Délmagyar logó

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő 0°C | 7°C Még több cikk.

Az SBO előtti járdán tekernek

Szentes - A szentesiek jó része kerékpárútként használja a kórház és a rendelőintézet közötti gyalogutat és hidat – amiért akár 20 ezres bírság is kiszabható.
- Akkor most bicikliút vagy járda? – vetette föl egyik olvasónk a szentesi Kiss Zsigmond utca északi oldalán húzódó aszfaltcsíkról, amelyhez – épp a biztonságosabb gyalogos- és kerékpáros-közlekedés érdekében – új Kurca-híd is épült 2003-ban. És valóban: az arra közlekedő biciklisek fele előszeretettel használja a 3 méter széles járdát. Tegnap reggel 10 perc alatt 6 kerékpáros hajtott végig a kórház kerítését követő gyalogúton, holott a 300 méteres szakasz egyik végénél sincs feltüntetve, hogy ez kerékpárút lenne. Akit sikerült megállítanunk, azt mondta, kényelmesebb és biztonságosabb itt tekerni, mint az úttesten. Utóbbi szerintük szűk egy biciklisnek, ha mindkét irányból gépkocsi közlekedik, a buszokról nem is beszélve, amikből naponta több tucat jár erre.

Péntek reggel 10 perc alatt 6 kerékpáros hajtott végig a kórház kerítését követő gyalogúton. A szerző felvétele
Péntek reggel 10 perc alatt 6 kerékpáros hajtott végig a kórház kerítését követő gyalogúton.
A szerző felvétele

A rendőrség is felfigyelt a jogszabályokat figyelmen kívül hagyó szentesi szokásra. Pál János, a Csongrád megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője érdeklődésünkre elmondta, a Kiss Zsigmond utca nagy forgalmú út, de semmivel sem keskenyebb, mint bármely más alsóbbrendű út. A mellette kialakított járda szélesebb, azonban a járda csak a gyalogosoké. Az, hogy a szentesiek egy része kerékpárútként használja, különösen balesetveszélyes, mivel a járda közvetlenül a Dr. Bugyi István Kórház sürgősségi betegellátó osztályának bejárati ajtaja, valamint a mellette lévő, mentősök által használt járműbejáró kapuja előtt halad el. Ennek ellenére a rendőri ellenőrzések során tapasztalták, hogy több esetben is a Kurca-hídról levezető lejtős járdán gyorsan hajtottak el a betegellátó osztály előtt, figyelmen kívül hagyva az ott közlekedő beteg embereket. A baleset megelőzése érdekében rendszeresen ellenőrzik a járműforgalmat. Havonta 2-3 esetben szabnak ki itt helyszíni bírságot, ami 3-tól 20 ezer forintig terjedhet.

Megkerestük a polgármesteri hivatal műszaki osztályát, és megkérdeztük: lehet-e közös kerékpárút és járda a szóban forgó aszfaltcsík, amit 7 éve pályázati forrásból építtetett az önkormányzat. Az illetékes szakember szabadsága miatt későbbre ígértek választ.

Olvasóink írták

 • 13. hírfigyelő 2010. augusztus 19. 15:21
  „NA! Én ezt értem. És nincs is evvel gond.
  De! Amikor nem hagyhatod ott a biciklid 5 percre SEHOL, vagy amikor attól rettegsz mikor kötnek beléd, akkor ne a bicikliseken legyen már a hangsúly.....
  Szentesen csak kresszőrség van! Ez a baj. Akkor mondom így!!!
  Ami a városban történik, azt senki sem kontrolálja. Csak ha elkövetsz valami közúti hibát, de azt azonnal megtalálják.
  Én csak annyit kérnék, hogy először legyen rend, aztán majd szórakoznak a biciklisekkel!”
 • 12. novaklaszlo56 2010. augusztus 18. 09:29
  „Kedves Hírfigyelő!
  Nem vagyok szentesi, nem ismerem a szóban forgó problémát. De ettől függetlenül a rendőrség a társadalom "immunrendszerének" fontos része: kiemelt feladata, hogy felderítse a hibákat, és intézkedjen azok megszüntetése érdekében, ha kell, a jogszabályokban előírt büntetések alkalmazásával. Nem mérlegelhet közkívánatra, hogy inkább itt, mint ott, inkább ekkor, mint akkor... Hogy mennyire sikerül ennek az "immunrendszernek" következetesen működnie, az más kérdés, és elég sok mindentől függ. Ideális esetben mindenütt és mindenkor érezhető lenne a jelenléte, ha nem is fizikailag, de a fejlett állampolgári fegyelem formájában mindenképpen. Ez például azt is jelenti, hogy nem tartom méltánytalannak a velem szemben okkal alkalmazott rendőri intézkedést, csak, mert két utcával odébb tegnap bezzeg a Józsi büntetlenül ezt, meg azt csinálta, a másik városrészen meg rendre-módra szabálytalanul bringáznak/gyalogolnak a népek...”
 • 11. CsImre 2010. augusztus 18. 00:22
  „"Szörnyű mire van ideje a sündőrségnek!!!!!"

  Pl. betartatják néha a szabályokat. Rémes, nem?”
 • 10. hírfigyelő 2010. augusztus 17. 20:10
  „A rendőrség részéről nagyon szemét dolognak tartom, ha itt a bicikliseket <moderálva>! Le lehet menni a Kisérbe, meg a berekhátra, azt ott lehetne keménykedni!!!!
  Vagy a bicikli tárolókat egy kicsit jobban figyelni! Vagy arra már nincs idejük a biciklisek ba.....tása miatt???
  Fogadni merek egy rendőr sem próbált még meg ott biciklizni mikor egy busz meg bármi más el akar ott menni....
  Szörnyű mire van ideje a sündőrségnek!!!!!”
 • 9. boyongó 2010. augusztus 17. 16:28
  „Ha kíváncsi valaki a kérdésre, hogy miért tekeregnek ott, talán tudom a választ.

