Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Bizonytalanok a polgármesterek

Eperjes - A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) konzultációra hívta a megye polgármestereit, hogy megvitassák a készülő önkormányzati törvényt. A résztvevő településvezetők nem értenek egyet a változással – derült ki tegnap Eperjesen.
Az Országgyűlés decemberben új önkormányzati törvényt fogad el. Megírtuk: a szabályozásban jelentős változások várhatók. A MÖSZ abban érdekelt, hogy az önkormányzati rendszer a jövőben is hatékonyan működjön, ezért Csongrád megye polgármestereit tegnap konzultációra hívta Eperjesre. A 60-ból 10 település képviselője jelent meg.

– Fontos, hogy a települések vezetői között kontaktust teremtsünk – mondta bevezetőjében Gémesi György, a szövetség elnöke, Gödöllő polgármestere. – Úgy vélem, a készülő törvény következtében az önkormányzatiság egypólusúvá válik, az előkészítést kapkodónak tartom, és a stratégia sem látszik. Vitát vált ki a járási körzetek kijelölése, valamint úgy tűnik, az új – nem feltétlenül olcsóbb – rendszerben a vidéki ember másodrendű állampolgárrá degradálódik. Nem tudjuk, fennmaradnak-e a kistérségek, amelyeken belül a települések közösen működtetnek intézményeket. A centralizáló törekvés ellentétes az európai normákkal.

Szentes polgármestere, Szirbik Imre (MSZP) szerint az új törvény célja, hogy egy szűk réteg kezébe kerüljön az ország irányítása. Be kellene látni, hogy egy települést irányítani nem pusztán vagyongazdálkodási kérdés: a polgárok elégedettségét is szem előtt kell tartani.

– A mi községünk nem panaszkodhat az iparűzési adóra, elégedettek vagyunk a bevétellel – mondta Horváth Lajos, az 1300 lelkes Felgyő független vezetője. – Kérdés, meddig rendelkezünk felette. Az ivóvizünk minősége megfelelő, ha nem akarunk, miért kellene belépnünk egy társulásba? Az iskolánk ugyan kicsi, de szinte 100 százalékig kihasználjuk: a jövőben is szeretnénk fönntartani. – A független kübekházi polgármester, Molnár Róbert arról számolt be, hogy a tervek szerint a falutól évi 35 millió forintot vonnának el különböző jogcímeken.

– Ha ez megtörténik, fogalmam sincs, miből fizetnénk ki például az intézmények villanyszámláját – panaszolta. – A legnagyobb probléma a bizonytalanság – vonta le a következtetést Csányi László (Fidesz) mórahalmi alpolgármester. – Eddig minden falu és város pozicionálta magát valahová, építhettünk az együttműködésre. Nem vagyok abban biztos, hogy erre a gyors változásra fel vannak készülve a közösségek.

