Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Az iskola-összevonás után sincs csend Szentesen

Szentes - Megnyerte az elbocsátása kapcsán kialakult munkaügyi vitát a szentesi közgazdasági szakközépiskola volt igazgatóhelyettese. A tanárnőt azután küldték el, miután a megye új igazgatót nevezett ki két szentesi középiskola élére.
A munkaügyi bíróságon született megállapodás szerint nem vagyoni kártérítést fizet a szentesi Horváth Mihály Gimnázium és Szakképző Iskola Karlik Natáliának, akit augusztus végén bocsátott el állásából Inokai-Tóth László. A tanárnő kapott egy felmondólevelet, melyben a frissen kinevezett igazgató felmentette őt a munkavégzés alól. Mivel a felmondást a tanárnő nem fogadta el, az igazgatótól pedig állítása szerint nem kapott érdemi választ a kérdéseire, munkaügyi bírósághoz fordult. Az ott született megegyezés szerint nem vagyoni kártérítésként tízhavi átlagkeresetét kapja meg. A tanárnő elmondta lapunknak, ügyvédjének álláspontja az, hogy a felmondás nem szabályos, a bíróságon ezért szóba is került, visszatérhetne munkahelyére, ezzel a lehetőséggel azonban nem kívánt élni. Húsz évig dolgozott a közgazdasági iskolában: pszichológiát, egészségmegőrzést és klinikai tantárgyakat tanított, de a jelenlegi légkörben nem akar visszatérni. Elmondása szerint „a tanáriban mostanában különösen vigyázni kell arra, ha két ember beszélget, mert egy harmadik is hallhatja, mi a téma – különben a beszélgetők gyanússá válnak".

Karlik Natália két és fél milliót kap az intézménytől. Fotó: Blahó Gabriella

Az elbocsátott igazgatóhelyettes Inokai-Tóth Lászlótól azt hallotta, a mintegy két és fél millió forint nem az intézmény költségvetését terheli, más forrásból fedezik majd a kártérítését. Lapunk információi szerint mégis az iskolának kell azt kigazdálkodnia, ezért spóroltak a hideg beköszöntekor a fűtésen a gimnáziumban. Szerettük volna ezzel kapcsolatban megkérdezni a megyei közgyűlés által kinevezett igazgatót, Inokai-Tóth László azonban azt mondta, úgy érzi, nincs itt a válaszadás ideje.

Az alelnök így látja

A megyei közgyűlés alelnöke úgy véli, Karlik Natália ügye sokkal bonyolultabb annál, minthogy azt az iskola-összevonás következményének lehetne tekinteni. Kovács Kálmán szerint a tanárnőt szakmai megfontolásból bocsátották el. Az ellenzék érveire reagálva – mely szerint érdemben nem mérhető az összevonással elért megtakarítás – most a kártérítéssel kapcsolatban azt mondta, a helyesen meghozott döntés hosszú távon mutat eredményt. Idén a megye egymilliárdot tett hozzá az intézmények fenntartásához, s erre a kormány által előidézett helyzet miatt volt szükség.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Aggyad nekik 2008. április 01. 03:15
  „AAggyad nekik Moncsika! Te mindent tudsz!
  Nyomjad! 10 múlva meg rájössz mit csináltál. .) Bár...
  Meg ilyenek. :) De lagalább nem unatkozol. :)”
 • 21. music bibő 2008. január 25. 20:24
  „Örök hálám hogy kirúgták ezt a ... "tanárt"?
  Tanárnak nem nevezném, mert ő NEM tanított minket, MI TANÍTOTTUK EGYMÁST, ő csak beleszólt, meg a szaktanárit osztotta! Az egész iskola rühellte, ezt ő is nagyon jól tudta, lehetett volna annyi esze hogy magától lelép! Így inkább nevetségessé teszi magát, mert akárhányszor eszembe jut, csak röhögni tudok rajta, a pólóján, a kistáskáján, a kopogós cipőjén, a haján... a hangjától viszont tényleg hányok, úgyhogy én is szívesebben hallgattam zenét órán, ha már úgyse tanulunk!