  Régen azzal hitegették a bicikliseket, hogy ott kerékpár út épül!! vagy csak nekem rémlik ilyen?

  2. hozzászólás elefántnak igaza van ott csak egy kerékpárút tábla van feltüntetve!!!
  Bár ha hibát akarnék keresni azt is megkérdezném, hogy az elektromos kerékpár minek számít a kreszbe?”
 • 8. Hugika010 2010. augusztus 15. 20:01
  „ugyanmár...sokkal érdekesebbnek találom a mozgássérült parkolóhelyeket... elég nagyot kell ugratni mondjuk aki kerekes székkel jön...vagy mankóval...miért van ott is jóóóó magas szegély? erről mikor cikkeznek? ötleteket lehetne adni, hogyan jusson át a sürgire a parkolóból? vagy abból indulnak ki, fele igazolvány úgyis kamu?”
 • 7. CsImre 2010. augusztus 14. 22:49
  „5.

  Oké, csak nem értettem, hogy hogyan kapcsolódik az úttesten/járdán biciklizés és a kórház miatti forgalom témaköre.”
 • 6. gerbera 2010. augusztus 14. 22:11
  „Járda mind két végére jeltő táblát kihelyezni,jól láthatóan.”
 • 5. studyfy 2010. augusztus 14. 17:52
  „CsImre, olvasd el még egyszer, mert én ilyet nem írtam. Csupán felsoroltam, hogy mi okozza a szokásosnál nagyobb terhelést. Már megbocsáss ... :<)”
 • 4. CsImre 2010. augusztus 14. 16:25
  „3.

  Tehát azért kell eltüntetni a biciklist az útról, mert zavarja a forgalmat?

  A bicikliseknek azért nem szabad azt hazudni az úttestről, hogy hogy ott húdehajdeveszélyes, mert akkor ott is járdán mennek, ahol nincs kitéve a kerékpárút tábla. És ha kijelölik kerékpárútnak azt a járdát, akkor nem pont oda fognak kilépni a gyalogosok a kórházból? De, csak akkor azoknak is kötelező lesz ott menni, akik eddig az úttesten, szabályosan közlekedtek, esetleg nagyobb sebességgel. A kerékpár jármű, így nem a gyalogjárdán van a helye, akkor sem, ha éppen kitesznek egy kék táblát, mert attól a járda még jellegében és lényegében járda marad.

  Ha a rendőrség alaposan belenéz a statisztikáiba, érdekes párhuzamokat fedezhet föl a gyalog- és kerékpárutak kijelölése, és jól meghatározható jellegű balesetek számának növekedése között.

  Azt sem árt tudni, hogy van, hogy a rendőr zavar föl a járdára, hogy biciklizz ott. Megtörtént eset. Van, hogy a bicikliút semmiből semmibe vezet, a táblát kihagyják, csak a burkolati jelet festik föl. Aztán lekopik, és ilyen hiedelmek, meg szokások alapján közlekednek a biciklisek, amin a rendőrség következetlensége sem segít.
  Ez nyers <moderálva>, de valahogy nem lep meg. Rá kell sütni a biciklisekre, hogy genetikusan hülyék, és kész, úgyis ez a szokás mostanában.”
 • 3. studyfy 2010. augusztus 14. 15:16
  „atomboy, Te nem sokat jártál Szentesen, ha ez a véleményed. Különben a Kiss Zs. út a nap egyes időszakaiban, főleg a délelőtti órákban túl terhelt. Ez az út normál átbocsájtó keresztmetszettel rendelkezik. De ezt felülírja a Kórház és az SZTK látogatottsága. Az SBO előtti parkolási lehetőségek alacsony száma, a mentők közlekedése, az esetleges betegek háromkerekű kerékpárral, robogóval mind megnehezítik ill. ellehetetlenítik a közlekedést. Ehhez hozzá jön még a Kurca híd szűk átbocsájtó képessége, hiszen egy irányú. A kórház bővítésével párhuzamosan ennek az útvonalnak a korszerűsítését is el kell végezni.”
 • 2. elefánt 2010. augusztus 14. 12:53
  „Hát ez nagyon érdekes!
  A liget melletti, táblával jelölt kerékpárúton minden gond és lelkifurdalás nélkül sétálgatnak gyalogosok, tologatják a babakocsit az anyukák, de az nem baj.
  Egyébként tavaly én is megszámoltam, 10 perc alatt 25 fő kerékpározott a Panoráma presszó felől a Horváth Mihály utcai átjáró felé a Chicago pub előtt, köztük diplomás szociális intézményvezető. Nem baj.
  Meg a Kossuth téren is szabad átkerékpározni önkormányzati osztályvezetőknek.

  Csak a vizsgálatra menő betegeknek nem szabad.
  Ennyit az egyenlőségről.”
 • 1. atomboy 2010. augusztus 14. 12:05
  „Ujabb bringagyasz letrehozasa helyett gondolkozzon el az onkormanyzat... A kerekparut csak annyiban kulonbozik a jardatol, hogy tablaval van jelolve, de ezt egy alkalmi, hetvegi kerekparos nem veszi eszre. Alapbol az uttestre kell nevelni a kerekparosokat, es ezzel parhuzamosan csillapitani kell a gepjarmu forgalmat. Szentes kicsi varos, max az atmeno forgalomnak van ertelme autozni, masnak nem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Saját hibájából égett meg egy nő Nagymágocsnál

Nagymágocs - Segítség nyújtás elmulasztása vétség megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a… Tovább olvasom