Délmagyar logó

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Az egészségügyben látják a jövőjüket

Szentes - Tizenkét tanulóval indult el ettől a tanévtől az ápoló asszisztensi szakképzés a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskolában, de jövőre már egészségügyi szakosztályok lesznek.
Gyakorlati helyükön, a szentesi kórházban, oktatóik azt mondják, utánpótlásra mindig szükség lesz, bár a megkérdezett négy lányból hárman külföldre mennének.

1997-ben végzett az utolsó egészségügyi tagozatos osztály a Borosban, ahol érettségi vizsgát tehettek és általános ápolási képesítést szerezhettek a tanulók. Ezt követően általános átalakulás ment végbe, megváltozott a képzési rendszer: csak érettségi vizsgát tehettek, illetve az elmúlt évektől kezdve egészségügyi alapismeretekből érettségizhettek, tudtuk meg Berezvai Debórától. A szakközépiskola egészségügyi szaktanára elmagyarázta: ez utóbbi nem azt jelentette, hogy konkrét szaktárgyakat (például belgyógyászatot, kórtant, gyógyszertant) tanultak, hanem alapozó általános ismeretekkel rendelkeztek a tagozat elvégzése után, többek között gondozástant, elsősegélynyújtást tanultak, valamint a pszichológiába is betekintést nyerhettek. A 2012/13-as tanévben, vagyis tavaly ősszel indult el a 13. évfolyamon az általános asszsiztensi képzés, amelynek során már szakiránynak megfelelő tárgyakat kezdtek el tanulni a diákok: betegmegfigyelés, fertőtlenítés, anatómia, élettan is szerepel az órarendben, s az óraszám 50 százalékában megjelenik a gyakorlati képzés is, melynek helyét és hátterét a Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház biztosítja a rendelőintézetben, illetve osztályos területeken. A bejutás nem volt szakmai előtanulmányokhoz kötve, bármilyen típusú érettségivel lehetett jelentkezni, s akik az egészségügyi alkalmassági vizsgálaton megfeleltek, megkezdhették tanulmányaikat.

Szerdánként öt tanórájuk van a kórház faházában lévő gyakorlati teremben a diákoknak.
Szerdánként öt tanórájuk van a kórház faházában lévő gyakorlati teremben a diákoknak.

Ketten az országos döntőben

A szakközépiskola 12. D osztályának egészségügyi szakmacsoportjában tanuló Muzsik Katalin és Tóth Nikolett bejutott a SZÉTV (szakmai érettségi tantárgyak egészségügyi alapismeretek versenyének) országos döntőjébe. Április 11-12-én Győrben rendezik az országos megmérettetést, ahová hazánkból a 30 legjobb egészségügyis diák került be az 1. forduló eredményei alapján.  

Jelenleg egy csoport, vagyis 12 diák tanul az asszisztensi képzésben. A következő tanévtől kezdve azonban ez komolyabb formában, hosszabb távon folytatódik, visszatér a régi gyakorlati oktatáson alapuló képzési rendszer, s akkor már osztályokban tanulnak majd, tette hozzá Kovácsné Gila Erzsébet egészségtan tanár.

A gyakorlatukat a 2. félévben kezdték meg a kórházban, ahol járóbeteg szakellátásra osztotta be őket kettesével, hat rendelőbe Márton Jánosné ápolási igazgató, gyakorlati szakoktató. Természetesen az év végéig mindenki megfordul minden helyszínen. Utána a 90 órás nyári gyakorlatot már fekvőbeteg osztályokon, elsősorban belgyógyászaton és sebészeten teljesítik. Az ápolási igazgató úgy gondolja, döntően az befolyásolja a tanulók jövőbeli hovatartozását, hogy milyen élményeket szereznek a gyakorlaton. Ezt leginkább a fekvőbeteg osztályokon töltött idő fogja meghatározni. Azt is megjegyezte, az egészségügyben mindig lesz hely, mert az utánpótlásra szükség van.

Szerdánként öt tanórájuk van a kórház faházában lévő gyakorlati teremben a diákoknak, itt találkoztunk néhányukkal. Nem mindenki egészségügyi előtanulmányok után választotta ezt a képzést, így a mindszenti Kézsmárki Alexandra sem, bár a vásárhelyi gimnáziumban biológiából is érettségizett, főiskolára is ilyen irányban akart továbbtanulni. Addig is, míg az sikerül, két iskolába jár párhuzamosan, szociális gondozó képzésre is. Mint mondta, nincs még kiforrott elképzelése, de nagyon érdekes, amit a Borosban tanul. Galgóczi Ibolya a mezőkovácsházi gimnáziumban tett érettségijével Szarvasról jött, legfőbb álma, hogy gyógyszertári asszisztens legyen, s azt erre az általános képzésre tudja majd építeni. Különösen az anatómia, s Mártonné tanárnő órái kötik le, s várja, hogy jövőre már gyógyszertant is tanuljanak. A lányok a kényes kérdésre, hogy mennének-e külföldre dolgozni, nem gondolkoztak sokat a válaszon: Ibolyának Nyugat-Magyarország vagy Ausztria a célja, társának pedig azért is kézenfekvő a távozás, mert a barátja is külföldön dolgozik.

A szentesi Csó Regina a Borosban egészségügyi szakmacsoportos volt. Akkor még nem tudta, mi szeretne lenni, de rájött, ez a neki való aktív munka, s szeret segíteni, párja pedig mentős. Ha minden jól alakul, ápolói főiskolára vagy műtéti asszisztensnek jelentkezne a diáklány, aki el tudja képzelni, hogy Magyarországon marad a szakmában, de az élet hozhat mást is. Ellenben a gádorosi, de szintén a Borosban egészségügyi szakmacsoportban végzett Styecz Nikolett kitart amellett, hogy idehaza szeretne elhelyezkedni, méghozzá csecsemőgondozóként. Bárhogy is alakuljon, szívvel-lélekkel kell csinálni, mondta a lány, aki a munka nehézségeivel még nem találkozott, hiszen, mint tanulták, lelkileg felül kell emelkedni a betegek iránt érzett sajnálaton.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkérdeztük az olvasót: mikor volt utoljára beteg?

Ezúttal arról faggattuk a szentesi olvasóinkat, hogy vajon mikor voltak utoljára betegek? Tovább olvasom