Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Balkáni állapotok a szentesi koleszban

Szentes - Ráfér egy alapos felújítás a szentesi középiskolai kollégiumra. A város döntött az állapotfelmérésről, ami nem készült el, a költségvetésben pedig nem szerepel forrás a munkára. A háromszáz diákot befogadó panelépület több mint harmincéves.
Mindössze egymillió forintot költ idén nyáron az önkormányzat a szentesi középiskolai kollégium felújítására. A mintegy 300 diákot befogadó, többszintes épület bizonyos helyiségei, különösen a zuhanyozók és a vécék balkáni állapotot mutatnak. Most csak két vizesblokk felújítására futja. Lapunk információi szerint az elöregedett szerkezet miatt rovarirtásra is szükség van az épületben. A kollégiumban a tanév ideje alatt valamennyi középiskola diákjai és általános iskolások is laknak, legtöbben pollákosok és gimnazisták.

A képviselő-testület februári ülésén döntött az önkormányzati tulajdonú intézmények 21. századi felzárkóztatásáról. Akkor a művelődési iroda vezetőjének, Mihály Bélánénak a javaslatára került bele az előterjesztésbe a kollégium felújításának ügye is. Az állapotfelmérést az intézmények esetében Dongó László, a Fidesz képviselője javasolta, szerinte a felújítást csak pályázatból lehet finanszírozni.

Nem csak A zuhanyzókban mállik a fal. Az épület alapos felújításra szorul. Fotó: Tésik Attila
Nem csak A zuhanyzókban mállik a fal. Az épület alapos felújításra szorul.
Fotó: Tésik Attila

A határidő lejárt, az állapotfelmérés azonban nem készült el – tájékoztatott Szilvássy Árpádné. A városháza vagyongazdálkodási irodájának vezetője azt is elmondta, egy tucat városi intézmény szerepel az úgynevezett norvég pályázaton, a kollégium azonban nincs köztük. A panelprogramba nem fért bele a kolesz, mert csak lakóépületek felújítását támogatja az állam, s arról nincs szó, hogy a város a közeljövőben költene rá. Az épületet szigetelni kellene, a lapos tetőt megjavítani, a vizesblokkokat és a nyílászárókat kicserélni, s ezek mellett is lenne még néhány feladat.

Olvasóink írták

 • 8. szakikuka 2008. július 08. 02:42
  „szerintem meg a középiskolás diákok akik esetleg a kolesz felujitásához szükséges szakirányban tanulnak és egyébbként is kell menniük gyakorlatra, a nyáron egy millió forintból nem csak felujitanák, épitenének még három jobbat.sporolni kéne már megtanulni nem pedig egy felmosásért 100eft-ok at fizetni. csak két vizes blokk kiváncsi leszek milyen lesz.”
 • 7. zottty 2008. július 06. 17:25
  „Sok évet húztam le ebben a kollégiumban és igaz, hogy nagy szélnél csukott ablaknál is plafonig lebegett a függöny, de a jó társaság feledtette velünk az ilyen apróságokat... :) Lassan csak jut pénz reméljük az általános felújítására. Legutóbb, amikor ott jártam (annak is már 5 éve) a vizesblokkok már szépen fel voltak újítva. Jó munkát a felújítást végzőknek!”
 • 6. cacat 2008. július 05. 17:55
  „1. Voltál már pl. Macedóniában wc-n? Na, akkor ne irogass hülyeségeket!”
 • 5. Zsófi90 2008. július 04. 18:15
  „´Kicsike´, csak jelezném, a ´balkáni állapotok´ jelző nem a mai balkáni országok helyzetére, főleg nem kollégiumaikra utal, még ez esetben sem. Ez egy jelző, amit elég régóta használnak, például a Terney Béla Középisk. Koll. állapotára való tekintettel is. Jelentése szörnyű, borzalmas, stb.
  Szerintem. De szóljatok, ha nincs igazam, azt is elfogadom. Én így tudom.”
 • 4. rg 2008. július 04. 11:59
  „én most 5 év után újra aludtam két éjszakát a TBC-ben, valamiért én ilyen szoció figura vagyok és élveztem a tusolást, újra középsulis voltam, persze ha felújítják, na az nem baj!”
 • 3. Marcsi 85 2008. július 04. 10:46
  „Én is voltam ott kollégista 5 éve, és már akkor is nagyon rossz volt a helyzet... Télen jött a karbantartó és plédet szögelt az alsó ablakokra, mert süvített be a hideg szél! A vizesblokkról ne is beszéljünk, szinte undorító volt bármihez is hozzáérni. Vehetnék már a fáradtságot és felújíthatnák az épületet, mert tényleg ráférne!

  Marcsi”
 • 2. eszticica1989 2008. július 04. 07:13
  „Balkánról nem tudok nyilatkozni. Erdélyben voltam már főiskolás kollégiumban egy táborozás alkalmából. Az ágyra nem mertünk lefeküdni, csak hálózsákban, mert csótányok (!!!) mászkáltak rajta. És büdös volt. A lépcsőfordulóban a negyedik emeleten nem volt ablak, simán ki lehetett volna esni. És nem volt melegvíz, jópár mebernek meg gombás lett a lába, karfiol nőtt a fenekére, pedig mindent elkövettünk. Vettünk a közeli boltban fertőtlenítőt, minden fürdés előtt fél óráig síkáltuk a követ.”
 • 1. Kicsike 2008. július 04. 05:07
  „Milyen balkáni állapotok? Volt már valaki valamely balkáni ország (pl. Horvátország, Szerbia) kollégiumaiban? Az ott élők a mieinket emberi lakhatásra alkalmatlan istállónak tartanák, a menzák pedig (ált. friss zöldség, külön vegetáriánus menü stb.) aztán végképp nem összehasonlíthatók a mieinkkel. DÉLMAGYAR ÉBRESZTŐ!!!!! GYURCSÁNY A CÍMLAPON, MÁR ELMEGY A JÓZAN ÉSZ???!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az idegenforgalom fellendülését várják Szentesen

Szentes - Átszervezték az eddig egy intézményként működő sportközpontot Szentesen. A… Tovább olvasom