Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 7°C Még több cikk.

Bianka a szegvári vak pár szeme fénye

Szegvár - Bianka szeme teljesen egészséges – ezt közölte a szegvári vak szülőkkel, Magyar Dénessel és Júliával a szemklinika orvosa Budapesten. A három hónapos gyermek életkorának megfelelően lát, valószínűleg nem örökli a betegséget. A kis családban az öröm határtalan.
A három hónapos Magyar Biankát Sényi Katalin vizsgálta meg a fővárosi egyes számú szemklinikán. A kislány annak a szegvári párnak az első gyermeke, akikről többször írtunk már lapunkban. Érdeklődésünkre a doktornő elmondta, hogy a gyermek életkorának megfelelően lát, a szemfenéken nincsenek úgynevezett pigmentek, a jelenség a farkasvakság egyértelmű előzménye.

Édesanyja szenved ebben a betegségben, amely az esetek 40-45 százalékában öröklődik csak. Elmondta, csillogó tárgy láttatása során a pupilla reakcióiból következtetett erre, a szemfenéken az éleslátás helyén nincsen elváltozás. Az említett betegség jelentkezhet később is, öt-, tíz- vagy tizenöt éves korban, ezért Bianka látását folyamatosan ellenőrizni, fejleszteni kell. A doktornő volt a kezelőorvosa Magyar Júliának is, aki most a gyermekét vitte el hozzá ellenőrzésre. A rendelésen az orvos azt mondta, a kislányt hat hónapos korában is szeretné megvizsgálni.

A három hónapos gyermek szeme a szüleiével ellentétben egészséges. Fotó: Tésik Attila
A három hónapos gyermek szeme a szüleiével ellentétben egészséges. Fotó: Tésik Attila

A sors ajándékának tekinti a lánya egészségét Magyar Júlia, aki úgy érzi, megérdemli a boldogságot. Emlékei szerint őt különösebben nem rázta meg, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy vak, hiszen akkor még kicsi volt. Óvodába látók közé járt, de iskolába már nem mehetett. Számára most már a vakság a természetes. Ugyanígy nyilatkozik ebben a kérdésben Bianka édesapja, Magyar Dénes is, aki születésekor nem jutott elég oxigénhez, ezért lett vak. Azt mondta, neki fel sem tűnt, hogy nem lát, hiszen nem volt mihez viszonyítania. Négyéves kora körül tudatosodott ez benne, de nem érte tragédiaként.

A három hónapos Bianka látását folyamatosan ellenőrizni kell. Fotó: Tésik Attila
A három hónapos Bianka látását folyamatosan ellenőrizni kell. Fotó: Tésik Attila

– Anyukám elvitt az állatkertbe és a vidámparkba, nem éreztem, hogy kimaradtam volna valamiből – így emlékszik. A fényekről azért van fogalmuk mindkettejüknek: az anya napközben valamelyest lát, a napfény sokat jelent számára, az apa a „fejében lát" színeket, fényeket.
A fiatal szülők az elmúlt néhány hét alatt megtanulták a kislányt pelenkázni, öltöztetni, fürdetni és etetni. Az anya mindenben el tudja látni egyedül Biankát, az apa pedig, ha kislánya sír, biztosan felveszi és elringatja, nyugodtan rá lehet bízni. Dénes anyja, Keller Ilona nagyon sokat törődik a kicsivel. Tőle megtudtuk, hogy a kislány este elalszik, és reggel nyolckor ébred, tehát igazán jó gyerek. Júlia apja, Szénási András is sokat foglalkozott a szülőkkel, hogy tanítsa őket, hogyan kell ellátni a csecsemőt, mert ez már az ő feladatuk. Szerinte a lánya vakon ugyanazt a komoly kihívást jelentette akkor, mint most az unokája egészségesen: a gyereket fel kell nevelni.

Vezet a gyerek

Vak szülők látó gyermekéről Magyar Dénesnek személyes tapasztalata van, egyik diáktársának született egészséges kisfia. Zsolti másfél esztendős korában ösztönösen tudta, mire van szüksége a szüleinek, az asztalnál kezükbe adta a kanalat, töltött a poharukba, Dénest pedig átvezette az úton. A szegvári szülők egyelőre nem tudják, mit hoz a jövő, de arra készülnek, Bianka elkíséri majd őket a helyi általános iskolába az első tanítási napon, becsöngetés után pedig hazasétálhatnak kettesben Sárállás utcai otthonukba.

Olvasóink írták

56 hozzászólás
 • 56. ZOÉ 2008. október 21. 19:39
  „Egyik hozzászólásából derül ki,de ha mégsincs iogazam akkor is kiállította magáról a szegénységit.”
 • 55. sevenof9 2008. október 21. 08:01
  „en mindenkinek apja anyja,gyermeke, es labtorloje vagyok. nyugodtan lehet szidni. legalabb van kit es miert.
  moderalva - szerk (csakmert mar megszoktam a demokraciat magyar modra - kicsit savanyu, kicsit budos,de a mienk)”
 • 54. bárkilehet 2008. október 21. 07:47
  „kiváncsi vagyok, mi történhetett valakivel , hogy igy gondolkodjon
  milyen baratai lehetnek?!
  a másik : honnan vetettek , hogy elhagyta a gyerekét? !?
  azé" ne nevetessük már ki magunkt buta tallálgatásokkal elötte!
  mert lehet hogy semmi sem igaz
  az viszont igen , hogy amikor olvassom a hozzászólásait a kezem ökölbe szorul
  ugyhogy ezentul nem olvassom el, s nem veszem figyelembe......”
 • 53. katcsi 2008. október 21. 07:32
  „ezt hol olvastad?
  szép napot mindenkinek!”
 • 52. Keresztanya 2008. október 20. 22:36
  „Minő meglepetés: lehull a lepel! Most dumáljál sevenof! Te elkeseredett, undorító féreg! Elhagytad a gyereked, mert beteg? Azt mondom, azok közé tartozol, akik csúnyán fogják végezni. Az élet visszaad mindent...