Olvasóink írták

 • 7. baltazar 2011. december 12. 08:59
  „Ez igaz. Abban remélhetőleg egyetértünk, hogy akik felvették a deviza hiteleket, azok nem szakértők. Aki hitelt szeretett volna, az laikus módon állt hozzá a kérdéshez, a Forint hitel törlesztője sokkal magasabb volt. A hitelfelvevő állampolgár a szekértőt a bank részéről fogadta el, mivel nagy szakértelemmel magyarázták el a hitel termék feltételeit. Ha a szakértő hibázott, és valójában nem ajánlotta volna a deviza alapú hitelt, akkor Forintban vették volna fel a hitel bizonyára sokan. Önkormányzatok esetében persze más a helyzet egy kicsit, de mindenképpen szakértők bevonásával történik ott is a hitelfelvétel. Viszont az közpénz, és még nagyobb körültekintéssel kell kezelni a közpénzt.
  Mindettől függetlenül szerintem nem bűnbakot kell keresni olyan kérdésekben, ami nem egyedi, hanem országos gond. Meg kell nézni, hogy eladósodottság területén melyik város hanyadik helyen áll.
  Miért kell stadionokat építeni, ha a város eladósodottsága óriási.
  Ajánlanám a cikket elolvasni: http://blog.rsmdtm.hu/2010/09/1000-milliardos-idozitett-bomban-ulunk/”
 • 6. Power 2011. december 11. 20:13
  „5. baltazar 2011.12.11. 19:07
  Nem akadt egyetlen egy politikus (miniszter, stb.) sem, aki leállította volna a felelőtlen devizaalapú hitelezést. Súlyos mulasztásos hiba volt az árfolyamkockázat semmibevétele, úgy az előző kormányok, mint a hitelesek és önkormányzatok részéről. "Képviselőink" azt sem tudták, hogy mit szavaztak meg.”
 • 5. baltazar 2011. december 11. 19:07
  „Power! Van CHF hiteled? Az összes CHF hiteles nem tudta, hogy majd a kormányváltás után akár 247 Ft is lehet 1 CHF. Nem szerettem az előző 8 évet sem, de be kell vallani, hogy Oszkó idejében a Forint nem romlott ennyit, mint az utóbbi másfél évben. Amire egyébként sokan azt mondják, hogy a CHF erősödött, arra én azt mondom, hogy annyit romlott a Forintunk. Azt pedig 20 %-ban a külső tényezők, és 80 %-ban a belső tényezők okozzák.”
 • 4. Power 2011. december 11. 11:04
  „3. baltazar 2011.12.11. 10:16
  Most komolyan azt állítod, hogy Szentesen a polgármesteri hivatalban nem tudták, hogy 1980-ban a svájci frank árfolyama 20 Ft volt, 1990-ben 46 Ft, 2000-ben 160 Ft ? Azzal sem voltak tisztában, hogy 1980-2000 között (20 év alatt ) 8-szorosára növekedett a CHF árfolyama?”
 • 3. baltazar 2011. december 11. 10:16
  „Az utóbbi 1,5 év eseménye, hogy a 185 Ft-os CHF ma 245 Ft körül mozog. Erről nem Szirbik úr tehet.
  Ez az állapot az egész országot sújtja, felelőst nem látok.”
 • 2. Power 2011. december 10. 16:28
  „"Szentes polgármestere, Szirbik Imre (MSZP) szerint az új törvény célja, hogy egy szűk réteg kezébe kerüljön az ország irányítása. Be kellene látni, hogy egy települést irányítani nem pusztán vagyongazdálkodási kérdés: a polgárok elégedettségét is szem előtt kell tartani. "
  Amikor megszavazták a svájci frank alapú hiteleket nem voltak a polgármesterek bizonytalanok? Nem kezelték hanyagul az árfolyamkockázatot? Kik szavazták meg Szentesen a svájci frank alapú hitelek felvételét? Valamikor augusztusban, amikor átlépte a CHF a 260 Ft-os határt, a svájci frank erősödése Szentesnek 700 millió forintos veszteséget okozott. Vajon mennyi lehet ez a veszteség ma és mennyi lesz 2013-ra? Felelőst nem látok...”
 • 1. Együgyű 2011. december 06. 12:30
  „A 60-ból 10 település képviselője jelent meg! Ebből is látszik mekkora volt az érdeklődés? A polgármesterek tényleg a településük érdekeit tartják fontosnak? Nem a saját érdekeiket és a hozzájuk közel álló lobbik érdekeit?
  És volt köztük Fidesz-KDNP pártoz hű csatlós is? Szarvas polgármestere, Laza Jani vagy Mosójgós Jani? Mi az Ő véleményük? Vagy Ők is az elmúlt nyolc évre mutatnak vissza és a 2/3- ra hivatkoznak, mint a parlamenti társaik? Vagy most begyürüzött a gazdasági válság? Talán nem mernek véleményt alkotni? Esetleg Szicílián tanácskoznak?
  Jaj, tényleg olvastam Csányi László (Fidesz) mórahalmi alpolgármester véleményét! Ezért becsülöm is, sőt a főnökét is!
  Vannak gerinces emberek is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatják a gyűjtést a Seres testvérek

Szentes - Sikeres volt a Zenével a rákos gyermekekért alapítvány koncertje, amelyet nemrégiben a… Tovább olvasom