Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Belecsaptak a lecsóba a szentesiek

Szentes - Olimpikonok és humoristák is részt vettek a lecsófesztiválon Szentesen. Az alapanyagokat tonnákban mérték, a legfontosabb hozzávaló mégis a szív és a lélek, tudtuk meg a bográcsok mellett.
Galuska, rizs, kolbász, tarhonya is került a paprikán és a paradicsomon kívül a bográcsokba a hétvégén a Szentesi Lecsófesztiválon. A csapatok saját receptjük szerint főzték az étket, több helyen a kristálycukrot emlegették nélkülözhetetlen hozzávalóként. Selymessé, lágyabbá teszi az ízt, magyarázták. A rendezvényt tizenegyedik alkalommal tartották meg, most már joggal mondhatjuk, hogy nemzetközi – fogalmazott a szervező Hunor Coop Zrt. kereskedelmi igazgatója, Csatordai Lajos.

Belecsaptak a lecsóba a szentesiek - GALÉRIA

– A szokásoknak megfelelően pénteken szalonnasütéssel melegítettek a résztvevők, legalább 40 tűznél. Meghívásunkra Vajda Attila olimpikon emelte az est fényét. A szombati főzésnél a szentesi nevettető, Badár Sándor és Szőke András számolt vissza a lángok begyújtásánál. Számos külföldi csapat érkezett, ezért most már Kárpát-medencei Lecsófesztiválnak nevezhetjük a szentesi programot – árulta el. 5-5 tonna paprikát, paradicsomot és kenyeret biztosítottak a 251 csapatnak. A látogatók számát 10-15 ezerre becsülték.

A szombati meghívott díszvendég, a londoni olimpián bronzérmet szerző úszó, Cseh László életében először járt Szentesen. – Szeretem a gasztrofesztiválokat és a lecsót is, így nagyon jól érzem magam – mondta. A főzésben ugyan nem, de a kóstolásban örömmel vett részt. Az elkészült ételeket bíráló ítészeknek nem volt könnyű dolga, de meghozták a döntést: a sepsiszentgyörgyiek bográcsából merték a legízesebb falatokat. A Négyesfogat nem lepődött meg különösebben azon, hogy ők vihetik haza az Aranyfakanalat.

Belecsaptak a lecsóba a szentesiek - GALÉRIA

– Mi ehhez nagyjából hozzá vagyunk szokva. Jól összeszokott csapat vagyunk, szívesen járunk gasztronómiai rendezvényekre, ahol pedig elindulunk, általában győzünk – foglalta össze Madarasi Dániel. A hozzávalók nem sokban különböznek a többiekétől, mondta. – Paradicsomon és paprikán kívül székely háromszéki házikolbászt vágtunk bele, utána kicsit megspékeltük padlizsánnal, ami besűríti és különleges ízt ad a lecsónak. De a legfontosabb, ami nélkül sehol nem nyerhetnénk: a szívünket és a lelkünket is beletesszük az ételbe.

Olvasóink írták

 • 14. Mozart53 2012. szeptember 04. 08:51
  „Igazad van sörpocak. nem is ér ennyit ez az egész dolog. Két malomban őröltünk Szentesért nicknevű kommentelővel, nem sikerült meggyőznünk egymást, úgyhogy én a magam részéről be is fejezem.
  Szívesen koccintok majd Veled is, akár a mutyizókat védő vitapartneremmel is.
  A lecsó meg főjön, rotyogjon, adjon örömet sokaknak, köztük nekem is. Én pl. imádom és sokat tanulok ezekből a fesztiválokból, mert elképesztő, hogy hányféleképpen lehet elkészíteni, és milyen jó valamennyi.
  Remélem a pálinkafesztivál is ilyen sikeres lesz, jó buli lesz a szentesieknek, másoknak is. Itt talán kevesebb "mutyikirály" pálesza fog elkelni. Bár? Ahogy őket ismerem.....”
 • 13. sörpocak 2012. szeptember 03. 19:15
  „Kedves Mozart53 és Szentesért!
  Javaslom, most lesz egy bor és pálinkaünnep. Üljetek le és ott vitázzatok. A lecsóról még érdemlegeset nem olvastam. Én nem voltam ott, mert .....nem! Azt gondoltam, majd itt, a cikk alapján tudok majd tájékozódni, de eddig csak a kettőtök vitáját olvastam. Érdemben semmit nem tudtam meg. Szerintem más sem!”
 • 12. Szentesért 2012. szeptember 03. 13:17
  „Kedves Mozart53!

