Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Botrány Berlinben: védtük a libamájat

Szentes - Szélsőjobboldali indíttatású, megfélemlítő akciót folytat a magyar kormány – ezt mondta a Négy Mancs Alapítvány képviselője a berlini élelmiszer-ipari szakvásáron. Áprilisban német újságírók járják végig a magyar libafarmokat.
Áprilisra meghívta Magyarországra a libatömés és az állattartás körülményei iránt érdeklődő német újságírókat Süth Miklós országos főállatorvos, szakállamtitkár a berlini élelmiszer-ipari szakvásáron. A Zöld Hetet (Grüne Woche) a világ egyik legjelentősebb agrárkiállításaként tartják számon. A magyar kormány képviselője és Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke azért tartott itt szerda este nemzetközi sajtótájékoztatót, hogy támogassa a baromfitartókat és -feldolgozókat, amelyeket hátrányosan érintett a Négy Mancs Alapítvány kampánya. Az MTI tudósítása szerint Süth Miklós és Bárány László arról beszélt, hogy a vízi szárnyasok tömése több száz éves hagyományra visszatekintő állattartási mód Magyarországon, rendezett törvényi háttérrel.

Tudományosan bizonyított, hogy ez nem okoz fájdalmat, nem állatkínzás. Az állatvédők mégis az ellenkezőjét állítják, kampányuk pedig mintegy 2 milliárd forintos veszteséget okozott a magyar baromfiágazatnak. Hatvanezer magyar termelő munkahelyéről, egzisztenciájáról van szó, s az anyagi kárnál nagyobb az erkölcsi, hiszen a magyar mezőgazdaság hagyományos ágazatát érte támadás.

Várjuk a választ

Miután a Négy Mancs Alapítvány magyar irodájában nem nyilatkoznak újságírói kérdésekre, e-mailt írtunk a szervezet osztrák központjához. Egy kérdést tettünk fel: hogyan kommentálja a szervezet, hogy a Hungerit újraindította a hizlaltbaromfi-feldolgozást. A válasz azért is lenne érdekes, mert annak idején a szervezet azt állította: a Hungeritnek kapóra jött az ő kampányuk, erre lehetett hivatkozni a létszámcsökkentéskor, amire egyébként is sor került volna. Kérdésünkre egy hete várjuk a választ. A magyarországi irodában a minap megígérték, utánanéznek, miért nincs válasz. A HVG-nek adott interjújában közben Jürgen Faulmann kampányfőnök azt mondta, „gyanújuk szerint" a Hungerit egy percre sem állította le ezt a munkát.

A berlini sajtóeseményen botrány is volt: a Négy Mancs németországi képviselője ugyanis – megismételve a libatömésre vonatkozó állításaikat – durva hangnemben reagált a magyar szóra. Szerinte szélsőjobboldali indíttatású, megfélemlítő hecckampányt indított ellenük a magyar kormány. Ez azért érdekes, mert korábban kommunizmusban megrekedt, még korábban pedig az izraeli tőke karmaiban vergődő magyar baromfiiparról szóltak internetes közleményeik.

A főállatorvos ezek után hívta meg a német újságírókat a magyar állattartó telepekre. Az invitálás áprilisra szól, de aki hamarabb jönne, jöhet. Ezt azért mondta Süth, mert a Négy Mancs szerint meglehet, a kormány áprilisig „eltakarítja a törvénytelenségeket". – Bárkit szívesen látunk, mindent megmutatunk – felelte kérdésünkre Magyar József, a Hungerit vezérigazgatója. Hozzátette: egy olyan üzemnek, amely minden, Európában érvényes audittal rendelkezik, nincs, nem lehet takargatnivalója.

