Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

Bakó Dániel vállalja a paprikaügy következményeit

A DélKerTész tagja maradhat a szentesi Bakó Dániel, akinek tiltott anyagot találtak a paprikájában. Azt mondja, ők biztosan nem permeteztek ilyesmivel. Sokféle hír járja arról, egyáltalán hogyan kerülnek ilyen vegyszerek Magyarországra.
– Villámcsapásként ért a vizsgálati eredmény, el vagyunk keseredve. Előre semmit nem akarok mondani, még nekünk is át kell gondolni, mi történt, az azonban biztos: nem permeteztünk ilyen anyaggal, nem tudom, hogy került a paprikára. A jelen állás szerint valami történt nálunk, ez tény, és ezért vállalni kell a következményeket – osztotta meg álláspontját a szentesi gazda, Bakó Dániel.

Az ő paprikaültetvényén találta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága azokat a terméseket, amelyekben klórfenapír volt. Megírtuk: a Greenpeace olyan étkezési paprikákat talált néhány áruházláncnál, amelyek betiltott permetszert tartalmaztak, a kifogásolt minták közül egy a szentesi DélKerTésztől származott. Később a Nébih is vett mintákat a szóba jöhető kertészetekből, így találták meg az Európai Unióban már tiltólistán lévő anyagot.

Ha a hatóság megengedi, újra szállíthat a szentesi gazda. Fotó: Králik Emese
Ha a hatóság megengedi, újra szállíthat a szentesi gazda. Fotó: Králik Emese

– A terület le van zárva, dolgozhatunk benne, de nem szedhetünk, várjuk a hatóság további döntését. Óriási mennyiség van a töveken, meg sem tudom becsülni, mennyi. Ez egy üzem, amelynek termelni kellene, de ennél többről, a családunkról is szól. A telepért vállalom a felelősséget, hiszek abban, ahogy eddig dolgoztam, kiállok a biológiai növényvédelem mellett. Abban biztosan hibáztam, hogy sokat vagyok távol – közölte. A napokban lemondott a fiatal gazdákat tömörítő Agryában betöltött vezetői tisztségéről, azt mondta, így érezte helyesnek.

Azóta a DélKerTész vezetősége is összeült. Bakó Dániel az igazgatósági tagságát év végéig felfüggesztette, de nem kell kilépnie, tájékoztatott Ledó Ferenc elnök. Úgy döntöttek: amint a hatóság megengedi, a gazda szállíthat hozzájuk, ha betartja a növényvédelmi programjukat, minden átvételkor bemutatja a növényvédelmi naplóját, minden szedést saját költségén bevizsgáltat. Az egész szövetkezetre nézve is hoztak új szabályokat, a gazdák például szúrópróbaszerű ellenőrzésekre is számíthatnak, a hatóságokkal szorosabbra fűzik az együttműködést. Egy hét múlva tartanak közgyűlést, ott is szó lesz az ügyről.

Az Európai Unióban a Greenpeace által kimutatott anyagok – a diklórfosz és a klórfenapír – egyikével sem lehet élelmezési céllal termelt növényeket kezelni. Arról, hogyan kerül be mégis Magyarországra, többen többfélét mondanak. Van, aki szerint Romániából, Szerbiából csempészik be azoknak a gazdáknak, akik kérik. Mások szerint itthon is meg lehet vásárolni, csak tudni kell, hol keressék.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eladó egy birodalmi lépegető Szentesen

Na jó, valójában "csak" egy tiszaparti nyaralóról van szó. De nekünk a hirdetés láttán elsőre Lucas AT-AT-jei ugrottak be. Tovább olvasom