Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Bővítenék a fizetőzónát Szentesen

Szentes - A fizetős parkolási övezet és azzal együtt a kedvezményezettek köre is bővülhet júniustól Szentesen. A városközpont lakástulajdonosai egy autóval ingyen parkolhatnának, akik pedig albérletnek élnek, fél áron vehetnének bérletet. A városházi képviselőknek és a kistérségi önkormányzatoknak is adnának engedményt, illetve bevezetnék a 30 perces parkolószelvényt.
Pénteken kerül a szentesi képviselő-testület elé a fizetős parkolási rendszert módosító javaslat. Korábban úgy határoztak a döntéshozók, hogy a Szent Imre herceg utcát és az Ady Endre utca Kígyó utcától kifelé eső részét kiveszik a fizetős övezetből, viszont a Kossuth utca északi és déli oldalán több utcában is eltörlik az ingyenességet. A napokban kidolgozott javaslat szerint a városközpont lakói az eddiginél jóval több kedvezményben részesülnének. Az érintett közel 800 ingatlantulajdonos egy autóval ingyen parkolhatna a fizetős övezetben, csak 500 forintos kezelési költséget kellene fizetniük az igényelt bérletek után. Azok, akiknél második autó is van, fél áron kaphatnák meg a bérletet, ahogy az albérletben élők is. Fontos kitétel, hogy a fenti esetekben a bérletek csak az ingatlanhoz legközelebbi parkolóra vonatkoznának.

A városi bíróság és a Klauzál utcai orvosi rendelő és gyógyszertár dolgozói számára 12 ezer forintos éves és 6000 forintos féléves bérletet biztosítana az önkormányzat. A rendelő környékén a betegek részére 8 ingyenes parkolóhelyet hagynának meg. Az is szerepel a tervezetben, hogy a képviselő-testület és a bizottságok külsős tagjai, valamint a kistérségi önkormányzatok autói ingyen parkolhassanak az Erzsébet téren.

800 ingatlantulajdonos egy autóval ingyen parkolhatna a fizetős övezetben. A szerző felvétele
800 ingatlantulajdonos egy autóval ingyen parkolhatna a fizetős övezetben.
A szerző felvétele

A Kossuth utcai üzletek vállalkozói azt kérték, hogy ők is kaphassanak bérletet, amit igény esetén vásárlóiknak adnának tovább. Ehelyett olyan elképzelés született, hogy 30 perces parkolási szelvényt vezetnének be, amely megoldást jelentene azokra az esetekre, mikor az üzlettől messze esik a parkolóóra. A fizetős övezet bővítése miatt hét új parkolóórát állítanának föl az érintett utcákban, kettőt pedig áthelyeznének.

Több mint duplája

A rendszer 2007-es bevezetésekor 440 parkolóhely minősült fizetősnek, ez júniustól 958-ra nőne, de úgy, hogy ingyenes vagy kedvezményes bérletet a Kossuth utca és az Ady Endre utca 160 parkolóhelyére nem adnának ki. Így 798 felfestett parkolóhely marad, s ezen kell osztoznia az övezetben lévő 2141 ingatlan tulajdonosának.

