,itt a környéken sehol sincs hókása,nem is volt,sohasem látott sózást az utcánk,tegnap 4 biciklis törte majdnem a nyakát eséskor,nem győztük fölsegíteni őket az útról,amig vártuk a tüzelő érkezését...”
 • 4. papsajt 2011. január 06. 13:02
  „mi az összefüggés a befizetett kommunális adó összege és az utak csúszóssága között?
  Az hogy papíron elszámolják,hogy az összes utca szórva lett!
  Közben megmarad a szóróanyag,üzemanyag... A számla mindent elbír.”
 • 3. mentelmi-jog 2011. január 06. 10:29
  „2. demeterkornel 2011.01.06. 09:58

  Szerintem inkább az az érdekes, hogy szeptembertől ugye tilos sót használni síkosságmentesítésre, de mindenütt használják és kimagyarázzák (itt nincs fa, csak a főútvonalakat sózzuk stb).
  Nem baj, még egy 100 év és talán hazánk is eljut arra a szintre ahol megértik, hogy a környezetbarát anyagok nem ellenségek...”
 • 2. demeterkornel 2011. január 06. 09:58
  „100 mázsa só beszerzési ára 2 millió forint? Vagyis 200 forint 1 kg útszóró só???? Ugyanannyi, mint a boltban kapható étkezési tengeri sóé?????? (csak kérdezem.)”
 • 1. NTK 2011. január 06. 08:47
  „Ha jók az információim akkor Vásárhely tekintetében az a helyzet, hogy a városnak három évi hátraléka van az ASA felé a hóeltakarítás költségét illetően. Ezért nincsenek letakarítva az utak. Egyébként ha a lakosságtól megkövetelik, hogy saját háza előtt takarítsa el a havat, jeget a járdájáról, akkor nem tudom, hogy ez miért nem vonatkozik a városra is. Sok helyen olyan "bakhátasak" az utak a ráfagyott hótól, jégtől, hogy még lépésben haladva is megcsúszik az autó.

  Valószínűleg ha nem látványdolgokra lenne fordítva a sok pénz, akkor futná az utak takarítására is. Az ASA meg igazán elmondhatná, hogy miért is nem takarítja el a havat. Nem kellene a folyamatos mellébeszélés.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset Szentes és Szarvas között

Halálos közlekedési baleset történt Szentes és Szarvas között Cserebökénynél szerdán kora délután. Tovább olvasom