  Nem érdemelte meg a fizetését se, nemhogy azt a két és fél millát, (mert lenne annak a pénznek jobb helye is, mint például a mosdóhoz papír-kéztörlő) és még annyit se érdemel meg, hogy jól leköpjem, bár szívesen megtettem volna.
  De ha már nyert, vigye a mocskos pénzét, tavaszig biztos kibírjuk, akkor majd jön a jóidő, és a vizes kezem
  uhám is könnyebben szárad majd, és ez a pénz megér annyit hogy sose kelljen többé hallanom a hangját. A képét meg mikor megláttam az oldalon, hirtelen úgy megijedtem, hogy majd´ leestem a székről!
  Hihetetlen jó az élet a közgében, mióta eltűnt a fenébe!”
 • 20. zsíroskenyér 2008. január 25. 20:08
  „A két kihalás által veszélyeztetett állat közül 1iket sem kedvelem XD.
  De egyértelmű hogy Tóth Lacikának van igaza. Ahogy az a kis ***** tanít azt bárki meg tudná csinálni, de sztem nem sok olyan tanár lenne aki így bánna a diákokkal. Arról nem is beszélve hogy karlikank kurvára idegesítő a hangja és ki**szott CSÚNYA XD !!!!”
 • 19. xDx 2007. december 24. 12:14
  „Sztem, teljesen igaza van Natáliának!
  Tóth (Buzi) Laci meg egy semmirekellő fontoskodó farok, szánalmas az az ember, és meg a tudása is szerény...!”
 • 18. 2 karú rabló polip (szárazföldi) 2007. december 10. 00:57
  „Szerintem benne van az igazgató is! Tuti! Előre kitalálták az egész bűzös ügyet, most meg leesett neki is egy kis potya pénz! Nehogy már ne tudjon normálisan felmondani, ne ismerje a lehetséges következményeket! Natália meg biztos úgy érezte, hogy neki 20 év után már igencsak jár ez a pénz! A diákok meg fagyjanak meg! Hát nem? Ő ezért a " nem vagyoni 2,5 milliós kártérítésért" keményen megdolgozott! Kb. annyit, hogy kitalálta a sztorit. Szerintem legalább 20 millió járna neki kp-ben, meg egy rep.jegy a tanári-szigetekre!”
 • 17. nagyonis 2007. december 07. 21:50
  „Hiller PIFTI hozta a döntést, hogy iskolákat kell összevonni, őt kell támadni. Ezért rúgtak ki tanárokat, ezért ömlesztik a tanulókat. Tessék PIFTInek és Fletonak reklamálni.
  Most a természettudományos tárgyakat akarják megszüntetni. Minél butább emberek nőjenek fel, azok majd mennek a vezír-fletó után, megválasztják őket megint. Elég gusztustalan..”
 • 16. triatlonos 2007. december 07. 19:52
  „Nem ismerem a tanárnő szakmai felkészültségét, de valamit nem értek. Azt állitja, hogy a tanárok susmutolva beszélgettek, és a falnak is füle volt. Ez lehet, hogy bizonyára igy volt, de az egyszerű logika alapján nem róla, mivel Ő már régóta ott dolgozott, tehát bizonyára az uj diri volt a beszélgetés tárgya, azzal pedig nem kellett volna foglalkozni, mivel minden csoda 3 napig tart. Tehát, ha érzem magamban az átütő erőt, és ha a tantestület is mellettem van, esetleg még a tanulók is elfogadnak, akkor szerintem még "hiller pista" is jöhet dirinek, mert egy hét alatt leviszem hidba!