Olvasóink írták

 • 9. Zander55 2009. március 28. 07:13
  „A tegnapi napon az ingyenes parkolókban nem tudtam parkolni, ugyanakkor a fizetős parkolók üresek voltak.
  A korház körül viszont csúcsforgalom van a fizetés ellenére. Egy Mindszenti ismerősöm mesélte, hogy a közterületfelügyelők megbirságoltáék, mert zöldövezeten parkolt. Nem tudott a sürgősségi környékén megállni.”
 • 8. Marcsikaa 2009. március 27. 05:45
  „Szakadó esőben próbáltam kocsimból kiszállva megközeliteni a Kossuth téri parkolóórát, mezitláb, mert a parkolóban mély gödrökben állt a viz. No mit ne mondjak nem egy élmény volt mindez február végén.
  Talán a pénzbeszedés és bővités mellett erre is kellene gondolni az illetékeseknek.”
 • 7. Power 2009. március 25. 07:01
  „Nulla szolgáltatásért fizetni? Inkább azzal kellene az önkormányzatnak foglalkoznia, hogy a magas bérleti díjak miatt miért állnak üresen az önkormányzati tulajdonú ingatlanok. A Pálmásoknak is nagyon kellett a piaci bérleti díj, most meg kell nézni, hogy mi lett a következménye.”
 • 6. Nyasi 2009. március 24. 11:07
  „Nem ertek egyet, hogy a parkolodij a fejlettseg meroszama lenne. Ha valaki elmegy Brusszelbe, Parizsba, Berlinbe az fizetni fog kemenyen. Mondok rosszabbat: Londonba a behajtasert is adot kell fizzetni, es nemsokara Parizsban is. Ezek az orszagok pedig szerintem meg mindig fejlettebbek, mint Szlovakia. Ez egy trend, hogy az emberek ne hasznaljanak autokat (plane egy Szentes meretu varosban), de legalabbis ne a kozpontban hagyjak (vagy be se menjenek oda-London). Mindemellet 20Ft nem sok, csak ugye nalunk minden mindig ingyenes volt...”
 • 5. rozator 2009. március 24. 06:45
  „A kisebbségi önkormányzatnak? Mire? Lóra?”
 • 4. westwood 2009. március 24. 00:44
  „értelmetlen babilon”
 • 3. zoli2 2009. március 23. 22:44
  „Szlovákiában két alkotmánybírósági döntés és egy múlt évi törvénymódosítás alapján december elsejétől tilos parkolódíjat szedni a városok közterületein.
  http://www.parameter.sk/rovat/regio/2008/01/17/torvenytelen-az-utcai-parkolodij

  Az összes parkolóautomatára nejlonzsák van ráhúzva és le van ragasztva! Felvidéken megszüntették a parkolási díjat, mert alkotmányellenesnek bizonyult, ugyanis semmilyen szolgáltatást nem nyújt az emberek pénzéért! Egyedül az őrzött parkolókban szednek pénzt.

  Sajnos ahogyan a szentesi példa mutatja, egyre inkább fényévnyire húz el előttünk Szlovákia, de lassan Románia is... Ki az oka ennek? Ideje lenne gondolkodni!”
 • 2. sörpocak 2009. március 23. 17:51
  „Hányszor írtam már akár ide, akár a mozaiklra is, vagy önkormányzat honlapjára, hogy nem megoldás az újabb utcák fizetős parkolássá tétele. Helyette kellene egy nagy örzött parkolót kialakítani(akár több szinteset is). Sokkal szívesebben fizetnének az emberek, ha tudnák, biztonságban az autó és a benne lévő tárgyak. Még mindíg alkalmas területnek gondolom azt, amit az önkormányzat eladott egy olasz embernek, aki 2 éve semmit nem tesz az ingatlannal, az önkormányzat meg szeretné visszavenni, telekspekulációval. Ez a Somogyi-Új utca sarkán lévő ingatlan.Így normalizálni lehetne az állapotokat és nem azokat büntetni, akik a saját eddigi parkolójukban parkoltak-vagy szerettek volna, mert a szentesi ember sajnál kiadni 20 percért 20 Ft-t, vagy egy óráért 120 Ft-t. Ez nem sok!”
 • 1. dragboyz 2009. március 23. 17:10
  „Lehetetlenné teszik az életet teljesen mostmár! Az emberek épp megszokták, hogy egy halom embert tartanak el, akik parkolóellenőr néven, végig ba..ák a festéket a cibzáros kabátjukkal az autón, és tessék, itt az újabb! Nagyon fas.a!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napirenden a szentesi középiskolák

Szentes - A Kurca-parti város képviselő-testülete tavaly májusban döntött úgy, hogy visszavenné… Tovább olvasom