Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Belviszály gyöngíti a fábiáni Kinizsi Zrt.-t

Fábiánsebestyén - Sikkasztás gyanúja miatt nyomoz a rendőrség a milliárdos árbevételű fábiánsebestyéni Kinizsi Zrt.-nél, a cég egyes részvényesei csak a bíróságon találkoznak egymással. A falubeliek aggódnak, de nem hiszik, hogy komoly baj lenne: a tulajdonosok eddig is viszálykodtak.
Sikkasztás gyanúja miatt nyomoz a rendőrség a milliárdos árbevételű fábiánsebestyéni Kinizsi Zrt.-nél, a cég egyes részvényesei csak a bíróságon találkoznak egymással. A falubeliek aggódnak, de nem hiszik, hogy komoly baj lenne: a tulajdonosok eddig is viszálykodtak. Különös, de jobban foglalkoztatja a fábiániakat a guminőügy: ez a képviselő-testület ülésén is terítékre került.

Továbbra sem közöl semmit a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság arról, hol tart a nyomozás a fábiánsebestyéni Kinizsi 2000 Mezőgazdasági Zrt. ügyében. Az sem nyilvános, meddig tarthat a vizsgálat. Lapunk egy hónapja írt arról, hogy a Hódmezővásárhelyi Városi Ügyészség nyomozást rendelt el sikkasztás megalapozott gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen a fábiánsebestyéni Kinizsinél, két magánszemély feljelentése nyomán. Az ügy kivizsgálására az Országos Rendőr-főkapitányság a békésieket jelölte ki. Az ügy részleteiről annyit lehet tudni, hogy a részvények adásvételének szabályosságát vizsgálják a nyomozók.

A történettel lapunk nyomán a HVG is foglalkozott. Mivel két feljelentőről és részvényekről van szó, a sajtó figyelme Czirbus Antalra és fiára, Olivérre terelődött, akiket 2004-ben bocsátott el Farkas Sándor vezérigazgató a cégtől. Czirbusék tulajdonosok maradtak, együtt összesen 40 százalékban, de szeretnének eljutni legalább 51 százalékig, hogy több beleszólásuk legyen a cég irányításába. Pert is indítottak már korábban, igazuk védelmében. Azt mondták, most nem ők tettek feljelentést, de megfontolják, hogy csatlakozzanak-e hozzá. Czirbus Olivér lapunknak azt mondta, még nem döntöttek erről, gondolkodnak. Egy személyt kivéve bárkivel szívesen beszélget a kérdésről, de többet nem tud elmondani, mint amennyi a cégbírósági iratokban áll.

Rendesen fizet a cég

A céget 1992 óta vezető, 13.3 százalékos részvénycsomagot birtokló Farkas Sándor vezérigazgatót, országgyűlési képviselőt, a Fidesz megyei elnökét is megkerestük, de azt mondta, ebben az ügyben nem nyilatkozik.

Kós György polgármester és háziorvos azt mondta, a Kinizsi rendesen fizeti az iparűzési adót, minden egyébről csak a sajtóból értesült. Az önkormányzat vezetője – amikor a cég és a falu kapcsolatáról kérdeztük – azt mondta, az eddigieknél többet ne is várjunk tőle, nem fog negatív dolgot mondani a Kinizsire. Ezt tiszteletben tartottuk.

Ami a nagypolitikát illeti

Ami a politikát illeti, a HVG is boncolgatta, hogy az ügynek nem csak a cég jövője szempontjából lehet tétje. Az ötödik választókerületben korábban Farkas volt a képviselő, aztán Szirbik Imre győzött, és az önkormányzati választást is újból megnyerte. A városi képviselő-testületben viszont most, két időközi választás után a Fidesz erősödött meg. Szirbiket korábban a Fidesz zrikálta a szenteshúsos bírósági ügye miatt. Ha most Farkas sározódna be, egy-egy lenne az állás. Szirbik erről azt mondta, aki ilyenfajta politikai indítékot sejt a feljelentés mögött, az magából indul ki.

Mindenki megtartja magának

Ugyanakkor mégis érdekelt bennünket, mit gondolnak a kétezer-háromszáz lelket számláló település lakói. Mégpedig azért, mert a rendszerváltás sok hasonló nagyságú faluban azzal is járt, hogy megszűnt az emberek nagy részének munkát adó, sok mindenről gondoskodó termelőszövetkezet. Fábiánsebestyén ebből a szempontból szerencsés, itt jól prosperáló mezőgazdasági vállalkozássá alakult a tsz, egymilliárdos árbevételt realizál, hatszázmilliós saját tőkével működik, és az elbocsátások ellenére még ma is mintegy nyolcvan fábiánsebestyéni embernek ad munkát, a kijáró szentesiek mellett.