  Tisztelt Jolán! Ismételten elitélem a módszert, ami a vezető cseréket illeti, de a döntés helyességét az idő fogja eldönteni. Gondolom, hogy városi intézmények összevonása is hasonló módon történt, csak ellentétes előjellel. A politika a hazudozás tudománya, amihez néha gyártanak ideológiát!”
 • 15. Bárány Mónika 2007. december 07. 17:37
  „Tisztelt Csutka Jolán! Talán Ön valamelyik intézményben dolgozik, hogy ennyire tudja, hogy mik történtek? Mert, ha igen, akkor szerintem nagyon kihagyták a dolgokból! A mélyen tisztelt igazgató úr (ahogy Ön fogalmazott) ebben a kérdésben a lehető legjobb döntést hozta, annak ellenére, hogy őt is alkalmazza valaki és az a valaki mondta meg neki, hogy kinek kell távoznia... Másrészt nem is érdekel tovább téma! Inkább fagyoskodok a suliban és törlöm a kezem a ruhámba, minthogy még egy percig is el kelljen viselnem a mélyen tisztelt tanárnőt! Szerencsére "csak" két évig tanított... elég is volt... és ha a tavalyi év végén tudtam volna, hogy ő nem lesz ott, akkor biztos, hogy egészségügyre mentem volna és azt hiszem nem túlzok azzal, hogy nem csak én, hanem még jó páran az évfolyamból!”
 • 14. Csutka Jolán 2007. december 07. 16:36
  „Tisztelt Olvasók!
  Soha nem gondoltam volna, hogy így el lehet egymás mellett beszélni!
  Támogatom a diákok és mindenki szólásszabadságát, sajnálom, hogy rossz döntések miatt az iskola diákjainak lesz kevesebb tárgyi feltétele, támogatom, hogy ne legyenek alkalmatlan tanárok, de azt nem hogy az áldozatot hibáztassák, amikor a PROBLÉMA AZ VOLT, HOGY A MÉLYEN TISZTELT ÉS VEZETÉSRE ALKALMAS, ÖNÁLLÓ VÉLEMÉNYT ALKOTNI KÉPES IGAZGATÓ ÚR, úgy mentett fel egy dolgozót, hogy az minden betartandó jogi, formai szabálytól mentes volt!!!!!!!Hát bizony, ezzel a hibával együtt jár, hogy esetlegesen a bíróság is elítéli és akár pénzbírsággal bünteti. Tudják mit? Ha engem 20 év munkaviszony után ilyen stílusban bocsátanának el, vagy csak egy e-mailt kapnék arról, hogy "Köszönjük, ennyi volt!" én azt hiszem, hogy szintén perelnék és arra a lehetőségre, hogy vissza menjek e az iskolába, szintén NEMET mondanék. Ki akar ezek után ilyen munkatársakkal dolgozni?”
 • 13. triatlonos 2007. december 07. 14:23
  „Tisztelt Csutka Jolán!
  Ön szándékosan elbeszél a probléma mellett. Teljesen tisztában vagyok azzal ,hogy itt politikai jellegű vezető váltásról volt szó. Amit helytelenitek függetlenül attól, hogy melyik oldal csinálja. Mert szerintem az egyik 19, a másik egy hiján 20! Szentes akkor döntött volna helyesen, ha megtartja legnagyobb értékét az iskolákat, és akkor olyan vezetőt nevezhetett volna ki, amilyet akar. De átadta a megyének. Ezért ez a vita időntúli, természetesen véleményezni lehet, de felesleges.
  Ön a vitának a munkaügyi oldalát feszegeti, ami szintén felesleges, mert a fenntartónak gondolom a többszörösét is megérte volna, hogy a számára nem kivánatos vezetőtől megszabaduljon.
