Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Betegség döntötte nyomorba Juliannát

Nagymágocs - Nincs tüzelője és alig marad pénze ennivalóra a hitelek, számlák kifizetése után, a nagymágocsi Zsíros Julianna ezért fordult lapunkhoz. A rokkantnyugdíjas asszony a gyógyszereit sem tudja mindig kiváltani.
Zsíros Julianna elénk tett egy kis papírtáskát.

– Ebben a speciális kötszereim vannak és a kenőcsöm. Fekélyes mindkét lábam. Ezeket muszáj volt kiváltani. Tizenötezer forintba kerültek. A többi receptem azonban megmaradt, azokra nincs pénz. Sőt, az anyukáméira sem. Úgy több mint 30 ezer forintot hagynánk a patikában – mondta az 54 éves asszony. Zsíros Julianna 2001-ben két agyvérzésen esett át. A bal oldala lebénult. Két évig ült tolókocsiban, azután tanult meg újra járni. Cukorbetegséggel is küzd. A tablettás kezelés már nem volt elég a szervezetének, néhány éve átállították inzulinra.
 
A beteg asszony a gyógyszereit sem mindig tudja kiváltani. Fotó: Kovács Erika
A beteg asszony a gyógyszereit sem mindig tudja kiváltani. Fotó: Kovács Erika

– Úgy tűnt, újra teljes életet élhetek, bár a munkám nem végezhettem tovább. A betegségem előtt 28 évig ápolónőként dolgoztam. Az agyvérzés után megtanultam újra beszélni, mozogni, még jogosítványra is újravizsgáztam. De 2007-ben jött egy újabb csapás. Mellrákot diagnosztizáltak. A műtét jól sikerült, de a daganat 2010-ben kiújult. Két év múlva húsevő baktérium támadta meg a szervezetem, hatalmas fekélyt okozva. Több mint egy évig kezelték. Utána bő két év viszonylagos nyugalom következett. Még az Erzsébet-programra is pályáztam. Ingyen eljutottam a barátnőmmel nyaralni. Azt hittem, minden rendbe jön, de tévedtem. Amikor ősszel a birskörtét szedtem, megcsípte a lábam egy rovar, ami újabb fekélyt eredményezett. Hetekig kellett a klinikán feküdnöm. Még az is felmerült, ha nem javulok, amputálni kell a lábam – sorolta betegségeit az asszony, akinek a másik lábán is van már fekély.

Julianna elmondta, a betegségek minden pénzét elvitték. Idős édesanyjával él együtt. Kettejük havi járandósága ugyan 150 ezer forint körüli, de a hiteleik havi törlesztését alig fedezi a rehabilitációs járadéka. Az édesanyja nyugdíjából pedig a rezsit fizetik. A tél különösen nehéz nekik.

– Anyukám hitelből vett szelezéket, de már elfűtöttük. Gyorsan ellobbant. Az önkormányzattól kaptunk két köbméter fát, az van egész télre. Nem lesz elég, pedig csak a konyhát és egy szobát fűtünk. A fürdőszobát sem tudjuk használni, lavórban mosakszunk. A cukorbetegség miatt diétát kellene tartanom, de annak is örülök, ha egyáltalán van mit enni. A gyógyszereim nem mindig tudom kiváltani, ami nem tesz jót az állapotomnak. A két lányom sem tud sokat segíteni. Nekik is megvannak a maguk gondjai.

Az asszony elmondta, szégyelli azt a helyzetet, amibe került, de nem tud változtatni. A betegségek taszították a nyomorba.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

103-an futottak Szentesen

103-an futottak Szentesen
103-an vettek részt a szentesi St. Jupát SE által szervezett hagyományos szilveszteri futáson az esztendő utolsó napjának délelőttjén a Kurca-parti városban. Tovább olvasom