Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Az élelmiszerek biztonságáról tanácskoztak Szentesen

A termelők, a forgalmazók és a hatóságok együtt felelősek az emberek egészségéért – ebben egyetértettek az előadók a megyei önkormányzat tegnap kezdődött szentesi rendezvényén. A kiállítással egybekötött konferencia az integrált minőségbiztosítási és élelmiszer-biztonsági rendszerek kiépítéséről és működéséről szól.
Biztonságosak ezek az étkek, nem veszélyeztetik a vendégek egészségét. Fotó: Tésik Attila
Stílszerűen a Dabic Kht. dél-alföldi agrárinnovációs és minőségvizsgáló központja adott otthont Szentesen a tegnap kezdődött háromnapos tudományos konferenciának, amelynek témája az integrált minőségbiztosítási és élelmiszer-biztonsági rendszerek kiépítése és működése a visegrádi négyek országaiban. A megyei önkormányzat szervezte az egészséges termékeket bemutató kiállítással egybekötött tanácskozást, amelyen a közgyűlés elnöke, Frank József azt hangsúlyozta: manapság nem lehet fontosabb feladat annál, mint az emberek egészségének védelme.

Az élelmiszerek minősége azért került most előtérbe, mert az európai országokban túltermelés van. Ebből pedig az következik, hogy csak a biztonságos élelmiszerek lehetnek versenyképesek a piacokon. Ezt segíti a szentesi minőségvizsgáló központ, amely a megyei közgyűlés kezdeményezésére jött létre az országban elsőként ebben a kategóriában.

A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal főigazgatója, Szeitzné Szabó Mária azt hangsúlyozta: alapvető követelmény, hogy az élelmiszerek ne legyenek ártalmasak a fogyasztókra. Ezért a termelők, a feldolgozók, a forgalmazók és a hatóságok egyaránt felelősek. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkára, Gombos András azt említette, hogy ez év végéig fel kell számolni az élelmiszerek minőségét károsan befolyásoló dögkutakat.

Régen a bizalmi elv érvényesült, ha valaki élelmet vásárolt. A termelők és a fogyasztók között mostanra azonban szinte megszűnt a kapcsolat. Pedig az lenne a jó – mint fogalmaztak többen is a konferencián –, ha a vasvillától a villáig nyomon lehetne követni az élelmiszerek előállításának minden fázisát. Szirbik Imre polgármester szerint a szentesi minőségvizsgáló központ azt hivatott tudatosítani, hogy ami onnan kikerül, nyugodtan elfogyasztható. Úgy érdemes tekinteni a portékákra, mintha a szomszédasszony kertjéből vették volna azokat, tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élénkebb lett a könnyűzenei élet Szentesen

Szentes egyetlen létező stúdióját egyre több zenekar keresi fel saját szerzeményeivel, többen… Tovább olvasom