  Sajnos most idéznem kell Tőled: "Irigyellek, hogy így ismeretlenül is remek jellemrajzot készítettél rólam." Nem egészen értem, hogy kerültem többes számba. De biztos így van jó. Nem tudom, hogy mi ihletett arra, hogy most bekeverd a fülkeforradalmárok, meg a 2/3 kifejezést. Szerintem nem politikáról van szó, így ne is keverjük az egymás csörtéjébe ezt bele. Hiszen, ha ezt szeretnéd, akkor inkább hagyuk is az egészet. A politika nem más, mint a sakkjátékban az első sorban álló bábuk terelgetése.
  Abban egyertértünk maximálisan,hogy Szirbik Imre polgármester Úr még nagyon sokáig polgármesterként kevergesse a borácsot Szentesen.
  Azt gondolom, hogy a befizetett 8.000 Ft-tal támogatója voltál Te is az eseménynek. Ez viszont örvendetes.”
 • 11. axvel 2012. szeptember 03. 13:00
  „5 t lecsó paprika nem tétel és nem is nagy pénz , gondolod ezen szedi+ magát a tész? ne viccelj már”
 • 10. Mozart53 2012. szeptember 03. 07:33
  „Kedves Szentesért! (?)
  Van Nektek egy utánozhatatlan tulajdonságotok. Ti, a büszke 2/3-os Fülkeforradalmárok tényleg azt olvastok és értetek, amit éppen akartok. Hogy én fenyegetően írtam? Na ne viccelj már! Melyik volt az a szó, ami fenyegetően hangzott? Elismerem, a közösségépítés, a kikapcsolódás segítése a napi verkliből valóban fontos. Ezért ez is ez a millió fesztivál országszerte. Csak nézd meg, hogy ezen a hétvégén hány ilyen buli volt. Ez teljesen rendben is van. Egyetértünk! Én csupán arra akartam felhívni a figyelmedet, hogy az a cikkben említett 5-5 tonna !!! paprika és paradicsom csak megtermett valamelyik helyi gazda fóliasátrában. Biztosan nem a COOP boltok polcairól került oda. Vagyis a szervezők valakivel csak "bótótak". Valószínű, hogy saját magukkal.
  És milyen felajánlásokról is beszélsz? Befizettünk majd 8000.- forintot, a mi csapatunk biztosan ennyit, az alapanyagokért. No, ennyit a támogatásokról. Ugyan már!!
  Abban viszont egyetértünk, hogy még sokáig főjön jobbnál jobb lecsó Szentesen és pl. Szirbik úr még nagyon sokáig polgármesterként kevergethesse a bográcsot!
  Nádiposzátának meg csak annyit, hogy nem tudom ki a" fekete kontyos", de nem is nagyon érdekel. De ha a fővadész, trófeagyűjtő bikuciról tudsz valami érdekeset, azt szívesen elolvasom. Még akkor is, ha ő valószínű nem tartozik a "Szirbik garnétúrához". Gondolom a Polgármester úr nem tűrne meg ilyen alakokat maga körül. Akinek meg kell, hát vegye-vigye, mint paprikát a lecsóba!”
 • 9. nie 2012. szeptember 02. 20:53
  „Akinek tetszik, menjen a lecsó fesztiválra, szint ez is, de milyen?”
 • 8. jtozso 2012. szeptember 02. 20:46
  „nádiposzáta!
  Most ez nem jött be!!lemaradtál a Mozart53 barátságáról-támogatásáról.
  Látod van aki bírálni is tud és látja a szakember munkáját,mégpedig úgy ahogy tényleg a városért dolgozik és el is ismeri.
  Tanulhatnál tőle!”
 • 7. Szentesért 2012. szeptember 02. 20:09
  „Kedves Mozart53!
  Azt, hogy óvatosabb legyek? Némi fenyegetőzést érzek írásodban. De ahogy érzed. Egyébiránt úgy gondolom, hogy felszínesen közelíted meg ezt a lecsófesztivál néhány embereinek buliját. Ez a nagy buli mindenkiért, minden résztvevőért és minden odalátogatóért volt, van és lesz is. A cél, hogy az emberek összejöjjenek. A hétköznapjaikat egy rövid időre háttérbe tegyék, és jól érezzék magukat családjaikkal, barátaikkal, ismerőseikkel. A szervezők és támogatók pedig nem "elbótolják" a felajánlásaikat, hanem tesznek az ügy érdekében. Még, ha nem hiszed el, akkor is fogadd el, hogy ez így van. Kívánom, hogy továbbra is minden évben finomabbnál finomabb, ízletesebb lecsó készüljön a fesztiválon.”