  Az előző mondandóm lényegét nem feszegette, miszerint a tanulónak joga van véleményt nyilvánitani a tanáráról - természetesen kölcsönösen, és kulturáltan. Csak nem mernek, mert félnek a retorziótól, ami helytelen. Emlékszem pályakezdő koromból, hogy volt Ifjusági Parlament, ahol minden osztályból két tanuló kiállt az iskola teljes nyilvánossága előtt - moziban - és elmondhatta kifogásait a tanáraival szemben. Nem is volt annyi alkalmatlan pedagógus, mint most. Természetesen nem minősitem a cikkben szereplő tanárnőt, mivel nem ismerem, de a közgé korábbi igazgatóját igen, akinek a személyiségét ismerve gondolom, hogy milyen helyettest választott.”
 • 12. Bárány Mónika 2007. december 07. 11:51
  „Csutka Jolán! Nem tudom elhinni, hogy valaki támogatja azt, hogy a diákoktól vonják meg a pénzt... Karlik Natáliának nincs igaza... egyértelműen a pénzre hajott, mert mikor újra lehetőséget kapott rá, hogy munkába álljon a pénzt választotta... egyértelmű, hogy erre ment ki... amúgy is utálta a diákokat szóval megértem, de akkor se tőlünk vonják már el! Perelje be azokat, akik kitalálták, hogy vonják össze a két iskolát és, akik kitalálták, hogy teljesen új vezetőség kell! ENNYIII”
 • 11. Csutka Jolán 2007. december 07. 09:11
  „Triatlonos Úr,

  Nehogy már az legyen a problémája, hogy "a tanárnő azon meditál, hogy mire költse a ...megítélt pénzt". Én még mindig azt vallom, hogy ha egy igazgató ennyire nem ért a felmondáshoz és a közalkalmazotti törvényhez, de arra sem veszi a fáradtságot, hogy ügyvéddel konzultáljon előtte, akkor ne a tanárnőtől sajnáljuk a pénzt, hanem javasoljuk inkább az iskola vezetőségének, hogy csinálja jogszerűen a mocskos dolgait!!Én az elvvel és az amatőr elintézési móddal nem értek egyet, ehhez a tanárnőnek már semmi, de semmi köze nincsen.”
 • 10. triatlonos 2007. december 06. 22:44
  „Teljesen igaza van Mónikának! Miért ne mondhatná el a vélményét, pláne azután, hogy a tanárnő már nem egy papirlappal rohangál, hanem azon meditál, hogy mire költse a munkaügyi biróság által megitélt pénzt. Habár nekem már csak 11 napom van ezen a sokak által irigyelt pályán - az ismert okok miatt - de mindig azt vallottam, hogyha egy tanárnak és egy tanulónak konfliktusa volt, akkor mindig a tanuló oldalára álltam, mert a tanárnak meg kell tudni védeni magát.
  Ami a felhasználói nevet illeti, abban is igaza van Mónikának, mert amikor az első hozzászólásomat megirtam ezen a néven, akkor a diákpolgármester fiam azt mondta: apa ne csináld, mert mindenki tudja, hogy te vagy! Igen, tudom, de azt is szeretném. Ebben a virágos metropoliszban ugy ismernek, mint Szentesen Cseuz Lacit!
  Mónikának azt tanácsolom, hogy a lelkiismerete megnyugtatása érdekében két dologra figyeljen: 1. Lehetőleg mindenkinek mondja meg a véleményét - ez biztosan menni fog, 2. Lehetőleg ugy mondja ezt a véleményt, hogy ne sértsen meg senkit - ez nem mindig fog sikerülni. De sebaj, mert én is ilyen vagyok!”
 • 9. Bárány Mónika 2007. december 06. 19:19
  „Szerintem kedves Moni, aki mellesleg nem vállalja fel a nevét inkább az szűrődik le, hogy én ismerem... Te meg nem!:)”
 • 8. Moni 2007. december 06. 18:06
  „Tisztelt Bárány Mónika!

  Ezekből a beszólásokból csak az szűrődik le, hogy még gyerek vagy!!!”