– A Négy Mancs úgy állítja be, hogy nálunk az állatjólét terén semmi sem történt, amíg az Unió tagjai nem lettünk, és ma is le vagyunk maradva; ezt ugyan könnyű lehet elhitetni a német vásárlóval, de nem igaz – mondta lapunknak Kasza Gyula, az FVM osztályvezető munkatársa, aki kollégáival együtt előkészítette a berlini sajtótájékoztatót. – 2006-ban minden telepet, 2007-ben pedig hetven százalékukat ellenőriztünk végig, csak állatjóléti szempontból. Az Unió öt százalékot várt volna el. Az első magyar állatvédő szervezet 1845-ben alakult meg, az első állatvédelmi törvényünk pedig 1893-ban született meg.

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. PankaSopron 2009. február 03. 09:49
  „Nekem tetszik, hogy meghívtuk őket! Jöjjenek, és nézzenek csak szét! Ez egy jó lépés volt szerintem.”
 • 43. dragboyz 2009. február 01. 17:09
  „flexsnake
  Jó nagy gyökér vagy de fogyatékos emberrel nem vitatkozom, ugyhogy ennyi!”
 • 42. flexsnake 2009. január 28. 20:44
  „31. hozzászólás dragboyz 2009.01.25. 12:4
  Te simán ölnél embert is pénzért hiszen abból a pénzből is eltarthatod a kis családod. Az írás helyet inkább dolgozz akkor talán el is tudod tartani őket.
  És egyél sok hízott libamájat mert az biztos egészséges is, az sem baj hogy a máj a méregtelenítő szerv ami megőrzi a méreganyagokat, Kis ciánt mellé?”
 • 41. flexsnake 2009. január 28. 20:39
  „26. hozzászólás dragboyz 2009.01.24. 16:03
  Hibás jellemrajz de betudom annak hogy van 5 általánosod és születési rendellenességben szenvedsz.

  27. hozzászólás dragboyz 2009.01.24. 16:09
  A 4pracni akit támadsz önmagát tartja el csak hogy tudd :) Nem a te adódból tartják fent és most is nyugodtan kijelenthetem: egy állatvédő alapítvány hatására senki nem tagadja meg a számára bevételt jelentő forgalmazást. Kicsit gondolkodj már el azon hogy a világ legnagyobb állatvédő szervezete a Peta évtizedek óta képtelen a szőrmeipart megállítani. Na szerinted a 4 mancsnak mekkora szava van ha ezt reálisan végig gondolod...”
 • 40. AUW 2009. január 28. 15:03
  „dragboyz !
  Tényleg sajnos ,hogy igy van, de erröl is egyes emberke a felsöbb szervekben felelös !
  Mindenki a nagy cégeket hibáztatja azert hogy Mo-on ilyen helyzet alakult ki, hogy a gazdák csödbe mennek, meg az országba csak mocskot hoznak !
  Ha ezt a felelös tagok megengedik akkor normális hogy minden szemét behozódik Igen de ezeknek a tagoknak erdekük mert pénz kerül a zsebükbe egy egy ilyen üzlet megkötése után !
  Miért nem kerül a nyugati üzletekbe annyi alacsony minöségü áru ! Azért mert oda csak azt engednek be ami minöség de mindig elötérbe helyezik a hazai termékeket !”
 • 39. dragboyz 2009. január 28. 11:27
  „Ezt aláírom ok! Igazad van! De hát ez sem megoldás sajnos!”
 • 38. AUW 2009. január 27. 23:23
  „dragboyz !
  Öszintén sajnálom ha munkahelynélkül maradtál és ezt tényleg semmi cinikusság nélkül mondom !
  De tudod ezt a mostani helyzetet sokan tudták évekkel ezelött , hogy be fog következni de sajnos a felsöbb hatoságok nem tettek semmiféle intézkedést !
  Itt nem észszerü termelés meg termékelöálitás folyt es folyik, hanem minden áron a profit áll elötérben aminek bizonyos fisszaütöi vannak !”
 • 37. dragboyz 2009. január 26. 14:33
  „Majd ha nem lesz rájössz, milyen munkahely nélkül számlát fizetni! Szerintem......”
 • 36. Power 2009. január 25. 21:18
  „Azt hallottam, hogy egy magyar bolthálózat első üzlete nyílt meg a napokban Budapesten, Ferencvárosban.
  A kereskedőket kihagyják a magyar termékek eladásából és így olcsón lehet hozzájuk jutni.”
 • 35. KovácsPistike 2009. január 25. 20:58
  „Tisztelt kaky! Igaza van! Ha olcsóbb lenne itthon a libamáj, akkor mi is megvennénk.
  A magyar vásárlókkal nem foglalkoznak, mert fontosabb nekik a minimálbéren kitermelt profit.
  A hitelválság még sok mindenre megfogja tanítani a magyar cégek menedzsmentjeit.”
 • 34. kaky 2009. január 25. 20:41
  „Eddig se és ezután se eszik az emberek 99,9%-a libamájat!