 • 6. Maros13O 2012. szeptember 02. 18:08
  „Hú de ennék 3 tányér lecso´t !”
 • 5. Mozart53 2012. szeptember 02. 16:52
  „Kedves Szentesért!
  Irigyellek, hogy így ismeretlenül is remek jellemrajzot készítettél rólam.
  Én óvatosabb lennék és nem merek ilyen sommás megállapításokat tenni, ezért aztán semmiképpen nem minősítenélek.
  Azonban tévedsz, egyáltalán nem szürkék a hétköznapjaim, sőt. És egyáltalán nem mindenben csak a rosszat látom.
  Pl. nagy tisztelője vagyok Szirbik polgármester úrnak, annak amit sokan, nagy szakértelemmel tesznek Szentesen.
  A remek Horváth Mihály gimnáziumnak, a segítő, támogató ellátásoknak, művészeknek akik remek dolgokat alkotnak Szentesen.
  Dehát ami igaz, az igaz. Ez a lecsófesztivál nagy buli néhány embernek.
  Azt az 5-5 tonna paprikát meg paradicsomot valamelyik szervező csak megtermelte nem? Itt meg jól elbótolja! Hát ez a buli.
  Ami pedig Queenmargareth kérdését illeti: Remek! Imádom a lecsót, az is olyan élet, amit ezer féle képpen lehet elkészíteni és itt tényleg egyik jobb olt, mint a másik.”
 • 4. nádiposzáta 2012. szeptember 02. 16:51
  „1. Mozart53 2012.09.01. 20:58
  Valahogy a fekete kontyos lemaradt az elmaradhatatlan képről ,akit sűrűn kitüntetnek ,csak azt nem tudom miért,jahhh hogy már a kádári időkben városi képviselő volt , volt munkahelyén úgy is intézte az ügyeket mint aki közel ül a tűzhöz , akit kiszúrt azt addig marta még a cégtől el nem ment,na ennyit a Szirbik közeli garnitúráról .”
 • 3. Queenmargareth 2012. szeptember 02. 14:04
  „1;2, oké és milyen volt ízre a lecsó?”
 • 2. Szentesért 2012. szeptember 02. 10:35
  „Mozart53 írásai reagálva: Az irigykedés Magyarország többségének legfőbb erénye, viszont a tenni akarás az csak a lakosság kis hányadában jelenik meg elszánt kötelezettségtevési kényszert. Ez az általad nevezett Ledó úr és "Coop pasi" az életben már sokkal többet tettek Szentesért, a szentesi lakosokért, termelőkért, mint amit Te valaha csak álmaidban is tennél bárkiért. Önzetlenül, sok odaadást, és időt szánva. Többször olvastam már hozzászólásaidat, de még pozitív gondolatot nem nagyon láttam tőled. Gondolom tökéletesnek érzed magad, hiszen ez nyilvánul meg mondanivalódból. De ne felejtsd el, hogy általában ez az érzés abban az emberben fogalmazódik meg, aki nem tesz semmit. Hiszen aki nem csinál semmit, az nem is hibázik. Ennélfogva az a világkép tárul elé, hogy ő tökéletes. Szerintem próbálj meg a szürke hétköznapjaidból, Te is tenni környezetedért és meglásd máris más világ tárul eléd.”
 • 1. Mozart53 2012. szeptember 01. 20:58
  „Régen figyelem már ezt az össznépi nagy lenyúlást. Hogy ez mekkora buli néhány bennfentesnek!
  Pl. ennek a Ledó úrnak, meg a Coopos pasinak. De azért vannak itt a színfalak mögött is megbúvók! Örök nagy kedvencem, a férjek, nyulak, rókák, őzek és vaddisznók reggegettje, aki szedi a trófeákat mindenüt- ágyban, mezőn egyaránt-Kovács fővadász, vezérigazgató úr. A sz@r, eladhatatlan paprikáját, meg paradicsomját, itt viszi piacra jópénzért. Aztán ott vigyorog a város szegényeinek megmentői között, mint egy jóllakott napközis halásznadrágban, szandálban, zokniban. Esztétikai látvány, sőt!!! Büszke lehet rá az Asszonykája is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új igazgató a Szent Erzsébet-iskolában

Tíz év után távozik a szentesi Szent Erzsébet-iskola éléről Nemes Éva. Tovább olvasom