  Elnézést...”
 • 51. bárkilehet 2008. október 20. 13:10
  „üssétek be a keresöbe a sevenof9
  meg lehet nézni a pofiját is”
 • 50. szegvári 2008. október 19. 19:46
  „zoé, miből derül ki hogy sevenállat az apa???”
 • 49. mik 2008. október 19. 10:22
  „Lara apja,egy gerinctelen féreg lehet,aki mindenkit csak kritizál,ahelyett,h gyerektartást fizetne...”
 • 48. ZOÉ 2008. október 19. 09:29
  „Ja még valamio a cikkből.SZÉGYEN!!!!!!!!!!!!
  lARÁCSKÁRÓL!
  Csentes Éva reménykedik: talán a sors ad egy lehetőséget. A fiatal anyuka egyedül neveli a gyermeket, az apa elhagyta őket, amikor még várandós volt. Az utóbbi hetekben SMS-ben érdeklődött csak a lánya állapota felől, de lényegében nem lehet számítani rá.”
 • 47. Zoé 2008. október 19. 09:26
  „http://www.delmagyar.hu/szentes_hirek/uj_szivre_var_a_szentesi_lara/2074296/

  Itt tényleg kiderül,hogy ő az apuka.
  De ha ilyen beteg szegéyn kicsi akkor miért ide írogat és nem a picivel van?Nekünk nincs rá szükségünk,de a lányának igen.Vagy nem?Nem értem az ilyen embert komolyan?Mást szapul,kritizál,de a saját házatáján...”
 • 46. bárki 2008. október 19. 08:51
  „mi?
  akkor viszont szedje össze magát”
 • 45. mik 2008. október 18. 20:11
  „Sevenof a szentesi szíváltültetésre váró Lara apja.
  Na,erre varjatok gombot...”
 • 44. Ma 2008. október 18. 18:58
  „Jézusom már állatok is megtanultak írni???
  Sevenof gyerekek az nem ember!
  Amúgy gyönyörű a baba,boldog életet Nektek!!!”
 • 43. BETEG GYEREKE SZÜLŐ 2008. október 18. 08:18
  „Sevenof9 miért is szégyelnéd magad például azért mert nemraktál a nyakadba csengőt hogy megtudjuk ki is az a bunkó ember aki ilyeneket ír egy ilyen gyönyörű babáról.Úgy veszem észre te nem is tudsz normálisaan egy cikhez se hozzá szólni.Ez a te szegénységi bizonyítványod mert teegy elkeseredet ember vagy.”
 • 42. szegvári 2008. október 17. 20:45
  „sevenof9 csak azért irkál ide, mert személytelenül teheti... mindenféle beazonosító nélkül eszementkedik itt.. A csengőre azért nem lesz szükség, mert a kislány tudni fogja, hogyan segíthet szüleinek, mert akik szeretik egymást nem kötözködnek mint az a szerencsétlen, gyanítom tinikorú idióta.”
 • 41. sevenof9 2008. október 17. 14:58
  „miert is?”
 • 40. bárki 2008. október 17. 14:32
  „seveno f
  szégyeled magad!9”
 • 39. sevenof9 2008. október 16. 18:46
  „persze,minden gyerek angyalnak szuletik,csak az orgdog rontja el oket.

  azert a csengot nem art beszerezni...”
 • 38. egyszeru polgar 2008. október 16. 17:22
  „Keresztanya szavai igazsagot rejtenek. Ha a magzat szeretetben fejlodik es erzi a torodest, szuletese utan ezt fogja kisugarozni magabol, bekes, nyugodt csecsemo lesz. A kesobbiekben , ha a szulok harmoniaban es szeretetben elnek, bekes kornyezet veszi korul a gyermeket, a szemelyisege tovabb melyul. Ezt tapasztalatbol irom, mert kisunokam is ilyen. Volt ra pelda, hogy egy idegen ferfi mondta a lanyomnak a kovetkezot; "En tudom, ti is kedves emberek vagytok, mert ez a kislany csupa szeretet es baratsag."”
 • 37. Keresztanya 2008. október 16. 16:49
  „Nem fognak! Tudod miért kedves sevenof9? Mert ez a kislány olyan lesz, hogy nem fog a szüleinek nehézséget okozni. Már olyan, nyugodt, alszik egész éjszaka. Érzi, hogy így kell lennie. Tudod honnan tudom? Érzem! Már tudtam akkor is, amikor még meg sem született. Ha szeretet veszi körül, ő is szeretetet ad vissza. És abban a családban SZERETET van! Olyan, amit te soha nem fogsz érteni, érezni, mert soha nem adtál, és gyanítom, nem is kaptál, és ha ilyen maradsz, nem is fogsz!!!”
56 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koszta József újratemetésére készülnek Szentesen

Szentes - Már Szentesen vannak az alföldi festészet világhírű képviselőjének, Koszta Józsefnek a… Tovább olvasom