Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Borúlátóak a szentesi őstermelők

Szentes - A rendszerváltás óta nem zártak ennyire rossz évet a Csongrád megyei őstermelők, mint idén. Alacsonyak a felvásárlási árak, beszűkült a piac. A helyzeten az extrém időjárás is ront.
– A gazdasági válság minket is elért. A felvásárlási árak jóval alatta maradtak a tavalyiaknak. Míg 2008-ban 80 forintért adtuk el a paradicsomot, idén már csak 50-60 forintot kaptunk kilójáért – mondta el lapunknak Dobó Tamás. A domaszéki őstermelő szerint ilyen rossz évet még soha nem zárt, holott 11 éve dolgozik a földeken. A felvásárlási árak csökkentek, az önköltségük nőtt. Drágult ugyanis a műtrágya és a növényvédő szerek ára is. Emellett pedig még az időjárás sem kedvezett nekik: az aszályos időszak miatt sokkal többet kellett öntözniük.

– Az extrém időjárás miatt művészet termelni! A forróság nem tesz jót a növényeknek sem – panaszolta az őstermelő, aki – a többi szakmabelihez hasonlóan – kifogásolja, hogy a multik szemérmetlenül magas haszonnal dolgoznak. Azt a paradicsomot, amit tőlük 80 forintért vesznek meg, háromszáz forintos kilónkénti áron kínálják. Pozitívumként csak azt tudta megemlíteni, hogy a dorozsmai nagybani piacon a románok egész nyáron lankadatlan érdeklődéssel vásárolták fel a magyar zöldségeket.

A Szentesen kertészkedő Baranyi István bevételei 40 százalékkal csökkentek a tavalyi évhez képest. Fotó: Tésik Attila
A Szentesen kertészkedő Baranyi István bevételei 40 százalékkal csökkentek a tavalyi évhez képest. Fotó: Tésik Attila

A terményeit exportőröknek értékesítő balástyai őstermelő, Halász Roland is hasonlóan borúsan látja a helyzetet. – A tészek botladozásai miatt már oda sem szívesen vittük a terményeket, így azonban még inkább szűkültek az értékesítési lehetőségek – magyarázta Halász Roland, aki arról számolt be, hogy sok őstermelő épphogy csak annyi bevételre tesz szert, hogy költségeit fedezni tudja. A fejes káposztát, kelkáposztát, paprikát termelő férfi elárulta: előfordult, hogy az állatok takarmányaként végezték a terményei.

– A magyar mezőgazdaság helyzete a rendszerváltás óta egyre rosszabb. Aki nem tud hitelt felvenni, az vagy tönkremegy, vagy még idejében kilép, és más foglalkozást választ – hallottuk Halász Rolandtól.

A jövőről a balástyai és a domaszéki őstermelő is hasonlóan vélekedett: mivel az elmúlt tíz évben nem tapasztaltak pozitív változást, ezután sem számítanak csodára. Kivárnak, fő céljuk most a talpon maradás.

A zöldséges standokon nem látszik a nyomott ár

A zöldségfélék felvásárlási ára megfeleződött, de ez a zöldséges standokon nem látszik – mondta lapunknak Baranyi István. A szentesi kertész fólia alatt és szabadföldön is termel zöldséget. Kiadásai jelentősen nőttek idén: az aszály miatt többet kellett locsolni, a kártevők is elszaporodtak a csapadékmentes időben, az ellenük alkalmazott növényvédő szerek ára pedig emelkedett. Bevételei számításai szerint 40 százalékkal csökkentek a tavalyi évhez képest. – Ilyen árak 10–15 éve voltak az ágazatban. A kereskedők akkora árréssel dolgoznak, hogy a vásárlók inkább lemondanak a zöldségről, így viszont nem pörög ki az áru, alig van kereslet a nagybani piacokon – tette hozzá Baranyi István. Szerinte vízválasztó lesz a 2009-es év a kertészetek számára. Sokan be fognak dőlni, a napszámból élők pedig sokkal nehezebben találnak munkát.

