Délmagyar logó

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Badár a bakter: zászlót lengetve is tudott szunyálni

Szentes - 3,5 millió Badár Sándor-autogramot őriz a MÁV, de hozzá fűződő kellemes emlék, humoros történet talán még több terjed a szentesi vasutasok körében. Volt kollégái szerint Badár Sándor is hozzájárult, hogy az utazóközönség megszokja a vonatok rendszeres késését: slendrián volt a szolgálatban, vagy ha nem, akkor főzött vagy aludt.

Amikor az 1980-as évek hideg telein a szentesi Nagyhegyszéli útnál felállított bakterház körüli lefagyott váltókat kocogtatta, hogy a jeget leverje róluk, valószínűleg Badár Sándor sem gondolt arra, hogy 2010 januárjában egykori szolgálati helyétől száz méterre, a sínek túloldalán épült vasutasklubház megnyitó ceremóniáján ő lesz a sztárvendég. Fizimiskájából és dumájából kiindulva már akkor is alkalmas lett volna erre a feladatra, de a MÁV hierarchiája szerint előbb bakterból forgalomirányítóvá kellett érnie. Ahogy az avatóünnepségen mesélte, közben olyan magas fokra kellett fejlesztenie a munkahelyi alvás technikáját, hogy állva, zászlót lengetve is képes legyen szunyálni. A vasútnál töltött 12 év nem múlt el nyomtalanul: 3,5 millió Badár Sándor-autogramot őriznek a MÁV fejrovatos előjegyzési naplói, de a színész-humoristává lett váltókezelő emiatt mégsem olyan boldog, hiszen hiába írt több könyvet, mint Balzac, műveit senki nem olvassa.

– Nem egyszer káosz alakult ki az állomáson, amikor Sanyi volt szolgálatban. Slendrián volt, olykor összetévesztette vagy összekeverte a dolgokat, ezért nem oda és nem akkor érkeztek, illetve nem akkor indultak a vonatok, ahová és amikor kellett volna – mesélte egykori beosztottjáról egy nyugdíjas szentesi állomásfőnök, aki azt kérte, ne írjuk le a nevét. A volt felettes szerint Sanyi is tevékeny részese volt annak, hogy a magyar utazóközönség megszokta: a vonatok késnek.

Badár Sándor jókat nevetett a régi történeteken Makra Zoltánnal és Rúzs-Molnár Lászlóval. A szerző felvétele
Badár Sándor jókat nevetett a régi történeteken Makra Zoltánnal és Rúzs-Molnár Lászlóval.
A szerző felvétele

– Ha ilyen cidri idő volt, sorsot húztunk, ki menjen ki a váltókhoz. Jobb volt a meleg bakterházban, ahol rendszeresen valamilyen pörköltet főztünk szolgálat közben. Olykor kakast, olykor pedig vadat, mert a tehervonatok vezetői voltak olyan kedvesek, hogy a nyílt pályán megálltak a szerelvénnyel, hogy csúzlival vadnyúlra vadásszanak. Ha többet lőttek, menet közben nekünk is dobtak párat, mi meg előkészítettük a húst, és már rottyantottunk is alá – elevenítette fel a Badárral közös emlékeit Rúzs-Molnár László. A már nyugdíjazott váltókezelő szerint Sanyi tényleg legendásan nagy alvó volt.

Épp emiatt tett a bakterháznál látogatást egyszer Makra Zoltán. Sanyi öccse is a vasúthoz jelentkezett, ezért a vérvasutassá vált bátyust ki akarta faggatni testvére alkalmasságáról.

– Hallottam az aluszékonyságáról, ezért nem meglepő, hogy amikor benyitottam, húzta a lóbőrt. Később a testvére szintén hozta a formát, ő is meghunyt munka közben, csak éppen mozdonyvezetőként, ezért azt tanácsoltuk neki, válasszon nyugisabb beosztást – egészítette ki a legendáriumot a motorgarázs vezetője, Makra Zoltán. Máskor úgy futottak össze Badárral, hogy vele volt szánhúzó kutyája. – Talán őt is be akarod léptetni, kérdeztem tőle. Sanyi erre azt mondta, szó sincs róla, vele csak okosodna a vasút.

Olvasóink írták

 • 5. delvidek 2010. január 12. 13:58
  „Mit akar tulajdonkeppen ez a rossz stilusu ujsagiro nekünk mondani? Azt talan, hogy milyen rettenetesen hanyag körülmenyek között dolgoztak a vasut alkalmazottjai?”
 • 4. z927 2010. január 12. 08:06
  „Csatlakozom az előttem szólóhoz. Tényleg nagy arc Badár:D És bizony, maradtak még egy páran a Szentesen, akik, ha nem is überelik, de erősen megközelítik a "Badár - humort". A lentebb említett puskák típusát vadászboltokban megrendelni nem igazán lehet (M41, M62, stb.), kereskedelmi forgalomban nem kaphatóak.”
 • 3. SSO 2010. január 11. 12:08
  „Badár nélkül csak egy csibésszel kevesebb...a többi még ott van.. nem csúzlival lőnek a nyúlra, hanem puskával egyébként... meg az özre is:D”
 • 2. eldorádó 2010. január 11. 10:12
  „Badár már nem vasutas, tehát csak fejlődött a MÁV!”
 • 1. Mil 2010. január 11. 09:01
  „Nagyszerű, gratulálok. Ez egy nagyon jó kórkép a MÁV-ról, meg az egész országról, miért is tartunk ott ahol..”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád Szentes szemetéért harcol

Hiába hirdettek győztest, még nem lefutott a verseny a szentesi szemétügyben. Tovább olvasom