Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Béke van, de szirénákra bármikor szükség lehet

Nagymágocs - Sokakban riadalmat keltett a katasztrófavédelem szeptemberi, budapesti morgatópróbája. A többség viszont megértette: egy esetleges katasztrófa során így kapnának hírt a veszélyről. Katasztrófa ugyanis bármikor bekövetkezhet. A megyében több mint száz sziréna van.
Csongrád megye településein több mint száz sziréna található. Az emberek nagy többsége nem is nagyon tudja, hol vannak ezek a berendezések. Szerencsére a második világháború óta nem volt szükség rájuk.

– A világháború idején a szirénák jelezték a légiriadót. Ha megszólaltak, az emberek tudták, hogy azonnal menni kell az óvóhelyre. Akik megélték ezt az időszakot, azokban biztosan fájó emlékeket idéz fel egy néhány másodperces morgatópróba is – mondta Tátrai János tűzoltó alezredes, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei polgári védelmi főfelügyelője. Ma már nem feltétlenül az óvóhelyek védenék a lakosságot: a veszélyeztetett települések, területek megelőző kiürítése, kitelepítése lenne az alkalmazott lakosságvédelmi intézkedés.

– Szerencsére béke van. A szirénákra azonban ilyenkor is szükség lehet. Egy esetleges természeti katasztrófa, ipari baleset bekövetkeztekor ezzel az eszközzel is hatékonyan lehet riasztani a lakosságot. Bár a tájékoztatás területén ma már az informatikai eszközök vették át a vezető szerepet, nem nézi mindig mindenki a tévét, okostelefon sem lapul mindenki zsebében, s akár az internetes rendszer is leállhat. Katasztrófa esetén a sziréna hangját azonban egy egész település meghallaná – folytatta a katasztrófavédelmi szakember.

Békegalamb. A nagymágocsi sziréna hangját eddig csak morgatáskor hallották az emberek.
Békegalamb. A nagymágocsi sziréna hangját eddig csak morgatáskor hallották az emberek.

Tátrai Jánostól azt is megtudtuk, a hagyományos szirénáknál vannak már modernebb berendezések is, amelyeket elsősorban a veszélyes üzemek környezetében szereltek fel. Algyőn is van MoLaRi (Monito-
ring és Lakossági Riasztó Rendszer) – ilyen berendezéseket próbáltak ki szeptemberben Budapesten, három vegyi üzemnél. A MoLaRi nemcsak szirénahangot ad ki, hanem ezen keresztül szóban is tájékoztatható a lakosság: mi történt és mi a teendőjük.

Szerencsére Csongrád megyében még nem volt szükség a használatára. „Berozsdásodni" azonban nem hagyhatják sem a MoLaRi-t, sem a hagyományos szirénákat. Erre szolgálnak az úgynevezett morgatópróbák. Megyénkben legutóbb 2011-ben kapcsolták be szúrópróbaszerűen több település szirénáját. Erről a lakosság előzetesen tájékoztatást kapott. A néhány másodperces morgatás itt nem keltett félelmet, nem háborgott miatta senki.

Nagymágocson a Rákóczi utcában található a sziréna. Kicsit kopottas, kissé rozsdásnak tűnik lentről. A madarak használják pihenőhelyként. A 82 esztendős Földi Józsefné úgy emlékszik, a világháborúban még nem volt meg a sziréna, csak valamikor utána állították fel.

Földi Józsefné kisgyerekként élte meg a világháborút. Akkor légi veszély idején egymást értesítették az emberek, hogy bújjon mindenki a ˝légógödörbe˝. A szerző felvételei
Földi Józsefné kisgyerekként élte meg a világháborút. Akkor légi veszély idején egymást értesítették az emberek, hogy bújjon mindenki a ˝légógödörbe˝. A szerző felvételei

– Morgatás többször is volt az elmúlt évtizedekben. Ezekre mindre emlékszem. A tanácsnál dolgoztam, és legtöbbször én adtam oda a kulcsot a szakembereknek, amikor ki akarták próbálni – mesélte az idős asszony, aki megélte a második világégést. – A tizenkettedik évemben jártam, de máig emlékszem a dátumra: 1943. október 7-én, egy szombati napon Orosháza felől jöttek a repülők Mágocsra. Egy másik irányból pedig a géppuskaropogást lehetett hallani. Kilőtték a református templom ablakát, és a háború áldozata lett egy család házának a teteje is. Nem a sziréna jelezte a veszélyt. Voltak „légós" lányok, akik végigjárták a házakat, hogy sötétítse el mindenki az ablakát. Ha jöttek a repülők, egymásnak kiabáltak át a szomszédok, hogy „Légó van, bújjatok el!" Akkor mindenki szaladt ki az udvarra, és bebújt a „légógödörbe", amit direkt erre a célra kellett kiásni. „Cefreszedő" gyerek is voltam, jártunk felszedni a lehullott gyümölcsöt. A munkavezető megtiltotta, hogy pirosba öltözzünk, és ha jött egy repülő, a fák alá parancsolt bennünket, hogy ne legyünk feltűnőek – emlékezett vissza. Földi Józsefné is hallott a tévéből a budapesti szirénamizériáról. Azt mondta, inkább örüljön mindenki, hogy békében is gondolnak a biztonságunkra.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Omladozik az egykori óvoda

A szentesi önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanban sok a lehetőség, de eddig még nem tudták kihasználni. Tovább olvasom