A faluban mindenkinek van határozott véleménye, de a többség megtartja magának – vagy ha nem, akkor kiköti, hogy a nevét nem írhatjuk le. Jártunk mezőgazdasághoz kötődő üzletben, beszéltünk korábbi önkormányzati tisztségviselővel, és jó néhány dolgozóval, akik hazaugrottak ebédelni, fiatalabbal és idősebbel. A legtöbben azt mondták, az újságban olvastak a feljelentésről, és ez a munkahelyen nem volt téma. Azt, hogy mit vizsgálnak a rendőrök, a dolgozók sem tudják – de azt tapasztaltuk, nem is érdekli őket különösebben. Kisebbségben vannak, akik azt mondták, az állásuk is veszélybe kerülhet a rendőrségi ügy miatt. Páran arra hivatkozva reagáltak érzékenyebben, hogy a negyvenes, ötvenes korosztályhoz tartoznak. Ha elveszítik a munkahelyüket, nemigen tudnak még egyszer elhelyezkedni. Mások úgy gondolták, a cég működőképességét eddig nem veszélyeztette a részvényesek viszálya, ez a följelentés is „csak egy monumentum".

Megint más megközelítés, hogy Farkas, továbbá több közvetlen munkatársa és ellenfelei is szentesiek, ehhez a viszályhoz tehát a fábiániaknak nincs köze. Ehhez kötődő vélemény volt, hogy a vezérigazgató olykor pártszimpátia alapján választott magának munkatársakat. De aki ezt forszírozta, azt is hozzátette: másutt, ahol MSZP-s politikus a vezető, nyilván „ugyanígy mennek a dolgok", ez magától értetődő, sajnos idáig jutott, vagy inkább itt maradt Magyarország. A falubeliek elmesélték, a polgármester és a vezérigazgató sokáig jóban volt, aztán idén történt köztük valami, a hagyományos lovasversenyt külön rendezte a cég. Aztán mégis kibékültek.

Ki fújta fel a guminőt?

A Kinizsivel kapcsolatos ügyeknél jóval többen hozták szóba azt, amiről nem is érdeklődtünk: a guminőügyet. Sokak szerint a két történet összefügg. Amikor megkérdeztük, mi köze lehet a családok jövőjét, megélhetését is befolyásoló ügynek egy ilyen bulváreseményhez, azt mondták, mégis ez izgatja jobban a helybelieket, és a guminőügy miatt tényleg veszélyben érezte néhány ember az állását, egzisztenciáját. A guminőről a polgármesternek is volt véleménye.

Lapunk is megírta idén júniusban, hogy a helybeli agglegény, Sipos László a faluszéli kocsmában „feleségül vett" egy guminőt, fogadásból. Az újság mellett televíziók is tudósítottak a tréfás ceremóniáról, amely természetesen csak egy jó alkalom volt az eszem-iszomra. Ezt azonban, mint kiderült, a polgármester másképp látta. A guminő a képviselő-testület ülésén is terítékre került, igaz, nem önálló napirendi pontként, csak az egyebek között. Ehhez hozzá kell tenni, hogy a kocsma, ahol a dínomdánomot rendezték, Bálint József képviselő fiáé. Bálint két cikluson át alpolgármester volt a független Kós mellett, de legutóbb indult ellene polgármesterjelöltként, MSZP-s támogatással. Kós 722 szavazatot kapott, Bálint 300-at.

A polgármester úr azt mondta a guminős mulatságról, hogy erkölcstelen dolog volt.
– A véleményét többen is osztották a testületben – emlékezik Bálint József képviselő. – Bevallom, hogy ekkor kemény hangot használtam, mert abszurdnak tartom, hogy ezt a dolgot komolyan vették. Azt várták tőlem, hogy kérjek bocsánatot a képviselő-testülettől az eset miatt.
Bálint József tudomása szerint szemrehányást tettek olyan embereknek is, akik önkormányzati intézményben dolgoznak, és hozzátartozójuk jelen volt az összejövetelen. Szerinte az, hogy „a guminőt így fölfújták", sokat elmond a magyar demokrácia állapotáról. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogyatékosok világnapját ünneplik Szentesen

Szentes - Szentes főterén állították fel azt a Szeretetkaput, amit a fogyatékkal élők világnapjára… Tovább olvasom