Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Besurranó tolvajok ellen Kiséren: zárt kapu és kutya

Szentes - A tolvajok ellen a lakosok is sokat tehetnek - ez derült ki, amikor a szentesi Kisér városrészben arról érdeklődtünk: tényleg sok betörés van-e arrafelé. Kiderült, besurranás, lopás gyakran előfordul, de a kisebb eseteket sokszor nem jelentik be a rendőrségen.
– Valamelyik nap csöngettek, szaladtam kifelé, hátha a postás az. Senki nem volt a kapunál. Sarki házban lakom, benéztem mindkét utcába, hát látom, hogy kicsit odébb parkol egy autó. Mögötte bujkált egy alak, de szerintem a járműben a társai ülhettek. Figyeltem, ahogy távolodott, egyre csak tekingetett vissza rám – idézte fel Szentes Kisér nevű városrészében egy nyugdíjas asszony, Évike, aki a teljes nevét nem árulta el.

Az iránt érdeklődtünk: véleménye szerint igaz-e, amit olvasóinktól hallottunk, azaz hogy a városrészben sok a betörés. Számunkra az derült ki: ezt a rendőrségi statisztika nem támasztja alá, de az információnak van némi alapja.

Évike és egy barátnője egy olyan esetről tud, amikor egy ismerősük a saját házában talált besurranó tolvajt – az illető azóta szerzett egy kutyát. A próbálkozások azonban szinte mindennaposak Felsőpárton is, ebben egyetértettek.

A mindig zárva tartott kapu rontja a tolvajok esélyeit. A szerző felvétele
A mindig zárva tartott kapu rontja a tolvajok esélyeit. A szerző felvétele

– Egy-két jómadarat arcról ismerünk. Sétálgatnak az utcán, lenyomkodják a kilincseket, bekukucskálnak az udvarra. Egy tizenéves forma fiú beugrott a kerítésen, a férjemmel találta magát szemben, erre azt mondta neki: csak építőanyagot szeretne ajánlani – mondta a barátnő. A kertjét, a baromfiudvarát dézsmálták meg, tájékoztatott Fekete Albertné.

Majdnem ötven éve él a környéken, azt mondja, régen nem volt ennyi ráérő, utcán lézengő ember, szerinte a bűncselekmények is emiatt vannak. Azt meg, hogy ezek nem jutnak mindig a rendőrség tudomására, könnyen el tudja képzelni, mert a kisebb ügyekben nem tesznek bejelentést az emberek.

A Szentesi Rendőrkapitányság adatai szerint Kisér városrészben nem szaporodtak meg a betörések, közölte érdeklődésünkre a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság. Abban minden megkérdezett egyetértett: azokban a városrészekben, ahol sok idős ember él, könnyebb a bűnöző dolga. A kellő mértékű bizalmatlanság, egy éber kiskutya, a mindig zárva tartott kapu és éjszakára egy mozgásérzékelő lámpa csökkenti a tolvaj esélyeit.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Programiroda nyílt a szentesi Járási Hivatalban

Csepreghy Nándor helyettes államtitkár szerint az iroda segíti a helyben érvényesülést. Tovább olvasom