Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

Az antropológus tapasztalatai a szentesi fóliában

Szentes - A világból minél többet megismerünk, annál többek leszünk. Kíváncsi ember vagyok a szakmámnál fogva is – vallja a 27 éves kulturális antropológus. Mácsai Boglárka egy hétig egy szentesi gazdaságban dolgozik a Vidék Kaland Programban.
– Eddig azt hittem, a paprika csak a talajban képes növekedni. Azt a kifejezést, hogy gyökértartó közeg, hétfőn hallottam életemben először. Érdekes, itt, Szentesen voltam gimnazista, akkor éltük a kis zárt életünket, most pedig teljesen új arcát mutatja meg a város, és ez nagyon izgalmas – magyarázta lelkesen a Kalocsáról származó, egy ideje már Budapesten élő Mácsai Boglárka. A Kurca-parti város egyik családi gazdaságában tölt egy hetet a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége által szervezett Vidék Kaland Programban. Azért jelentkezett, mert nagyon érdekelte, hogy a mai magyar mezőgazdaságnak milyen nehézségekkel, kihívásokkal kell szembenéznie. Nem a fizikai munka megtapasztalása a dolog lényege, hanem az, hogy a valóságban is átélje, milyen lehet évtizedeken át kora hajnalban kelni és paprikát szedni.

Boglárka szerint át kell élni, milyen kora hajnalban kelni és paprikát szedni. Fotó: Králik Emese
Boglárka szerint át kell élni, milyen kora hajnalban kelni és paprikát szedni.
Fotó: Králik Emese

Három éve kalandoznak

A Vidék Kaland Programot a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége, az AGRYA indította 2011-ben. Pályázaton kiválasztott 33 városi fiatal munkával tölt el egy-egy hetet fiatal gazdák által irányított gazdaságokban. Az élményeiket a www.videk-kaland.hu weboldalon olvashatják.

– Szeretném, ha lenne a mezőgazdaságról egy alapvető tudásom. Meggyőződésem, hogy a világból minél többet megismerünk, annál többek leszünk mi magunk is, olvasmányok alapján ezeket nem lehet igazán átérezni. Kíváncsi ember vagyok a szakmámnál fogva is – tudatta. A 27 éves Boglárka kulturális antropológus, Oroszországban, Baskíria északi részén folytat kutatásokat, a társadalommal, a kultúrával foglalkozik. Ezért tanult meg annak idején oroszul, manapság pedig az udmurt nyelvvel barátkozik. Időnként ott tölt 3 hónapot, családnál él, részt vesz a munkában, az ünnepeken. Az is egyfajta vidék kaland, mondta derűsen. A megfigyelései a nemzetépítésre, a kisebbségi témákra és oktatásra összpontosulnak, a doktori disszertációját utóbbi témában szeretné írni.

– Ha az ember nyitott szemmel jár, ki tudja, a tapasztalataiból mit hasznosíthat később. A Szentesen látottak – az alkalmazott technológia, a gazdák töretlen hite és szívóssága – lenyűgöznek. Nosztalgiázni azonban nem volt alkalmam, 4 óra előtt kelünk, fárasztók a napok – mesélte. Boglárka vendéglátója a szentesi fiatal gazda, Bakó Dániel, aki szerint a program kaput nyit a gazdák és az érdeklődők között. A „kalandorral" együtt tegnap mindent végignéztek, ami termálvízzel kapcsolatos, ma egy vetőmagcég képviselőjével találkoznak, holnap a paprika útját követik az üvegháztól a csomagolásig.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrádról Szentesre szerződik a fürdővezető

Szerződése hétfőig a csongrádi fürdőhöz kötötte, kedden már a szentesi üdülőközpont új vezetőjeként nevezték meg Márton Máriát. Tovább olvasom