 • 7. Black Rose 2007. december 06. 18:00
  „Szépjoo estét:)
  Móni egyetértek. Akik most egészségügyön vannak sokkal szivesebben tanulnak Bogi nénivel, Debivel és Dudásnéval. Mellesleg milyen doblog már azis hogy a tanárok gyerekei részére rendezett mikulás ünnepségre beállít felnyammogja a sütemény, üdítő és gyümölcs készletet majd jóllakottan tovább áll? jah kivette a részét a munkából....”
 • 6. Bárány Mónika 2007. december 06. 13:55
  „Csutka Jolán! Nagyon jól tudom, hogy miről van szó! Ne nézzél már hülyének! De most nem fogok itt politizálni, mert azzal nem járnék jól úgy érzem. Másrészt nem hinném, hogy ott voltál.. én láttam 3 éven keresztül és ne hidd már, hogy a háta mögött beszélek! Tisztában van Karlik Natália tanárnő a véleményemmel... ugyanis nem egy vitánk volt már és hagy ne mondjam, hogy egy egész osztály és az osztályfőnököm is igazat adott, amíg ő csak magát ismételgette az egyik matek tanár hátamögül kikukucskálva... na mindegy... De Te biztosan jobban tudod! És miért ne szólnék bele, ha az érintett iskolába járok? Nehogy már pont nekem ne legyen hozzá jogom!!!!????”
 • 5. Csutka Jolán 2007. december 06. 08:12
  „Mónika,
  Inkább tanulnod kellett volna a tanárnő tantárgyait, nem utólag pocskondiázni! Ráadásul nem érzem nagyon vagány dolgonak, hogy "egész nap egy papírral rohangált föl és alá" hozzászólásodon kívül belelláttál a munkájába. Bár végülis szólás-szabadság van, mondjad csak!
  Egyébként ha már ilyen okos vagy a felnőttek dolgában, akkor ebbe sem kellene beleszólnod, mert valószínűleg még nem érted, hogy ez az egész ügy már megint valaki(k) egyéni érdekeke miatt történik.
  Ha meg valaki olyan okosnak hiszi magát, hogy eltávolítja a kedvére nem való munkatársakat, akkor legalább kérdezzen meg előtte ügyvédet! Most két és fél milliót spórolt volna!!”
 • 4. triatlonos 2007. december 06. 07:34
  „A felnőttek javarészt képmutatók, és nem őszinték -érdekből -, a fiatalok viszont gyakran kimondják az igazságot. Jobban figyelembe kellene venni a véleményüket, mert végülis ez a játék róluk szól, de nélkülük. Néhány éves vezetői tapasztalatom szerint a fiatalok sokkal hálásabbak - és képesek összefüggésiben értékelni a dolgokat - mig a felnőttekben benne marad a tüske, és várják az alkalmat a törlesztésre! Gratulálok Bárány Mónikának a véleményéhez!”
 • 3. Bárány Mónika 2007. december 05. 23:00
  „Jajj nagyon okosak a kívülállók... mit ne mondjak?! Én egy tanuló vagyok a Közgében és véleményem szerint erről nem Inokai igabá tehet... el kellett valakit küldenie... nem ő akarta... másrészt nem csak a Gimnáziumnak veszteség... nálunk nincs papírkéztörlő se... Jah és a legtöbb diák igenis örül neki, hogy Karlik Natália elment az iskolából, mert nem volt egy kellemes személy sokak számára... persze biztosan volt pár ember, aki szerette... És nem hiszem, hogy sok hasznát vette az iskola, mert egész nap csak egy papírral rohangált föl és alá, mintha valami nagyon fontos dolga lenne... és kétszínű is... volt is vele jópár összetűzésem...”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új traffipax figyel a szentesi és csongrádi utakon

Szentes - Új sebességmérő készüléket kapott a csongrádi és a szentesi rendőrség közös használatra. A… Tovább olvasom