Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Az önkormányzatok szerint jól dolgoznak a nyári diákmunkások

Derekegyház, Pitvaros, Székkutas - Nem kerülték a munkát, szívesen végezték a rájuk bízott feladatokat a diákok – ez a véleménye az általunk megkérdezett önkormányzatoknak a nyári diákmunkáról.
A Nemzetgazdasági Minisztérium által meghirdetett nyári diákmunkaprogram augusztus 31-én ér véget. Az önkormányzatok által foglalkoztatott diákok nem hátramozdítói, hanem segítői voltak a felnőtteknek – legalábbis azoknál az önkormányzatoknál, amelyeket megkérdeztünk.

Tizenhat fiatal dolgozott a pitvarosi önkormányzatnál júliusban, kéthetes turnusokban, napi négy órában. Augusztusban több mint tíz fiatalt foglalkoztattak egész hónapon át, ugyancsak négyórás munkaidővel.
– Főleg érettségi előtt álló, illetve érettségizett diákok éltek a lehetőséggel. A pitvarosi gyerekek többségét már a családban is bevonják a munkába, vagyis nem nálunk szerezték az első tapasztalatukat. Részt vettek a településüzemeltetési feladatokban, például locsolták az energiafa-csemetéket, összeszedték a levágott füvet. Voltak, akiket irodán foglalkoztattunk. Jók a tapasztalataink: lelkesek voltak – tudtuk meg Radó Tibortól. Pitvaros polgármestere arról is beszélt, hogy a nyári munka más miatt is hasznos volt. – Másképp is belekóstoltak a felnőtt életbe. Saját maguk keresték fel az adóhatóságot az adókártyáért, jártak a munkaügyi központban is, mielőtt munkába álltak. Sokuknak inkább az ügyintézéstől vált igazán életszerűvé a nyári munka.

Gorcsa Teréz és Lencse Máté két hétig dolgozott a székkutasi könyvtárban. A szerző felvétele
Gorcsa Teréz és Lencse Máté két hétig dolgozott a székkutasi könyvtárban. A szerző felvétele

Derekegyházon 1-1 hónapig, hatórás munkaidőben 5-5 fiatalt foglalkoztatott az önkormányzat. – Ennél nagyobb volt az érdeklődés, de csak azokat vehettük fel, akik előzetesen regisztráltak a munkaügyi központnál. A diákmunkások segítettek a falunapi rendezvényünk elő- és utómunkálataiban és parkot gondoztak. A bruttó bérük 76 ezer 125 forint volt. Akik már megkapták a fizetésüket, örültek a pénznek. Akár a nyári programjukhoz, vagy a tanévkezdéshez is segítséget jelent. Elégedettek voltunk a gyerekekkel, a rájuk bízott munkát becsülettel elvégezték – mondta Magony Gizella önkormányzati ügyintéző.

Székkutason az óvodában, a gondozási központban és a könyvtárban foglalkoztattak fiatalokat az elmúlt két hónapban. – Szuper csapatom volt! – összegezte tapasztalatait a település könyvtárosa, Szilágyiné Fejes Ildikó. Kéthetes turnusokban egyszerre 2-3 diák dolgozott a könyvtárban, napi 4 órában. – Felügyelet mellett, de önállóan vezényelték le a leselejtezett könyvekből szervezett kiárusításunkat, egészen a plakátkészítéstől a maradék könyvek leltározásáig, bedobozolásáig – tudtuk meg Szilágyinétól. Emellett letörölték a polcokat, leporolták a könyveket, kivették részüket a kölcsönzésből, illetve a könyvtár szolgáltatásaiból is.

A 24 éves Gorcsa Teréz Szegeden tanul, biológia szakos. Először vállalt diákmunkát.

– Eddig szakmai gyakorlatokon vettem részt, illetve otthon is besegítettem. A könyvtári munkának nagyon örülök. Tetszik a rendszeresség, és természetesen a pénz sem jön rosszul – mondta az egyetemista.

A 20 éves Lencse Máté a miskolci egyetem gépészmérnök hallgatója. Ő nem a székkutasi könyvtárban szerezte az első munkatapasztalatait, 16 éves korától dolgozik. – Volt, hogy napszámba mentem, de cégeknél is kaptam néhány hetes munkát. Miskolcon pedig tagja vagyok egy diákmunka-szövetkezetnek. Év közben is rendszeresen dolgozom, havi 40-90 ezer forintot keresek. Számomra furcsán venné ki magát, ha szabadidőmben a kollégiumban üldögélnék, miközben tudom, hogy itthon a szüleim halálra dolgozzák magukat azért, hogy én egyetemre járhassak – mesélte a fiatalember, aki örült a lehetőségnek, hogy nyáron a szülőfalujában is kapott két hé

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyen lehet internetezni a kutasi főtéren

Emellett engedélyezték a kerékpárút melletti kilátó megépítését; a községi önkormányzat a… Tovább olvasom