Olvasóink írták

 • 7. hajjahajja 2009. október 25. 17:20
  „Hű de agresszív lett valaki:)
  Vegyél vissza, nem őriztünk együtt birkát.Ha nem tetszik, ne olvasd:)”
 • 6. Hidegen 2009. október 23. 22:42
  „Hajjjajajajajaja vagy mi a sz@rnak hívod magad, te nem gondolkozol mikor írsz, vagy csak szimplán hülye vagy! Várd csak meg mikor a szeretett multijaid maradnak csak a piacon! Majd figyeld (de már most is így van) az árakat. Ha nincs konkurencia mert tönkre tették/teszik, akkor aztán egyedűl ők az árat megállapító "hatóság" és te simánn kussolhatsz ha nem tetszik. Vagy éhezel, amit a te esetedben szívesen néznék végig.:)”
 • 5. Sziszifusz 2009. október 21. 18:05
  „"Azt a paradicsomot, amit tőlük 80 forintért vesznek meg, háromszáz forintos kilónkénti áron kínálják."
  Idejön a multi, adót nem fizet, a tisztességtelenül magas hasznot kiviszi az országból, állami sokmilliárdos támogatásból felépíti a hiper -és szupermárketeit, feldolgozóikat (ide 10, oda 40-50 milliárd), rá nem vonatkoznak a belföldi cégekre vonatkozó előírások, szabályok! A mi pénzünkkön jönnek ide a multik kifosztani az országot, ellehetleníteni a belső termelést, hogy a végletekig eladósodott termelők eladják földjeiket a multik gazdáinak!
  Menjenek ki! Azokkal együtt, akik megkötötték velük a szerződéseket ellenünk, de hagyják itt amit elloptak!
  (Maradni csak azok maradjanak, akiket a Független Nemzeti Bíróság marasztal! A börtönben!)”
 • 4. hajjahajja 2009. október 18. 12:37
  „Mind a két oldalnak igaza van valahol.
  Viszont a gazdák nagyon is tehetnek arról, hoyg ilyen helyzetbe kerültek.
  Pár éve, mikor még nem voltak multik, olyan ökör összegeket kértek a zöldségekért, gyümölcsért, hogy alig bírtad megfizetni.De megtehették, mert kénytelen voltál megvenni, máshol ugyanis nem volt.Most, hogy bejöttek a multik, nehéz a fennmaradás, hisz mindenki pénzből él, és azt nézi, mi az, amit meg tud fizetni.
  Én nem vitatom arengeteg munkát, amit ebbe fektetnek, de kissé tulzónak tartom azt, hogy ha jó a termés az a baj, ha rossz, akkor meg az.
  Ha sok az alma, kiöntjük, és támogatásért verjük a tamtamot, ha kevés az alma, akkor meg azért jár a támogatás...”
 • 3. dragboyz 2009. október 16. 17:42
  „Vissza kéne szoktatni az embereket a piacozásra! Kis koromban mi is sokat jártunk piacra, de megse tudom már mondani mikor voltamutoljára! Sajnos elég rohanós lett az élet...”
 • 2. Ferrari 2009. október 16. 16:51
  „A Bp-i nagybani piacon 1 láda lecsó paprika ára jelenleg 800 Ft ( de extra paprikát is lehet már 1500 Ft-ért venni.) 1 láda = 13 kg. Tehát a paprikát jelenleg minőségtől függően kilónként 60-120 Ft-ért adják a magyar termelők. Ugyanakkor a piac melletti Auchan áruházban lecsó paprikát árulnak 390 Ft-ért. 600 %-os haszon. Nem rossz.Nekik. De mi magyar termelők lassan tönkremegyünk.”
 • 1. gajdabt 2009. október 16. 15:06
  „Itt ebben az országban az a cél hogy a multik éljenek ne a termelők csak már a multikban is a olcso mindent vesszik ami silány minőségű.De ha nincs miből vásárolni nem megy majd a multiknak sem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszavonták a gimi 40 milliós ajándékát

Mégsem kap 40 milliós ajándékot a fenntartó megyei önkormányzattól a szentesi Horváth Mihály gimnázium. Tovább olvasom