Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Bóta Lara Szonját fél évig Pesten kezelik

Szegvár - Hat hónapra a fővárosba költözik a hétvégén a szívátültetett Lara és édesanyja. A kétéves kislány rehabilitációját szeretné így eredményesebbé tenni Csentes Éva, aki most albérletet vett ki Budapesten.
Alig három hónapja engedték ki Bóta Lara Szonját a fővárosi kardiológiai intézetből, a kicsi lány és édesanyja most újra a fővárosba költözik. Lara történetét folyamatosan követtük lapunkban, így beszámoltunk arról, amikor egy éve műszívet kapott, és arról is, amikor az idei gyermeknapon – az utolsó utáni pillanatban – beültették neki az új szívet. Olvasóink a kicsi lánynak és az őt egyedül nevelő édesanyjának közel 1,3 millió forintot gyűjtöttek, amire most van csak igazán szükségük.

Csentes Éva ugyanis úgy látta, sokkal több lehetőség van lánya rehabilitációjára, értelmi és mozgásfejlesztésére a fővárosban, mint Szentesen.

Kettesben, segítség nélkül

Lara édesanyja egyedül, segítség nélkül vágott bele a féléves kezelésbe. Míg Szegváron családtagjai, barátai be tudtak ugrani, ha Larára kellett vigyázni, Pesten még az is hosszas szervezést igényel, hogy élelmiszert tudjon vásárolni.

Éppen ezért a hat hónapig tartó intenzív kezelés idejére újra a főváros lesz az otthonuk. Bár eredetileg úgy volt, hogy a háromhetes fejlesztést három hét szünet követi, és akkor hazajönnek Szegvárra, Éva szeretne az „üres" napokra is valamilyen tornát, foglalkozást keresni. Mindez persze rengeteg pénzbe kerül, arról nem is beszélve, hogy fél évre egy Lara állapotának is megfelelő albérletet vett ki Pesten, és azt a háztartást is fel kellett szerelnie mindennel.

Az édesanya abban bízik, hogy Lara fejlődni kezd – már az is hatalmas előrelépés lenne, ha tudna önállóan ülni. (Februári újraélesztése előtt járni is tudott.) Most ugyanis csak fekszik, vagy Éva karjában tölti az időt – így azonban ő alig tud bármit is elvégezni napközben a lakásban. Ha viszont Lara valamivel önállóbb lenne, mindkettőjüknek könnyebb lenne egy kicsit.

Éva előbb-utóbb szeretne munkát is vállalni – persze kizárólag akkor, ha Lara megfelelően fejlődik. A pesti időszak erről szól, utána viszont elkezd állás után nézni, valamiből ugyanis élniük kell. A gyest a kislány állapota miatt még jó pár évig kapja, ez azonban nagyon kevés kettőjüknek. Az édesanya korábban pincérként dolgozott, de Lara mellett, főleg hogy egyedül neveli őt, nem vállalhat éjszakázást. Ezért valamilyen tanfolyam elvégzését tervezi.

Olvasóink írták

 • 6. flagg 2009. november 06. 07:29
  „Szentesen a többi városhoz mérten is kiemelkedően jó az utógondozás, itt nem a kórházra gondolok, hanem az értelmifejlesztésre és a dsgm gyógytornára.
  Igaz most a nagyobb rutinnal rendelkező gyógytornász betegállományban van, de én ezen okok miatt nem mozdítanám a kislányt.
  De sok sikert kívánok a bp-i élethez. Remélem megtalálják a számításukat.”
 • 5. nike8 2009. november 04. 21:47
  „de a kislánynak és anyukájának kitartás!!!!”
 • 4. nike8 2009. november 04. 21:47
  „szentes kórház=0 egy héten át voltam benn a fiammal és ugyanolyan betegen jöttünk ki mint amikor be mentünk,inkább ne beszéljünk róla h milyen!!!!menjetek el a nőgyógyászati részlegre,vagy az általános sebészetre,tiszta undorító a kórterem ,a fürdő minden!!!!!”
 • 3. niemand 2009. november 04. 12:31
  „Az anyuka biztosan átgondolt mindent, mielőtt ezt a döntést meghozta és figyelembe vette a pénzügyi helyzetüket is. Én úgy tudom, Szentesen elég jól működik a fejlesztés, s vannak szakgyógytornászok és nagy szakmai tapasztalattal rendelkező szakemberek, s fél év után hova viszi? A döntés az anyuka kezében volt és van,számolnia kellett a nehézségekkel is, természeteen mindezt a kis Lara érdekében.”
 • 2. suzukisv 2009. november 04. 08:35
  „Esetleg valaki felajánlhatná egy bizonyos nagy-nagy cégnél kapott végkielégítését,és akkor ez az Édes pici lány nyugodt körülmények között tudna felgyógyulni.Megérdemelné Ő is és az édesanyja is.Le a kalappal előttük,óriási a kitartásuk!”
 • 1. Giga 2009. november 04. 08:17
  „Sok erőt, kitartást, szerencsét, és amit csak szeretnének ennek a kis családnak!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az eltűnt Tóth Dánielt keresik

Szentes - A Szentesi Rendőrkapitányság eltűnés miatt keresi a 14 esztendős Tóth Dánielt, aki a… Tovább olvasom