  Ha eszik is, akkor kínait, az itteni tömött libák meg zsírmájaikkal a külföldi eurómilliókkal tömik be a tulajok zsebeit...

  A dolgozók meg örülnek a minimálbérért :D hülyék!”
 • 33. Power 2009. január 25. 20:10
  „31 és 32! Civakodás helyett menjünk Berlinbe magyar libamájat venni! Az euro árfolyama most magas, nem panaszkodhat a Hungerit!”
 • 32. AUW 2009. január 25. 14:31
  „dragboyz !
  Ne keverdd a szezont a fazonnal !
  Ugy látom , hogy nem tudod , hogy mire is vonatkoztattam !
  dagaztasdd föl a majad szintétikusan a tizszeresére , majd utána meséld el hogy hogyan is érzed magad !
  Hát abban igazad van , hogy egyes magyarországi menhelyeken az allatok szenvednek !
  Csak mellekesen elárulom neked , hogy kiértem magam ami az állatokat illeti ,diplomazott vagyok !
  Es honnan tudod hogy en mennyit dolgozom ? Ami acsaladom eltartasat illeti kisbarátom , nem kell aggodnod mert van amit a tejbe apritani nalunk !”
 • 31. dragboyz 2009. január 25. 12:41
  „Szia AUW!!!
  Te bizonyára "szakértő" vagy! Pfffff..... Na mindegy!
  Akkor az állatmenhely is kínzás nem, mert ott is szenvednek az állatok. Fogadd örökbe mindet! Vagy ha a kutyád rákos lett és el kell altatnod, mert tegyük fel már egy 100 ezer forintos műtétet kifizettél érte, de két hónap múlva megint beteg lett akkor mit csinálsz? Elaltattatod nem? Dehát az is kínzás!!!!!!!!!!!! Tudod mit? Te nézd végig, agogy megdöglik akkor a kutyád!
  Ma még mindíg az a lényeg, hogy eltartsd a családod, nem pedig az hogy miből! Csak ahhoz dolgozni kell, nem okoskodni!”
 • 30. Power 2009. január 24. 19:29
  „28: "Akkor a franciáknál és az olaszoknál miért nem számit állatkinzásnak."(?)
  "Köcsög franciák."

  Idegbeteg!
  Azért, mert a francia politikusoknak több eszük volt. Nem 2008-ban, már jóval korábban!

  "A párizsi törvényhozás szerint "védendő és megőrzendő" a francia hagyomány - a magyar libatömést Brüsszel erőteljesen kifogásolta.
  A hétfő esti szavazás eredményeként a honatyák ilyen értelmű kiegészítést csatoltak a mezőgazdaságról szóló törvényhez. A főként Franciaország délnyugati vidékén elterjedt liba- és kacsatömés révén fellépő megnagyobbodott máj "védendő és megőrzendő" hagyomány - hangzik az összes frakció által támogatott törvénykiegészítés.
  Egyhangú szavazással a francia nemzeti és gasztronómiai örökség részévé nyilvánította a párizsi törvényhozás a libatömést és az így "előállított" libamájat.
  Igen elégedetten fogadta a parlament döntését a libatömők szövetségének elnöke. Philippe Baron szerint a libák és kacsák tömése ugyanolyan nemzeti hagyomány, mint a Dél-Franciaország városaiban rendezett (a spanyolországiakhoz hasonlóan véres) bikaviadalok.

