Délmagyar logó

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos -2°C | 8°C Még több cikk.

Bebe: Soha nem voltam az a ˝könyöklős˝ típus

Abebe Dániel, művésznevén Bebe zenekarát kizárták az eurovíziós dalfesztivál hazai elődöntőjéből, mert félreértelmeztek egy szabályt. Sajnálják, hogy idén már nem versenyezhetnek, de a szentesi születésű zenész elmondta: jövőre mindenképpen indulnak a versenyen. Arról is beszélgettünk, hogy Bebe és kedvese nemzetközi menyegzőt rendeznek a nyáron.
– Amikor kerestük az interjú időpontját, azt mondta, hogy akár reggel ötkor is hívhatom. Zenésztől ilyet ritkán hallani. Mi az oka a hajnali kelésnek?
– A kivételek erősítik a szabályt. Észrevettem, hogy nálam igaz az a mondás, minél idősebb az ember, annál kevesebbet alszik. Általában öt–hat óra alvásra van szükségem. Számomra a kutya a legjobb ébresztő: ilyentájt szeretne kimenni elvégezni a dolgát. Persze azért akadnak kivételek, ha például este koncertünk van, akkor másnap akár tízig is alszom.

– A Bebe and the Change Fans Will Be Friends című dalát kizárták az eurovíziós dalfesztivál hazai elődöntőből, ennek oka az volt, hogy szeptember 1-je előtt már elhangzott a dal egy televíziós csatornán. A zenekar sajtóközleményéből kiderül, hogy félreértésről volt szó. Csalódottak?
– Nem ment el a kedvünk. Félreértelmeztünk bizonyos szabályokat, ezért alakult ki az adott szituáció. Ettől függetlenül indulunk jövőre is. Sajnáljuk persze, hogy nem tudtunk versenyben maradni. Most először versenyeztettek meg ilyen sok, azaz kétszáz dalt.

– Nagy felelősség.
– Kapu a világra, mindamellett, hogy az ember nagy súllyal a vállán érkezik a fesztiválra, hiszen egy nemzetet képvisel az, aki oda kijut. De mi a Back II Blackkel és a Bebe and the Change-dzsel sokat járunk külföldre. Az előbbivel inkább a határ menti országokban fordulunk meg, az utóbbival pedig Ázsiában. Németországban is jártunk a közelmúltban, illetve az Egyesült Államokba is tervez utazást a zenekar.

Bebe: Nemzetközi lakodalmat tartunk. Fotó: Frank Yvette
Bebe: Nemzetközi lakodalmat tartunk. Fotó: Frank Yvette

– Utazgatnak, de mindig hazatérnek.
– Én lokálpatrióta vagyok. Laktam egy ideig az Egyesült Államokban, de esetemben igaz az a mondás, amely szerint mindenhol jó, de legjobb otthon. Amikor nyaralni megyek, akkor is jól érzem magam, minden nagyon szép, de már három nap után jönnék haza. Az belefér, hogy kint dolgozzak egy-két hétig, de nem költöznék ki. A hajózást például – amit sok zenésztársam csinál – nem tudnám elképzelni: börtönnek érezném a hajót. És ezt az olasz szerencsétlenségtől teljesen függetlenül gondolom így.

– Mikorra várható a Bebe and the Change első lemeze?
– Az az igazság, hogy nem sürgetjük. A lemezgyártás most egy kicsit háttérbe szorul, inkább a dalainkhoz készítünk videoklipet. Sok előadó azt mondja, hogy küzd az internet ellen. Nem szabad, együtt kell vele élni. Nagyon tudja segíteni a zenész munkáját, persze sok hátránnyal is jár. Azt gondoljuk, hogy a világháló által sokkal több dalunk jut el az emberekhez. Meg kell találni a gazdasági előnyeit is, hogy visszafolyjon annyi pénz, amelyből újabb klipeket készíthetünk, turnéra mehetünk.

