Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Bölcskei püspök fohásza az országos tanévnyitón

Szentes - A református egyház oktatási intézményeinek országos tanévnyitóját tartották szombaton Szentesen, a felújított főtéri református nagytemplomban. Az istentiszteleten Bölcskei Gusztáv püspök hirdetett igét.
A 478. tanévet nyitották meg ünnepi istentisztelet keretében szombaton Szentesen, a felújított főtéri református nagytemplomban. A Kiss Bálint Református Általános Iskola tanulóin és pedagógusain kívül az ország valamennyi egyházi oktatási intézménye képviseltette magát, a karzatot ezen iskolák zászlói ékesítették. Az ünneplő gyülekezetnek Bölcskei Gusztáv püspök, a zsinat lelkészi elnöke hirdetett igét. A püspök felidézte a 60 esztendővel ezelőtti napot, amikor „elhomályosult a kép a református iskolák előtt". Az államosítást követően az 1990-es rendszerváltozás után visszakerülhettek hozzájuk az intézmények, ám szerinte „a jelenlegi, nem egyházbarát környezet mindent megtesz azért, hogy ne tudjanak leszállni a madarak".

Tegnapelőtt még ünneplőruhában, zászlókkal vonultak fel Szentesen a diákok. Fotó: Vidovics Ferenc
Tegnapelőtt még ünneplőruhában, zászlókkal vonultak fel Szentesen a diákok. Fotó: Vidovics Ferenc

Hozzátette: Isten nagyvonalúsága azonban felülmúlja az emberi kicsinyességet. Bölcskei Gusztáv elmondta, hogy az Állami Számvevőszék megállapította: az egyházi iskolák kevesebb pénzt kaptak annál, mint amennyi megillette volna azokat. Szerinte kiállhatott volna valaki, hogy elnézést kérjen, és megköszönje az intézmények pedagógusainak átlagon felüli teljesítményét. A püspök mindenesetre megtette az utóbbit.

Szentesen megteltek a felújított főtéri református nagytemplom padsorai a tanévnyitó alkalmából. Fotó: Vidovics Ferenc
Szentesen megteltek a felújított főtéri református nagytemplom padsorai a tanévnyitó alkalmából. Fotó: Vidovics Ferenc

Szirbik Imre: Tudás, tisztesség, tolerancia

Kovách Péter lelkipásztor a Kiss Bálint Református Általános Iskola és a nagytemplomi egyházközség nevében köszöntötte a résztvevőket, megtiszteltetésnek nevezte, hogy a zsinat Isten felújított házában tartja az országos tanévnyitót. Szirbik Imre polgármester az egyház, a város és az állam összefogásáról beszélt, amelynek eredményeként megszépült a templom. Szentes a megújult nagytemplommal az összefogás példáját mutatja más településeknek. Szerinte erről kell szólnia az új tanévnek is a tudás, a tisztesség és a tolerancia jegyében.

Olvasóink írták

  • 2. Bölcskei Imre 2008. szeptember 29. 16:05
    „Én is Bölcskei vagyok!
    Bár ez nagyon nem tartozik ide :D”
  • 1. Laszlo Dosa 2008. szeptember 01. 18:52
    „Leírhatatlan örömmel látom a felújított Nagytemplom képeit. Kilenc éven át, 1938-tól 1947-ig oda mentem minden héten Istentiszteletre - szerves része volt az életemnek. Gratulálok Szentes felújításának!
    Dósa László”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Interneten a falvak tévéje

Szentes, Csongrád - A szentesi és csongrádi kistérség valamennyi településéről élőben tud… Tovább olvasom