Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Az idegenforgalom fellendülését várják Szentesen

Szentes - Átszervezték az eddig egy intézményként működő sportközpontot Szentesen. A képviselő-testület döntése szerint januártól közhasznú nonprofit kft. üzemelteti az uszodát, az üdülőházakat és a teniszpályákat, míg a sportcsarnok és más létesítmények költségvetési intézmények maradnak.
Az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságtól az idegenforgalom fellendítését is várják.

A szentesi sportlétesítmények idáig egy költségvetési intézményként működtek. Az önkormányzati alapfeladatot ellátó, ám bevételt valójában nem igazán produkáló sportcsarnok, a foci- és kézilabdapályák, valamint a volt berekháti iskola tornaterme is a sportközponthoz tartozott szervezetileg. A képviselő-testület legutóbbi ülésén hozott határozat ezekre nem vonatkozik, vagyis költségvetési intézményként üzemelnek 2009. január 1-jétől is.

A sport- és idegenforgalom céljait egyaránt szolgáló uszoda, a szomszédos üdülőházak és a teniszpályák üzemeltetésére ellenben százszázalékos városi tulajdonú nonprofit gazdasági társaságot hoznak létre. Szirbik Imre polgármester elmondása szerint azt szeretnék, ha ez a kft. fellendítené a turizmust azokkal a fejlesztésekkel, amelyeket a város az elmúlt időszakban megvalósított a ligeti létesítményeinél. Az eddig egységes sportközpontot azért választották ketté, hogy az idegenforgalom területe szabaduljon meg a szigorúan önkormányzati feladatoktól, és aktívabban lépjen ki a turizmus piacára. Miért nem lehet ezt költségvetési keretek között teljesíteni?

A teniszpálya is a nonprofit gazdasági társasághoz tartozik majd januártól. Fotó: Tésik Attila
A teniszpálya is a nonprofit gazdasági társasághoz tartozik majd januártól.
Fotó: Tésik Attila

Erről úgy vélekedett Szirbik: az ilyen intézmények munkatársai közalkalmazotti státusban vannak, rájuk szigorú szabályok vonatkoznak a munkaidőre és a javadalmazásra vonatkozóan. Az üzleti szférában ezt sokkal rugalmasabban lehet alkalmazni. Ha vendég van, akkor őt ki kell szolgálni, ha pedig nincs, akkor a dolgozók pihenőidőt kaphatnak. A gazdasági társasági forma azt is jelenti: növekvő bevételek esetén a kft. a munkatársakat is elismerheti anyagilag. Ugyanakkor kockázatot is jelent ez a fajta működés, mert ha nincs meg a tervezett bevétel, akkor a menedzsmentnek lépnie kell. A város számára akkor lesz eredménye az átalakításnak, ha olyan vezetést sikerül találnia, amely átérzi a feladat súlyát, és ismeri a lehetőségeit.

Nem vonul ki a város

Az uszodából egyébként nem vonul ki az önkormányzat, hiszen az ott működő sportegyesületeket továbbra is támogatja. Anyagilag is segíti ezeket, továbbá a sportolók rendelkezésére bocsátja a medencéket. A működési költségek jó részét szintén az önkormányzat állja. Szirbik Imre polgármester különben sem gondolja, hogy a közhasznú nonprofit kft. egyik évről a másikra megállna a „saját lábán".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtaláltuk Magyarnét!

Szentes - Megtaláltuk csütörtökön Magyar Lászlónét, a szentesi Horváth Mihály gimnázium új igazgatóját, akit kedd óta keresett lapunk és az iskolafenntartó megyei önkormányzat. Tovább olvasom