Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Az ombudsman sem tudott segíteni Szentesen

Szentes - Falba ütközött eddig a szentesiek minden próbálkozása, ami arra irányult, hogy feloldják a novemberi tiltást: az Ady utcai termálfürdőt 14 éven aluli gyermekek csak orvosi rendelvényre használhatják.
Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

 
Nem várható, hogy a nyári szezonban feloldják a november elején életbe lépett szabályozást, amely szerint a 14 éven aluli gyerekek csak orvosi rendelvényre ha sználhatják Szentesen az Ady utcai gyógyfürdőt. Az ügyben eddig minden próbálkozás hiába volt. Legutóbb az ombudsmannak, az alapvető jogok biztosának, Szabó Máténak a levele érkezett meg. A beadványt Dömsödi József egykori szentesi és szegedi vízilabdás, a Szentesi Vízisportért 2006 Alapítvány elnöke érintett szülőként fogalmazta meg, és Farkas Sándor országgyűlési képviselő, Szirbik Imre polgármester, Szűcs Lajos alpolgármester, Magyar József, a Szentesi VK elnöke, a Hungerit Zrt. vezérigazgatója és Holman István, az úszóklub elnöke is ellátta kézjegyével.

– Az ombudsman közölte, hogy az üzemeltetési feltételeket meghatározó jogszabályi rendelkezések nem tartoznak hozzá, ebben a témában az Emberi Erőforrások Minisztériumához, valamint a Járási Népegészségügyi Intézethez forduljunk – mondta Dömsödi József, aki megjegyezte, mindkettő megtörtént. Mivel a beadvány nem valamilyen hatósági tevékenységet kifogásolt, hatásköri illetéktelenség miatt elutasította az ombudsman.

– Továbbra is fenntartom, amire a levélben hivatkoztam, az alaptörvény 16. cikkelyére: minden gyereknek joga van a testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz, valamint a testi és lelki egészséghez – közölte Dömsödi.

Korábban megírtuk: a kórház levelére is megérkezett a válasz az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Leírták, a közfürdők létesítésének és üzemeltetésének közegészségügyi feltételeiről szóló rendelet előírásai a gyakorlati tapasztalatok alapján folyamatosan felülvizsgálatra szorulnak, valamint szükség esetén módosítják azokat. A szentesi eset kapcsán ez nem várható, mert a minisztérium illetékesei szerint a kisgyermekek fogékonyabbak a fertőzésekre, a meleg víz megterheli a szervezetüket. Kitértek arra is, hogy a Szentesen üzemeltetett másik fürdőben a gyerekek úszásoktatása megvalósítható.

– A város mindenképpen meg akarja oldani a problémát – közölte érdeklődésünkre Szűcs Lajos –, vízforgatót szeretnénk telepíteni a medencébe. A lehetőségeket szakmérnökkel vizsgáltatjuk – ez már folyamatban van –, erre a beruházásra 10 millió forintot különítettünk el a költségvetésben. Miután kezünkben lesz a szakvélemény, hogy mennyiből és miként valósítható meg az elképzelésünk, tárgyalnunk kell az üzemeltetőnek, a kórháznak az addigra várhatóan kinevezett új igazgatójával – mondta az alpolgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Inkubátorra gyűjt a szentesi kerékpáros

13 ezer kilométert kerékpározik a szentesi Baranyi Antal Gábor. Sok mindenre, például medvecsengőre is szüksége van annak, aki fél Európát készül bejárni biciklivel. Tovább olvasom