Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

˝Az volt a legnagyobb ajándék, hogy együtt ünnepeltünk.˝

Szentes - Az orvosok szerint biztos, hogy élete végéig lélegeztetőgépre lesz szüksége a 7 éves szentesi Varga Szebasztiánnak. A legnagyobb ajándék karácsonyra – mondta lapunknak az édesapja –, hogy mind a heten körülülhették az ünnepi asztalt.
Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

– A legutóbbi vizsgálatok eredménye, hogy Szebasztián állapotát véglegesítették. Ez azt jelenti, élete végéig lélegeztetőgépre van szüksége, amelyen most is 14-15 órát tölt naponta – közölte az édesapa, Varga Pál.

Karácsonyi ajándékot idén nem tudtak venni, ételre azonban nem volt gondjuk: a helyi önkormányzat szociálpolitikai osztályától és az egyháztól is kaptak élelmiszercsomagot, előbbitől tavasszal egy malacot is, amelyet most vágtak le. Főleg ennek köszönhetően bőséges volt az ünnepi választék. – Az volt a legnagyobb karácsonyi ajándék számunkra, hogy mind a heten körbeülhettük az ünnepi asztalt – fogalmazott az apa.

Korábban megírtuk: a 7 éves szentesi Szebasztián génhiba miatt izomgyengeséggel, úgynevezett miopátiával született. Okos, szellemileg teljesen ép, nagyon szeret számítógépezni. A gégefőbe beépített kanül segítségével vesz levegőt, emiatt nem tud kimozdulni a lakásból. Ezért a helyi kisegítő jellegű Rigó Alajos Óvoda, Általános Iskola és Szakiskolából négyen járnak hozzá, egy nevelő izmai masszírozásával, fizikai kondíciójával törődik, hárman készségfejlesztő tárgyakra oktatják, családias hangulatban. Az ő szintjén elkezdte az általános iskola első osztályát.

Fejlesztő pedagógus segíti Varga Szebasztiánt a tanulásban. Fotó: Králik Emese
Fejlesztő pedagógus segíti Varga Szebasztiánt a tanulásban. Fotó: Králik Emese

– Szebasztián beszélni nem tud, csak olyan rövid szavakat tud kiejteni, amiket a kanül biztosította levegővétel lehetővé tesz számára, magas hangokat egyáltalán nem tud képezni. Nem is fog soha rendesen beszélni. A számoláson kívül betűket, hangokat tanul, és azt, miként formálhat ezekből rövid szavakat, mondatokat – mondta az édesapa.

A család anyagi helyzete változatlanul kritikus: – Igyekszem minden lehetőséget felhasználni, hogy pénzhez jussunk – közölte Varga Pál. – Nem koldulok, de az interneten, a Facebook közösségi portálon, valamint a város forgalmasabb helyein, üzleteknél elhelyezett cetliken hirdetem: ha valakinek bármilyen régi, rossz háztartási gépe van, adja nekünk. Az alkatrészeiből kiárult 800-1000 forint is sokat jelent számunkra – árulta el, majd azzal zárta mondandóját: abban bíznak, még hosszú éveken keresztül együtt maradhat a család.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betiltott költemény a szentesi gimnáziumban

Nem járult hozzá a szentesi Horváth Mihály Gimnázium igazgatója, hogy egyik diákja felolvassa saját művét a félévzáró teadélutánon. Szerinte a szöveg pártpolitikai jellegű.
Tovább olvasom