Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 11°C Még több cikk.

Az elveszett kutyák sem mindig elveszettek

Szentes - Ha egy kóbor kutya nem talál haza, a menhelyre, vagy a gyepmesteri telepre kerülhet. Amennyiben egy kutya gazdára lel, akkor csak oltva és chippelve adhatják ki, melynek összköltsége 6500 forint.
Szép szőrű, barátságos kutya ballag a szentesi főutcán, hol járókelőt kerül ki, hol egy babakocsit toló nő és annak oldalán tipegő kisgyerek mellett lohol el, majd átkel az úton, s úgy eltűnik a panelházak között, mintha ott sem lett volna. Ha nem talál haza, a menhelyre, vagy a gyepmesteri telepre kerülhet.

2013. január 1-jétől a négy hónaposnál idősebb ebek már csak elektronikus transzponderrel (chippel) megjelölve tarthatók, szól a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló legújabb kormányrendelet. A chip beültetése 3500 forintba kerül, amely magában foglalja az eszköz árát, a beültetés és az országos adatbázisba való regisztrálás díját is, értesültünk a Városellátó Intézménytől, mely
a gyepmesteri telepet is üzemelteti.

Szappanos Sándor gyepmester, aki a telepen is lakik, és hét saját kutyát tart.
Szappanos Sándor gyepmester a telepen is lakik, és hét saját kutyát tart.

A telep elsődleges feladata a kóbor ebek befogása, a városban elhullott állatok begyűjtése és továbbítása ártalmatlanításra az ATEV Fehérje Feldolgozó Zrt.-hez. A szakmai felügyeletet Hobot László állatorvos látja el.

A telepen dolgozók tapasztalata szerint évről-évre csökken a kóbor kutyák száma, ami a felelősségteljes állattartást feltételezi. Kóbor kutya befogásakor két hétig karanténban tartják a jószágot, s ha az beteg, az orvos dönt euthanáziás kérdésben. Amennyiben egy kutya gazdára lel, akkor csak oltva és chippelve adhatják ki, melynek összköltsége 6500 forint.

A város közigazgatási területén elhullott házi- és haszonállatot a gyepmesteri telepen csak a lakosság helyezhet el, állatorvosi igazolás és eb esetén oltási könyv leadása után.

Mondhatni, hogy humánus az ebekkel Szappanos Sándor gyepmester, aki a telepen is lakik, és hét saját kutyát tart. Amikor idekerült, merőben más volt még a gyakorlat, kéthetente „oltották el" a kutyákat. Az akkori gyepmester távoztával ez megszűnt, s nagyon indokolt esetben kerül sor erre a beavatkozásra: ha már öreg, vagy beteg az eb. El vannak látva ételmaradékkal az egyik helyi üzemből, ez is egy újabb ok, hogy ne kelljen gyakorta altatni. Ottjártunkkor csupán alig több mint 10 kutya volt a telepen, bár 25 kennelben tudnának elhelyezni állatokat, de visznek is el belőle, sok átkerül az állatmenhelyre. A fejlesztéseknek köszönhetően jó soruk van az állatoknak.

A gyepmester ma már nem megy ki házakhoz elhullott állatért, csak a kóbor kutyák befogása, illetve a közterületen talált tetemek elszállítása a feladata, magyarázta. Az utcán nyugtatóval kevert parízerrel csalogatja magához a kutyákat, megesik, hogy órákba telik egy-egy ilyen akció.
Olykor az emberek még „harapósabbak" a kutyáknál, hiszen előfordul, hogy valaki azért tesz bejelentést, mert zavarja a szomszéd kutyájának ugatása, s azt reméli, a gyepmester közbelép. Azonban ő csak abban tud segíteni, hogy a közterület-felügyelethez irányítja a panaszost. Sokan kidobják a megunt házőrzőt, de olyanra is volt példa, hogy kóbor kutyának hazudták a saját állatot. A gyepmester rákérdezett, hogy hívják a kutyát, a megfontolatlan gazdi meg rávágta: Bobbi.

A gyepmesteri telepről is visznek el ebeket a HEROSZ szentesi állatmenhelyére, hogy ne alakuljon ki helyszűke, s esetleg emiatt altassanak el kuyákat. Széchenyiné Csergő Judittól, a menhely egyik vezetőjétől, egyben alapítójától megtudtuk, jelenleg mintegy 160 kutyát tartanak, tehát bővült a létszám, ugyanakkor gyarapodás történt a kennelek számában is. Lehetőségük van arra, hogy az újonnan érkezett állatokat - melyekről nem tudják, be van-e oltva - két hétig külön elzárva tarthatják. Széchenyiné elmondta, elég kevesen visznek el tőlük kutyát, mert sokan nem tudják vállalni azt a plusz költséget, amit a kutyatartás jelent. - Alig bírjuk már a hosszú évek óta tartó szélmalom harcot, vagyis azt, hogy egy kutyát elvisznek, de a helyébe három érkezik.

Következésképp telített a szentesi menhely, mint mindenhol - mondta Széchenyiné. Ha rossz körülmények között tartott állatról értesülnek, igyekeznek a gazdáját jobb belátásra bírni: ne legyen rövid pórázon az eb, legyen előtte friss víz, s ne tartsák a tűző napon. Volt rá példa, hogy hatóság segítségével el kellett kobozniuk a kutyát.

A kóbor kutya se nem több, se nem kevesebb, mint korábban, véli az állatvédő. Sok esetben sikerül is megtalálniuk az elveszett állat gazdáját. Széchenyiné egyúttal megragadta az alkalmat, hogy ezúton is felhívja a figyelemet a közelgő ünnepi tűzijátékra. Ilyenkor fokozottan oda kell figyelni a jószágra, inkább engedjük be a lakásba, hogy félelmében ne tudjon elszaladni, kibújni a kerítés alatt, szólt az intelem.

Olvasóink írták

  • 1. daffy 2012. augusztus 23. 20:01
    „Hiányzik a zsemleszínű bubink a vasútállomáshoz közeli utcából(igaz kóbor eb volt),épp egy pénteki nap 1 hónapja sikerült megszelídíteni,mert az előző tetű gazdája biztos elverte gondolom én,mert pár hónapja tűnt fel az utcában és ha közelebb mentünk hozzá,már ment is hátrébb.Telt múlt az idő már a telephelyünkre is,de már a műhelyünk ajtajába is leült és ha jöttünk reggel az utcán a másik telephelyről meglátott bennünket reggel,már rohant is hozzánk távolságtartást meghagyva.De az ominozus pénteki napon sikerült közel kerülni és megsimogatni,ez sikerült.De már rá következő hétfőn és azóta sem került elő.Pedig ott az utcában lakó Doktornő is etette azt hiszem.Gondolom a mi "szeretett" gyepmesterünk elkobozta a kutyust,pedig már azon gondolkoztunk,hogy befogadjuk telephely őrzésére,de lenyúlták a kutyusunkat és már biztos az ATEV vendégszeretetét élvezi....:((((”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fábiánsebestyén: 7 ország 50 fogata verseng majd

A jövő héten, augusztus 22-étől 26-áig Duna-Alpesi Kupa nemzetközi kettesfogathajtó versenyt rendeznek a Kinizsi Parkban. Tovább olvasom