Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Belvíz van, hozzájárulás nincs

Szentes - Az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt emelkedett a belvízzel elöntött mezőgazdasági területek nagysága.
A vízgazdálkodási társulat múlt hét óta tart első fokú készültséget és napi 120 ezer köbméter vizet emel át a befogadókba. A társulat idén nem fizettet tagi hozzájárulást, a költségeiket más forrásból fedezik.

Tavaly ilyenkor az aszály miatt kellett beindítani a szivattyúkat és vizet juttatni a folyókból a csatornákba, hogy öntözhessenek a gazdák. Tavaly márciusban egyáltalán nem esett csapadék, idén az átlagos mennyiség háromszorosa hullott le eső és hó formájában. A gazdák két héttel ezelőtt a tavaszi munkákra készültek, most azonban bizonytalan, mikor tudnak a földekre menni gépeikkel. Most napi 120 ezer köbméter belvizet emel a befogadó Kurcába és Tiszába a a Szentes és Környéke Vízgazdálkodási Társulat, hogy minél kevesebb víz legyen a földeken. A vízborítás 5500-6000 hektárt érint és további 12.500 hektáron teljesen átázott a talaj a társulat kezelésébe tartozó területen. Elsősorban a Tisza és Körös melletti mélyfekvésű részeken és Cserebökény környékén látható víz mezőgazdasági területeken.

Az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt emelkedett a belvízzel elöntött mezőgazdasági területek nagysága.
Az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt emelkedett a belvízzel elöntött mezőgazdasági területek nagysága.

- A belvízvédekezésben 11 fő vesz részt, a társulat 17 szivattyútelepéből nyolc üzemel napi 102 órában, másodpercenként 2,5 köbméteres teljesítménnyel – tudtuk meg Szépe István öntözési részlegvezetőtől. Tavaly egész évben 26 millió köbméter vizet adtak el öntözésre, míg 2011-ben csupán tízmilliót. A március 20-án elkezdett belvízvédekezés eddig négymillió forintba került, a költséget az állam utólag kifizeti.
A társulat ügyvezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy ők nem emelik az öntözővíz árát, mégis drágul az ATIVIZIG díjemelése miatt. Jó hír a gazdáknak, hogy idén nem kérnek támogatást a tagoktól. Ugrai Bálint elmondta, a társulat vezetősége döntött a tagi hozzájárulás elhagyásáról, mivel az idei költségeiket részben fedezik az előző évek nyertes uniós pályázatai, melynek önrészét az állami válallja és önálló vállalkozói tevékenységből is származnak bevételeik. Másrészt a társulat jövője is bizonytalan, úgy tűnik a kormány meg akarja szüntetni a társulatokat. Helyettük jönne létre még ebben az évben az Öntözési Hivatal, ami kezelné az állami és önkormányzati csatornákat illetve biztosítaná az öntözést.

Tavaly 35 millió forint bevételt vártak tagi hozzájárulásból a társulatnál, azonban az összeg alig több mint fele folyt be területarányosan. A decemberben megjelent törvény szerint csak a közgyűlés dönthet kétharmados többséggel az önkéntesen fizetendő hozzájárulás kivetéséről és szinte kizárt, hogy a mintegy négyezer tagjuk kétharmadát össze tudnák hívni szavazásra.

A vízgazdálkodási társulat közel 90 ezer hektáron, több mint 500 kilométer belvízvédelmi és öntözőcsatornát kezel, beleértve az önkormányzati csatornákat is. Idei terveikben mintegy hetven kilométer csatornát újítanak fel uniós forrásból. A társulat saját vállalkozó tevékenységet is végez, ami szintén bevételt jelent számukra, amit működésre tudnak fordítani. Idén 150 főt szerettek volna közfoglalkoztatásban alkalmazni egy éven keresztül, ezzel szemben csak négy hónapig dolgozhat 45 fő csatorna-karbantartáson – mondta el Ugrai Bálint ügyvezető.

Olvasóink írták

  • 2. történész 2013. április 03. 16:19
    „2010 óta is nő háborítatlanul...tudom szakmám... de ha beszélnek otthon róla akkor már biztos meg is oldódott.A múltban a vízügynek 20-30 fős kubikos csapata volt akik a gyűjtőket takarították. Bele kell törődni a helyzet ma sem változott, csak azt hiszük,ha bemondja a rádió jön a víz akkor minden rendben.”
  • 1. Mozimasiniszta 2013. április 03. 15:38
    „évtizedekig szedték a hozzájárulásokat - évtizedekig nőttek a fűzfák a csatornákban....háboríttatlanul !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz kíváncsi a szentesi Vitala-projekt részleteire

A város polgármestere szerint egy ekkora befektetés akár el is bukhat a fecsegésen. Tovább olvasom