  "Ez a döntés alátámasztja Párizs álláspontját az Európai Unióban, és megvéd bennünket minden olyan kísérlettel szemben, amelynek célja a liba- és kacsatömés betiltása" - hangoztatta Baron."

  Ha lehet, ne másokat hibáztassunk a saját gyengeségeinkért! (Tudom, másokra mutogatni egyszerűbb.)”
 • 29. AUW 2009. január 24. 18:50
  „Csak arra lennék kiváncsi , hogy hány "szakértö" pofázna itt ha mája tizszeresére lenne megdagadva !
  Nyögnének a fájdalomtol és a láztol !”
 • 28. Idegbeteg 2009. január 24. 17:08
  „Sziasztok!Ha állatkinzás a libatömés,és mondjuk tényleg az.Akkor a franciáknál és az olaszoknál miért nem számit állatkinzásnak.Mert náluk is tömik.Sokkal többet mint nálunk.Ja és ök EU-s engedélyel.Na ez a vicc.És ha a négy mancsa francia és olasz libatömés közelébe megy akkor az EU azzonal az orrára koppint hogy túl megy a hatáskörén.Minket baszogathat az négy mancs még meg is dicséri az EU.Több piac jut nekik.Köcsög franciák.”
 • 27. dragboyz 2009. január 24. 16:09
  „Ja és még annyit engedjetek meg, hogy ha minden ilyen eltartott idióta szervezetnek megengedjük , hogy beleug..anak mindenbe, akkor nem tudom hova fogunk kijukadni, de románia is fejlettebb lesz nálunk az biztos! Ma már mindegy mit kell csinálni, csak fizessenek érte. És el bírja taartani az ember a családjád. DE akit eltartanak, az ezt ugy sem érti, és elnézést az előbbi kemény szavakért!”
 • 26. dragboyz 2009. január 24. 16:03
  „flexsnake Melyik országban laksz? Vagy csak téged is a szüleid tartanak el igaz? Látom még egy rohadt kanál vízért sem küzdöttél meg az életben, mert akkor nem írnál ilyan baromságot. Megy a viva, meg a cool meg az ilyen agypusztító mocsok a tévében és azzal tömöd magad mi? Én nagyon sajnállak és remélem meg gyógyulsz, szólj ha kell segítség! Ha az életedben dolgoztál volna már annyit, hogy ne aranyékszer, hanem kenyér kerüljön az asztalra, akkor rohadtul lesza..nád mit érez egy liba, csak megélj valamiből! Te jó isten......”
 • 25. babocska 2009. január 24. 05:46
  „Sajnos mint minden mögött piac van.Állatvédők lihegik mindenfelé,hogy ilyen ,vagy olyan kinzás van. Itt kérem a háttérben igenis a piac húzódik,meg a másik lejáratása.Inkább akutyaszaporitással foglalkoznának,hogy szerencsétlenek,ne az utcán végezzék kidobva.Falkába verődve és békés járókelőket riogatva.A libát,kacsát időtlen idők óta tömték,s senki nem lihegte minden félé,hogy kinzás.Vagy a bogarak ellen permetezzük a krumplit is,jó,hogy még valami okostojás ki nem találta,hogy szegény bogár mit szenved attól az idegméregtől.Lassan már ezt is megérjük.Sok megvezetett emberke még ezeknek hisz, és ha annyira unatkoznak találjanak más elfoglaltságot.Inkább azzal foglalkoznának mi lesz a sok utcára került emberekkel,azok családjaival,gyerekeivel? Talán ezzel lenne érdemes foglalkozni,mert először az ember,majd utána az állat.Azokat a pénz nélkül maradt családokat kifogja patronálni? Erre adjanak ezek a lelkes állatvédők választ nekem.”
44 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Középiskolái visszavételéről tárgyal Szentes

Szentes - Törvényi kötelezettségének megfelelően csak a Horváth Mihály gimnáziumot és tagintézményét… Tovább olvasom