Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 28°C Még több cikk.

Bécsi orvoshoz viszik a 3 éves Diát

Pusztaszer - Dia hároméves, de nem szaladgál és nem cserfeskedik, mint a korosztályához tartozó kislányok. A pusztaszeri kisgyermek nem tud egyedül ülni, sem állni. A család tudni szeretné, mi váltotta ki a betegséget – gyógykezeléséhez kupakokat gyűjtenek, és egy bécsi specialistához készülnek.
A hatgyermekes Gazsó család nemrég költözött Pusztaszer-Munkástelepre. Előtte Ópusztaszeren laktak, önkormányzati lakásban. Három hónapja vették meg a házukat. Az édesanya elmondta, boldog, összetartó család az övék, még így is, hogy legkisebb gyermekük élete végéig ellátásra szorul. A kislányt a nagytestvérek is szeretettel veszik körbe.

– Ha a kis hátát a fotelhez támasztjuk, még úgy sem tudja megtartani magát. Eldől, akár egy pici baba – mutatta édesanyja, Gazsó Erika, féltő gonddal körbeölelve kislányát. Pedig, mint mesélte, a kék szemű, szöszi hajú Diána egészségesen született.

– Dia 2011. szeptember 12-én született Szegeden, a terhességem 35. hetében, 2440 grammal. Bekerültünk a koraszülöttosztályra. Közben Diát valamiért antibiotikummal kezelték. Hogy milyen betegsége volt, nem tudjuk. Nagy volt az öröm, amikor két hét múlva hazajöhettünk. De egyre többször fennakadt a szemecskéje, és néhány másodpercre megmeredt a kis teste. Így gyorsan visszakerült szegénykém a klinikára, ahol több mint fél évet töltött. Rengeteg vizsgálaton esett túl. Kaptunk egy diagnózist: súlyos csecsemőkori epilepszia migráló rohamokkal. A görcsös rohamok miatt elsorvadt a szürkeállománya. Ezért nem tud ülni, állni, beszélni, nem reagál a külvilágra. Pépes ételt adok neki cumisüvegből, a folyadékot úgy spriccelem a szájába – mondta az édesanya. Dia nemrég volt hároméves. Anyukája elmondta, a kislány mozgatja a kezét, lábát, de tudatosan nem csinál semmit. Minden mozdulata ösztönös. Körülbelül három hónapja kezdett gagyogni, mint egy 3 hónapos kisbaba.

Gazsó Erika és Dia. A kislány 3 éves, nem tud egyedül ülni és állni. Édesanyja és a család mindenben a segítségére van. A szerző felvétele
Gazsó Erika és Dia. A kislány 3 éves, nem tud egyedül ülni és állni. Édesanyja és a család mindenben a segítségére van.
A szerző felvétele

– Egyedül a fájdalmat jelzi sírással, ha kapar a torka, vagy fáj a hasa – sorolta az anyuka, aki jószerével Dia születése óta nem aludta ki magát. Mivel a kislánynak rendszeresek a görcsös rohamai, éjszaka is felügyelni kell rá.

– A párom a családfenntartó, rengeteget dolgozik. A gyerekek és a háztartás pedig az én feladatom. Hat gyerekünk közül ketten már felnőttek. A 23 éves Flórián nemrég nősült. Filip 18, Frigyes 11 éves. Őt követi a 8 éves Dominik. A fiúk mellé szerettünk volna kislányt is. Dorina hat éve született. S hogy neki is legyen kistestvére, vállaltuk a hatodik babát is, Diánát. Az első öt gyermekünk makkegészséges. Hangsúlyozom, Dia is egészségesen született. Szeretnénk kideríteni, mitől alakultak ki a görcsös rohamok, amiktől elsorvadt a szürkeállománya. Összespóroltuk a pénzt, és hamarosan egy bécsi specialistához visszük Diát. Várjuk, hogy időpontot kapjunk. Szeretnénk, ha megszüntetnék a rohamait, amik gyógyszerezés mellett is rendszeresek – mondta az anyuka.

Diát rendszeresen viszi a család Kistelekre mozgásfejlesztésre. Az anyuka, amit ott lát, otthon is gyakorolja a kislánnyal. Hetente egyszer gyógyúszáson is részt vesz Dia. A család úgy döntött, plusz egy úszást még bevállalnak a családi kassza terhére.

Gazsóék egy évvel ezelőtt vették fel a kapcsolatot a Mátrix Alapítvánnyal, amely kupakgyűjtéssel segíti őket. Újszegeden, a Centerkében lehet leadni Dia javára a műanyag kupakokat. Számos településre eljutott a plakátjuk. Ismerősök, ismeretlenek is gyűjtik az üdítősüvegek csavaros tetejét.
– Eddig 400 kilogramm kupakot adtunk le, kilóját 80 forintért veszik át. Most a fészerben újabb 200 kiló vár arra, hogy elvigyük Kiskunfélegyházára. Az összeget Dia fejlesztésére fordítjuk. Mindenkinek köszönjük, aki így segít bennünket! – mondta Gazsó Erika.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pusztai Adrienn: akár Tibetbe is elmenne kamionnal

Pusztai Adrienn, a 23 éves kamionsofőr rengeteg döbbent arccal találkozik, amikor begördül valahová hatalmas járművével. Tovább olvasom