– Az Alul semmi című darabban Fekete csődört alakította, az Egy csepp mézben pedig tengerészt játszott. Láthatjuk mostanában színpadon?
– Próbálunk egy darabot, amelynek Végállomás a címe, és egy rockmusical. Úgy néz ki, hogy körülbelül 25 művelődési házban turnézunk majd, reméljük, hogy színházba is eljut. Most még kicsiben próbálkozunk vele, teljes mértékig önköltséges. Nagyon jó hangulatú, ugyanakkor velős darab lesz.

– Jáksó László új, a Magyar Televíziónak gyártott szappanoperájában is „szerephez" jutott.
– A Marslakók egy szerkesztőség életét mutatja be, a valóság keveredik a fikcióval, a szerelem a politikával. Mindehhez a főcímdalt éneklem. Úgy gondolom, nagyon jó hangulatú munkának nézünk elébe. Nem tudom, hogy szerepet kapok-e a sorozatban – majd meglátjuk. Soha nem voltam az a „könyöklős" típus. Szeretem száz százalékon elvégezni a dolgomat, de soha nem lobbiztam magamért, hála istennek megtalálnak azok a dolgok, amelyeknek meg kell találniuk...

– A Robinson család titka című animációs filmben a Frankie nevű békának kölcsönözte a hangját, de a Csodacsibe főcímdalát is ön énekelte. Szereti a meséket?
– Imádom. Régebben gyakran néztem a Cartoon Networköt. Ha már az utóbbit említettem, azt azért sajnálom, hogy az oktató jellegű mesék eltűntek a csatornáról. Én egyébként a népmeséket szeretem. Számomra kell, hogy legyen a mesének konklúziója. A nagy klasszikusok ott sorakoznak a polcon, majd szeretném a gyerekeimnek megmutatni, „kötelező olvasmányok" lesznek nekik.

Bebe zenekarát kizárták az eurovíziós dalfesztivál hazai elődöntőjéből, mert félreértelmeztek egy szabályt. Fotó: Frank Yvette
Bebe zenekarát kizárták az eurovíziós dalfesztivál hazai elődöntőjéből, mert félreértelmeztek egy szabályt. Fotó: Frank Yvette

– Ha jól tudom, nyáron esküvőt tartanak: jogász kedvesével, Katával összekötik az életüket. Keveset hallani a magánéletéről – feltételezem, szándékosan alakítja így.
– Valóban, nyáron esküvőnk lesz – ez nem titok. Én sem leszek fiatalabb. Megtaláltam a páromat, mint a zsák a foltját. Nem szoktunk magunkról beszélni, mert a magánélet a miénk.

– Édesapja etióp származású, több mint negyven éve él Magyarországon, sebészként dolgozik a szentesi kórházban. Tartják a kapcsolatot a távoli rokonokkal?
– Igen, telefonon és skype-on. Az édesapám testvére és az unokatestvéreim kint élnek, sajnos tavaly meghalt a nagyim, a nagyapám már régebben. Egyébként a szélrózsa minden irányába szétszóródott a család, valaki Washingtonban, valaki Sydney-ben él, a közös találkozási pont München, alkalmanként összetrombitáljuk a rokonságot. Az esküvő is egy ilyen esemény lesz: nemzetközi lakodalmat tartunk.

– Mit gondol a nemrégiben Etiópiában történt, magyarokat is érintő terrortámadásról?
– Megdöbbentő, és nagyon sajnálom azokat, akiknek ezeket a borzalmakat át kellett élnie, és azért is, mert a történtek az ország rossz hírét keltik. Még soha nem jártam Etiópiában, de ilyen körülmények között nem is utazunk az országba. Előbb-utóbb azonban biztosan ki fogok menni, mert szeretném megismerni a másik felemet is, hogy kézzel fogható legyen mindaz, amit eddig csak képekből és könyvekből láttam. Bizonyos területek – például Eritrea határvidéke – veszélyesek, hiszen a mai napig nem tisztázottak a határok, vallási kérdésekben kibékíthetetlen ellentétek vannak. Az én családom a fővárosban él, ott nincs gond, de sajnos a feszültség egész Afrikára jellemző. Nagyon fájdalmas erről beszélni, hiszen gyönyörű ország.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentes új arculattal jelenik meg a jövőben

Elkészült a város arculati kézikönyve, amely az egységes turisztikai megjelenést szolgálja majd. Tovább olvasom